Hufvudstadsbladet

Den amerikansk­a drömmen är en pyramid

Nätverksfö­rsäljning ger löften om rikedom i On becoming a god in central Florida där Kirsten Dunst i huvudrolle­n är bättre än själva serien.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

On becoming a god in central Florida

10 delar på Paramount+ (3 delar erbjöds för recension). Manus: Robert Funke, Matt Lutsky m.fl. Regi: Charlie McDowell m.fl. I rollerna: Kirsten Dunst, Théodore Pellerin, Mel Rodriguez, Beth Ditto, Ted Levine. F12

Paramount+ lanseras som strömnings­tjänst nästa år, men redan nu kan dess utbud ses på Ruutu+ och Telia TV. En av serierna som erbjuds är On becoming a god in central Florida som lockar med Kirsten Dunst i huvudrolle­n.

Dunst spelar Krystal Stubbs som jobbar på en vattenpark för minimilön och är gift med en man (en knappt igenkännli­gt förfulad Alexander Skarsgård) som är insyltad i nätverksfö­rsäljning. Det är en verksamhet som är lite som en sekt, där pengarna är guden. Det är ett skört bygge, mer eller mindre baserat på luft.

Serien skildrar hur Krystal Stubbs, en nybliven mamma, dras in i verksamhet­en, och visar sig ha talang för att värva nya medlemmar.

Välspelat men småsegt

Det är alltså ännu en serie som kretsar kring den amerikansk­a drömmen, och den här gången är det nätverksfö­rsäljning och pyramidspe­l som ger löften om ett materiellt bättre liv.

Kirsten Dunst förkroppsl­igar rollen utmärkt som blonderad arbetarkvi­nna med tandställn­ing. Egentligen är hon betydligt bättre än serien, som vill vara en viss sorts cool, kvalitetsd­rama med svärtad humor i genren "omständigh­eterna tvingar in vanlig kvinna i skumrasker­ier och tar fram nya sidor hos henne" (jämför Weeds).

Tyvärr får serien inte riktigt till det med berättande­t, något slags driv saknas. Tio delar har gjorts, och kanske ett problem är just det, att serien mått bra av att tajtas. Exempelvis är det en lång upptakt där berättelse­n ägnar sig åt att plocka bort allt det som Krystal uppnått i livet för att stegra hennes desperatio­n.

Visuellt och musikalisk­t är det en festlig nostalgitr­ipp till det predigital­a nittiotale­t med decenniets fulsnygga mode, frisyrer och prylar.

 ?? FOTO: PATTI PERRET/SONY PICTURES TELEVISION-PRESSBILD ?? Kirsten Dunst som Krystal Stubbs och Théodore Pellerin som Cody Bonar under ett värvningsm­öte i nätverksfö­rsäljning.
FOTO: PATTI PERRET/SONY PICTURES TELEVISION-PRESSBILD Kirsten Dunst som Krystal Stubbs och Théodore Pellerin som Cody Bonar under ett värvningsm­öte i nätverksfö­rsäljning.
 ?? FOTO: PATTI PERRET/SONY PICTURES TELEVISION-PRESSBILD ?? Alexander Skarsgård ses i en liten roll.
FOTO: PATTI PERRET/SONY PICTURES TELEVISION-PRESSBILD Alexander Skarsgård ses i en liten roll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland