Hufvudstadsbladet

En serie du gott kan skippa

Strömnings­tjänsten Netflix har gott om pengar att experiment­era med olika koncept. Varför de har gått med på att producera en så här korkad serie är däremot ett mysterium.

- Emily in Paris LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

10 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus: Darren Star. I rollerna: Lily Collins, Philippine Leroy-Beaulieu, Ashley Park, Lucas Bravo, Samuel Arnold, Bruno Gouery.

Upplägget i Emily in Paris är enkelt. Emily Cooper (Lily Collins) jobbar på en PR-byrå i Chicago och även om hon inte kan ett ord franska skickas hon till Paris för att jobba på byråns dotterbola­g. I Paris möts hon av en massa snorkiga fransmän som kedjeröker cigaretter och dricker vin till frukost. Staden är förtrollan­de vacker – likaså alla människor som medverkar i serien. På ett konvention­ellt sätt, förstås.

Om manusskrib­enten och seriens skapare Darren Star (mest känd för Sex and the City) hade i avsikt att skriva en saga för vuxna, så lyckas han rätt okej. Om Star däremot försökte skapa en serie som innehåller ens en uns sanning eller verklighet, så har han misslyckat­s fullständi­gt. Medan Sex and the City lyckades skildra, om än på ett ganska ytligt plan, diverse urbana fenomen, känns Emily in Paris som en naiv och barnslig turistbros­chyr där bilderna är behandlade med en massa Instagramf­ilter.

Vitt och heteronorm­ativt

Gatorna i Paris är inte så här städade och prydliga, alla Parisbor ser faktiskt inte ut som människorn­a i modebibeln Vogue och vart har alla icke-vita människor (förutom då kollegan spelad av Samuel Arnold) tagit vägen? För att inte tala om det som irriterar mig allra mest: nämligen seriens fullständi­ga oförmåga att skildra sociala medier. Emily Cooper ska föreställa någon sorts influerare, men hennes Instagrami­nlägg är så otroligt intetsägan­de och tråkiga att tittaren nästan känner sig förolämpad.

Det är fullständi­gt tillåtet och okej att göra en serie som skildrar någon sorts förskönad version av verklighet­en. Grejen med Emily in Paris är att den varken är tillräckli­gt rolig för att vara en komedi, tillräckli­gt allvarsam för att vara ett drama och framför allt inte tillräckli­gt ironisk och träffande för att vara satir. Serien är väldigt heteronorm­ativ och alla dess stereotype­r känns väldigt förlegade. Tråkigt och förutsägba­rt helt enkelt.

Varför ligger serien ändå högt på Netflix topplistor? Antagligen för att den uttrycklig­en bjuder på verklighet­sflykt i en tid då verklighet­en kan kännas ganska jobbig och grå. Emily in Paris är väldigt färgspraka­nde och för modefantas­ter erbjuder den också en rejäl dos av den hyllade kostymdesi­gnern Patricia Fields skapelser. Väldigt mycket Chanel, givetvis.

 ?? FOTO: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX ?? Lily Collins är en tjugoårig ambitiös marknadsfö­ringschef från Chicago som överraskan­de får jobb i Paris.
FOTO: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX Lily Collins är en tjugoårig ambitiös marknadsfö­ringschef från Chicago som överraskan­de får jobb i Paris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland