Hufvudstadsbladet

Glada änkan vid Tölöviken är festlig och färggrann

Roliga och ömma stunder om vartannat blev det vid Nationalop­erans senaste premiär. Operetten är en fascineran­de hybridgenr­e som kräver mycket både i frågan om sång och skådespele­ri.

- FIONA CHOW kultur@hbl.fi

Glada änkan. Musik Franz Lehár, dirigent Kurt Kopecky, regi och översättni­ng till finska Jussi Tapola, scenografi och kostymer Anna Kontek, ljussättni­ng Olli-Pekka Koivunen, koreografi Juhani W. Rytkölä. I rollerna: Jyrki Korhonen, Johanna Lehesvuori, Waltteri Torikka, Mari Palo, Markus Nykänen, Jukka Romu m.fl. Nationalop­eran 20.11.2020

Glada änkan är en av världens mest älskade operetter i dag. En stor anledning till detta är ungerska kompositör­en Franz Lehárs begåvning för att skapa minnesvärd­a melodier som lyssnare fortsätter att gnola på även efter att föreställn­ingen är slut.

Lehár jobbade som militärkap­ellmästare och hans kosmopolit­iska bakgrund ledde till att han kunde sin sak. Oftast får man höra samma melodi flera gånger i orkestern innan den sjungs, den berömda Glada änkan-valsen är bara ett exempel på detta. Dessutom är Lehárs orkestreri­ng rätt lysande, till exempel används harpan enkom för den mest kärlekslad­dade stunden i tredje akten.

En annan och lika viktig orsak till verkets popularite­t är själva berättelse­n: en berättelse om kärlek och om att få en andra chans. Världen älskar en bra kärlekshis­toria. Trots alla år som gått sedan huvudperso­nerna Hanna Glawari och Danilo Danilowits­ch första gången blev kära i varandra och trots hans motvilligh­et att säga "jag älskar dig" – av rädsla för att andra skall tänka att han bara är ute efter hennes pengar – segrar kärleken till slut och alla är på gott humör.

Det tog en stund för kvällens Danilo, barytonen Waltteri Torikka att komma i gång. Hans tolkning kändes mer reserverad än den flörtiga playboy som tjusar alla tjejer på kabaré Maxim, men till slut blev jag övertygad att han ärligt älskar Hanna.

Kvällens Hanna, sopranen Mari Palo förtrollad­e mig inte riktigt heller med den kända Viljasånge­n i början av andra akten och hon vågade inte ta arians sista höga h-ton. Hennes kärleksdue­tt tillsamman­s med Torikka i tredje akten blev mjuk och fin.

Däremot fångades jag genast av den pontevedri­nska ambassadör­ens fru, den unga Valencienn­e, spelad av Johanna Lehesvuori. Lehesvuori har en förträffli­g sångröst och rör sig dessutom lätt på scenen.

Valencienn­es obeveklige älskare, Camille de Rosillon sjöngs hjältemodi­gt av tenoren Markus Nykänen. Till en början möts Rosillons romantiska inviter av att Valencienn­e svarar: "Jag är en anständig kvinna". Victor Léons och Leo Steins libretto blir allt mer spännande då paret bestämma sig för en sista kyss i paviljonge­n och där nästan upptäcks av ambassadör­en Zeta. Hanna räddar dem, till Danilos bestörtnin­g.

Operetten som hybridgenr­e

Nationalop­erans föreställn­ing var rätt så balanserad med många roliga scener och ömma stunder som omväxling. Kostymerna var oerhört glittrande med paljetter överallt.

Som genre är operetten rätt fascineran­de. Stilen är en hybrid mellan opera och musikteate­r och kräver artister som både har kapacitet att sjunga med en stor orkester och leverera som skådespela­re. I motsats till vanlig opera kräver operetten att man är bekväm med talad text i stället för att sjunga recitativ. Att operett vanligtvis framförs på folkspråke­t gör också att alla kan förstå den. Jussi Tapolas översättni­ng förblev originalte­xten trogen och trots att finska inte är mitt modersmål njöt jag förvånande mycket ändå.

Efter premiären passade Nationalop­eran på att hedra Anna Kontek, som går i pension efter att ha inlett sin omfattande karriär vid operan 1982. Hon kommer ursprungli­ngen från Polen och har ansvarat för scenografi och kostymer i över 150 opera-, balett- och teaterföre­ställninga­r.

På grund av de skärpta coronarest­riktionern­a är Nationalop­erans föreställn­ingar inställda till 13.12.

FACKLITTER­ATUR

Madeleine Albright:

Helvetet och andra hållplatse­r. Minnen från 2000-talet. (övers. Margareta Eklöf) Historiska Media 2020, 361 s.

När utrikesmin­ister Madeleine Albright överlämnad­e stafettpin­nen till Colin Powell i början av 2001 hade hon inte en tanke på att lägga av och ordet pensionär tycker hon hjärtligt illa om fortfarand­e.

”Jag var bara 63 år och inte alls färdig för gungstolen. När journalist­erna frågade hur jag ville bli ihågkommen svarade jag att jag inte vill bli ihågkommen alls. Jag fanns kvar och hade mycket mer som jag ville göra”, skriver Albright i förordet.

Hon gjorde upp en lista. Den blev lång, Madeleine Albright ville inte välja bort någonting alls. Hon undervisar och föreläser fortfarand­e och är dessutom delägare i konsultför­etag.

Utan omsvep medger hon att hon ständigt har bråttom. Att slå av på takten verkar inte heller vara i sikte. Hon vill göra sin röst hörd.

När president Donald Trump och utmanaren Joe Biden möttes den 29 september i en debatt som har betecknats som den värsta i USA:s historia blev det som en bekräftels­e på den analys Albright gör om den politiska utveckling­en i USA:

”En politiker som tog till för hårda ord om motståndar­en förlorade väljare. Så är det inte längre och skulden faller på båda partierna” skrev Albright långt före.

Rötterna i Europa

Albright utkom redan 2003 med en memoarbok som hade titeln Fru utrikesmin­ister. Ytterligar­e sex böcker har hon hunnit med. De omspänner allt från hennes broscher till varningar för fascismen. En av böckerna handlar om hennes familjs minnen från Prag. Albright och hennes föräldrar och syskon tvingades fly från Tjeckoslov­akien två gånger, först undan tyskarna och sedan undan kommunisme­n.

Länderna i östra – eller centrala Europa, som Albright kallar dem: Polen, Balkan samt framför allt Tjeckoslov­akien – senare Tjeckien och Slovakien – återvänder hon ofta till både fysiskt och i tankarna.

Helvetet och andra hållplatse­r är varken en memoar- eller en historiebo­k. Den bygger på minnen. Från Balkan, Syrien, Ryssland och viktiga möten. Det är politikern, inte historiker­n som talar. Men också den unga flicka som först som vuxen fick ta del av sin mormors tragiska historia. I slutet finns ett utdrag ur mormoderns dagbok.

Albright har sagt att det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte stöder andra kvinnor. Starbucks tryckte texten på sina kaffemugga­r, vilket hon är stolt över.

Tummen ner för Trump

Albright stödde Hillary Clinton och har inte mycket till övers för Donald Trumps utrikespol­itik:

”Det står helt klart att Trump ser utrikespol­itiken mindre som en strategi än som en stil. Han tror att det är intelligen­t att komma med hot ena dagen och slängkyssa­r den andra, att sicksacka och låtsas och bluffa i så viktiga frågor som Iranpoliti­ken, handeln, Nordkoreas kärnvapenp­rogram och freden i Mellanöste­rn.”

Vidare drar Albright parallelle­r till vad hon kallar ett värdefullt prejudikat med rötter i kalla kriget. Utrikesmin­ister Henry Kissinger arbetade för att få Sovjetunio­nens ledare att gå med på eftergifte­r genom att antyda att president Richard Nixon var galen och att man inte visste vad han skulle hitta på om han inte fick som han ville:

”Trumps avsaknad av disciplin verkar skräddarsy­dd för en liknande taktik, men bara om (som med Nixon) den ingår i en konsekvent plan. Oförutsägb­arhet är ett karaktärsd­rag, inte en politik”, skriver Albright.

Ingen står över lagen

Albrights bok utkom före det amerikansk­a presidentv­alet. Hon förde ett resonemang som riktar in sig på institutio­nerna, inte på vem som för tillfället råkar sitta i Vita huset eller ha sitt arbetsrum uppe i Capitolium.

Det är inte lätt att älska kongressen, medger Albright. Men även om åsikterna kunde gå isär om vad som var rimligt eller nödvändigt svarade hon och hennes kansli alltid på frågor.

”Konstituti­onen har betecknats som en uppmaning till strid mellan Vita huset och kongressen om inflytande över utrikespol­itiken, men det är en strid som kan förstärka båda sidor när den förs hederligt” skriver hon. Vad varken Albright eller någon annan kunde föreställa sig var att Trumpadmin­istratione­n skulle göra det så besvärligt som möjligt för valvinnare­n Biden under övergångsp­erioden fram till den 20 januari 2021 när bytet ska ske.

Vare sig man är liberal eller konservati­v är principen klar: ingen, inklusive presidente­n står över lagen och alla har rätt till en opartisk rättsproce­ss i enlighet med den. Institutio­nerna ska fungera utifrån lagen, inte ha politisk färg. Enligt Albright hindrade detta vänstersin­nade presidente­r från att bemanna Högsta domstolen med sina kandidater på 1930-talet.

När Madeleine Albright var klar med bokmanuset kunde hon inte veta att den ansedda ledamoten av Högsta domstolen, Ruth Bader Ginsburg, skulle dö kort före valet. Men man kan gott föreställa sig att hon inte skulle ha sett med blida ögon på att Trump utsåg Amy Coney Barrett till Ginsburgs efterträda­re, trots att han enligt lagen har rätt att göra det. Barack Obama hindrades av Republikan­erna från att utöva samma lagliga rätt med motivering­en att det var val samma år.

Anekdoter

Helvetet och andra destinatio­ner är en seriös och medryckand­e bok om utrikespol­itik. Anekdotern­a – ofta med en god portion självironi – är många, även om jag väljer att här återge bara en:

För flera år sedan landade Madeleine Albright i London och skulle ta sig genom den brittiska tullen. Efter den långa nattflygni­ngen plockades hon ur kön och fick order om att öppna sina resväskor och alla påsar och askar som låg i dem.

”Jag är lika säkerhetsm­edveten som alla andra, men jag var också närmare åttio år, välsignad med ett vänligt, om än skrynkligt ansikte och försenad till ett sammanträd­e … Nu var jag så irriterad att jag bet huvudet av skammen och konfronter­ade mina plågoandar med min samhällspo­sition: ’Vet ni vem jag är?’ Där fick de, tänkte jag, det där tar nog skruv. Svaret tydde på medkänsla: ’Nej, men vi har läkare här som kan hjälpa er att ta reda på det.’”

❞ Albright har sagt att det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte stöder andra kvinnor.

YRSA GRÜNE-LUOMA

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Danilo (Waltteri Torikka) tjusar alla tjejer på kabaré Maxim i Nationalop­erans nya uppsättnin­g av klassikero­peretten Glada änkan.
FOTO: HEIKKI TUULI Danilo (Waltteri Torikka) tjusar alla tjejer på kabaré Maxim i Nationalop­erans nya uppsättnin­g av klassikero­peretten Glada änkan.
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD ?? Slutet gott, allting gott. Till slut får Glada änkans kärlekspar Danilo (Waltteri Torikka) och Hanna (Mari Palo) varandra.
FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD Slutet gott, allting gott. Till slut får Glada änkans kärlekspar Danilo (Waltteri Torikka) och Hanna (Mari Palo) varandra.
 ?? FOTO: HANS PAUL/KSF MEDIA ARKIV ?? USA:s utrikesmin­ister Madeleine Albright var med då president Bill Clinton besökte Helsingfor­s 1997 och träffade bland andra president Martti Ahtisaari på Talludden.
FOTO: HANS PAUL/KSF MEDIA ARKIV USA:s utrikesmin­ister Madeleine Albright var med då president Bill Clinton besökte Helsingfor­s 1997 och träffade bland andra president Martti Ahtisaari på Talludden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland