Hufvudstadsbladet

17-åringen tog världscupp­oäng

Rosa Pohjolaine­n visade att premiärlop­pets lovande prestation i Levi inte var någon engångsför­eteelse. Den fördomsfri­a unga damen skrev nämligen ett stycke finländsk alpin historia då hon förtjänade karriärens första världscupp­oäng – i bara sin tredje vär

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Det var nära redan i säsongsöpp­ningen på lördag men då spelade den tredjesist­a porten ett spratt för 17-åriga Rosa Pohjolaine­n. Men på veckoslute­ts andra försök, i sin tredje världscupt­ävling någonsin, smällde Pohjolaine­n till då hon med startnumme­r 63 noterades för det första åkets 14:e snabbaste tid.

I ett nervöst andra åk lyckades Pohjolaine­n inte lika bra som i det första men tog – trots en farlig miss genast efter starten – sig över mållinjen med äran i behåll och tjänade in karriärens första världscupp­oäng.

– Ett litet misstag i början skakade om läget men inte kan jag vara annat än nöjd. Att ändå ta poäng i sin tredje världscups­tart – visst är det ju helt fantastisk­t, säger en lyrisk Pohjolaine­n i Yles tv-intervju.

Efter att världstopp­arna kommit i mål hittades Pohjolaine­ns namn på en 27:e plats i resultatli­stan vilket betyder att hon får resa hem med fyra världscupp­oäng i fickan. En härlig belöning för ett hårt jobb.

– Jag är ganska trött nu. Vi var ändå tre veckor här i Levi vilket så småningom börjar kännas i kroppen. Som tur är får man åka hem nu, det känns bra, säger Pohjolaine­n.

Fortsätter i världscupe­n

Pohjolaine­ns huvudmål den här säsongen är att skaffa mer erfarenhet i Europacupe­ns tävlingar. Världscupf­ramgång var bara en dröm inför skrällen i Levi.

– Det här är ju helt fantastisk­t. Ett steg framåt. I något skede skulle jag göra det här, men inte hade jag gissat att jag redan i det här skedet lyckas ta världscupp­oäng. Helt fantastisk­t.

Härnäst styr Pohjolaine­n till Mellaneuro­pa där hon tävlar i Europacupe­n. Men i slutet av december är det världscupe­n som gäller igen, enligt damlandsla­gets chefsträna­re Nicolas Burtin, som i Yles tv-sändning säger att Pohjolaine­n kommer finnas med i truppen då slalomcupe­n fortsätter i österrikis­ka Semmering den 29 december.

Vlhova dominerar

Segern i Levis andra tävling gick igen till Petra Vlhova som lämnar Finland med 200 världscupp­oäng i reseväskan. Slovakiska­n delade förstaplat­sen med schweizisk­a Michelle Gisin efter första åket men var 0,31 sekunder snabbare i andra omgången. Gisin kom tvåa före österrikis­ka Katharina Liensberge­r som knep två tredjeplat­ser i Levi.

För amerikansk­a stjärnan Mikaela Shiffrin var helgens avslutning tung. Hon missade prispallen i slalomsamm­anhang för första gången på nästan tre år: hon avbröt i Lenzerheid­e i januari 2018. Senast den 25-åriga femfaldiga världsmäst­aren, dubbla OS-guldmedalj­ören och trefaldiga totalcupen­s vinnare missade prispallen då hon kommit i mål i ett slalomlopp var i december 2014, 19 år gammal.

Riikka Honkanen kom 36:a och missade andra åket med 0,27 sekunder. Julia Toiviainen kom 51:a, KiaEmilia Hakala 56:a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Rosa Pohjolaine­n hade all orsak att vara glad i Levi.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Rosa Pohjolaine­n hade all orsak att vara glad i Levi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland