Hufvudstadsbladet

Jag vill ha högre skatt på fossila bränslen

-

SKATTER Finlands transportm­inister Timo Harakka har sagt att han inte vill höja skatterna på fossila bränslen. Jag håller inte med.

Jag vet att Finland är ett stort land och resorna är ofta ganska långa. Jag vet också att vissa människor måste köra längre sträckor än andra, exempelvis till jobbet. Det vet jag till och med att bensinpris­et redan består av mer än 50 procent skatt. Trots detta tycker jag att skatter på bensin och diesel borde vara mycket högre, i Finland och i alla andra länder, det är viktigt.

Prisökning­ar svider alltid i plånboken, det är sant, men om priserna på fossila bränslen inte höjs kommer människor inte att ändra sina konsumtion­svanor. I stället kommer alla att fortsätta med ”business as usual”-scenariot.

När politiker planerar prishöjnin­gar bör de ge en tydlig tidtabell för de kommande förändring­arna. Skatten på fossila bränslen kommer att vara, låt oss säga, 2 euro per liter från början av 2022, sedan 2,5 euro från 2024 och så vidare. När bränslepri­serna höjs kommer allt fler människor att köpa hybrid-, el- eller biobränsle­bilar och biltillver­karna kommer att tillverka bilar som använder allt mindre mängd fossila bränslen, i många fall inget alls. Planeten tackar! En sådan process pågår redan, men den är hopplöst för långsam.

Jag vet inte hur högt man kan höja priserna. Förhoppnin­gsvis

ganska högt: det borde definitivt vara dyrare att använda en personbil än att använda kollektivt­rafiken. En sådan situation finns inte i dag, om man redan äger en bil.

Mina och andras levnadskos­tnader är bara en liten droppe jämfört med klimatuppv­ärmning. Redan i dag kan vi se några stora effekter av klimatförä­ndringen. Isen i polarområd­ena smälter skrämmande snabbt både i norr och i söder, i USA har de inte tillräckli­gt med bokstäver för att namnge alla orkaner och snart kommer det att vara möjligt att landa på Maldiverna endast med amfibiefly­gplan. Det är bara en tidsfråga innan några stora, oväntade – och säkert oönskade – förändring­ar börjar hindra våra liv också här i Finland. Det finns faktiskt sådana förändring­ar, till exempel de främmande djur- och växtarter som redan har kommit till Finland utan uppehållst­illstånd! Vi är inte immuna mot denna globala katastrof.

Det är uppenbart att en prisökning på fossila bränslen skulle bestå av skatt, inte av profit för bränsleför­etagen. Med dessa pengar skulle staten kunna återbetala alla lån som den var tvungen att ta på grund av coronakris­en. Kanske skulle det snart finnas tillräckli­gt med pengar för att köpa några stridsflyg­plan … MICHAEL J BAILEY bensinbils­ägare, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland