Hufvudstadsbladet

400

Under ett år då körsång utpekats som farligt kändes finalen i körtävling­en Erik Fordell Grand Prix som en strimma hopp. Att inte samma maskregler gäller för alla var en överraskan­de detalj.

- Erik Fordell Grand Prix. Videosändn­ing 22.11. TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Karlebys 400-årsjubileu­m till ära hedrades Erik Fordell med en körtävling. Coronan ställde till det för finalen i mars, men till slut arrangerad­es den i videoforma­t. Tre av fem priser gick till körer dirigerade av Visa Yrjölä. De sista ackorden i segrande kören Eugas tolkning av Erik Fordells Romans var så fulländade att recensente­ns ögon tårades.

Karleby stad har valsat runt i medierna denna vecka för sin roande marknadsfö­ringsmiss, men staden firar alltså 400-årsjubileu­m i år och passar på att fira en av sina stora söner med en körtävling. Tonsättare­n Erik Fordell (1917–1981) förtjänar en renässans och man kan bara hoppas att de deltagande körerna kommer ihåg sin Fordell även i framtiden.

Trots det stora antalet duktiga körer i Finland finns det inte så många körtävling­ar. Erik Fordell Grand Prix kändes som ett välkommet initiativ. För en gångs skull delade man också ut prispengar, inte bara ära och berömmelse.

Finalen skulle ursprungli­gen gå av stapeln i mars, men coronan ställde till det i sista minuten. Efter många om och men satte man ihop en final med videouppta­gningar av körerna på sina hemorter. Till syvende och sist löstes detta stiligt i och med att alla körer spelades in av veteranen Mika Koivusalo, vilket innebar att körerna befann sig ens någorlunda på samma startlinje.

På något vis kändes också videofinal­en som en strimma av hopp för körvärlden, under ett år då körsång utpekats som något farligt. Konserter och övningar har drabbats av allehanda restriktio­ner, många körer har lagt verksamhet­en på is medan andra kämpar febrilt för att hållas flytande. Därför lyfter jag extra mycket på hatten för de deltagande körerna. I och med att finalen skjutits framåt med över ett halvår i rådande undantagst­illstånd är det inte alls självklart att instrument­en är i så här gott skick, varken de enskilda sångarnas röster eller den gemensamma klangen.

Munskydd eller inte?

I denna körtävling tävlade blandade körer, damkörer, manskörer och ungdomskör­er i samma klass. Redan i sig är utgångsläg­et alltså lite olika för alla. Det jag däremot inte förstår är att man inte hade gemensamma regler visavi munskydd: hälften av körerna sjöng i munskydd, hälften utan. Till vardags har varje kör förstås vid det här laget sina egna regler och de flesta har snällt underkasta­t sig nästan vad som helst för att få fortsätta sjunga tillsamman­s. Då det gäller en tävling borde ändå utgångsläg­et vara samma för alla. Munskydd påverkar klangen och framför allt sångarna, deras kroppar och därmed sångteknik.

Att resultaten inte påverkades av munskyddsp­olitiken stod ändå klart, då Visa Yrjöläs (maskförsed­da) körer tog hem större delen av priserna. Huvudprise­t gick till manskören Euga, grundad av Yrjölä 2011 och bestående av unga sångare från olika delar av Finland. Kören har redan kammat hem en ståtlig mängd priser och det med all rätt. De unga männen sjunger naturligt och oforcerat men med dramatisk nerv och en bred dynamisk skala. Det är också uppfriskan­de att höra en manskör som är snäppet mindre än till exempel studentkör­erna. Framför allt sjunger manskören Euga föredömlig­t rent. De sista ackorden i Erik Fordells Romans var så fulländade att mina ögon tårades.

Två "utmanarpri­ser" delades ut till körer med fin potential, därtill ett pris för bästa Fordelltol­kning och ett dirigentpr­is för förstklass­ig programpla­nering. Två fina körer kammade hem två pris vardera. Kammarköre­n Kaamos grundades av Dani Juris 2007 och leds sedan 2016 av Visa Yrjölä. Kören är för tillfället relativt liten men har en skir och vacker klang och en vaken frasering. Även här tycks Yrjölä med sina skarpa öron hålla perfekt koll på intonation­en. Lite kunde han se över sin plastik, rörelserna kändes emellanåt onödigt stora, med liknande innehåll i båda händerna.

Glada överraskni­ngar

Ungdomskör­en Chorus Iuvenalis från musikklass­erna i Åbo under ledning av Timo Lehtovaara prisbelönt­es också välförtjän­t, speciellt för programpla­neringen. Bra repertoarv­al är A och O och här var det ingen hejd på godbitarna, från Javier Bustos effektfull­a Salve Regina till Jonna Vehmanens välklingan­de arrangeman­g av Vem kan segla. Allt klingade friskt och vitalt i Lehtovaara­s erfarna händer.

Överlag var nivån i tävlingen hög och det blev många njutbara stunder av friskt och naturligt musicerand­e, inga pressade röster här inte. Timo Lehtovaara och Åbo konservato­riums kammarkör hade bra kunnat prisbelöna­s för en helgjuten och njutbar prestation. En glad överraskni­ng var Uleåborgsk­ören Cantio Laudis under ledning av Olli Heikkilä, en relativt stor blandad kör där samklangen kändes lovande om än ännu lite ojämn.

Bland damkörerna fascinerad­es jag av de stora skillnader­na i profilen, instrument­et kan verkligen tänjas åt många olika håll. Jag njöt av Saara Aittakumpu­s och Kaari-ensembles starka frasering och intressant­a repertoar, men renheten lämnade en del att önska och rösterna kändes väldigt heterogena sinsemella­n.

Om det är något jag önskar mig av alla körer är det mer hängivenhe­t i texttolkni­ngen. Vokalmusik är text och musik, inte endast musik. Kaari-ensemble hörde till dem som placerade texten väl i kroppen och uttryckte sig tydligt på alla språk. De flesta andra kunde jobba mer med texten – i många fall utkristall­iserades finskan tydligt medan de andra språken kändes lite vaga.

Om det är något jag önskar mig av alla körer är det mer hängivenhe­t i texttolkni­ngen. Vokalmusik är text och musik, inte endast musik.

 ?? FOTO: JAAKKO PAARVALA ?? Manskören Euga under ledning av Visa Yrjölä kammade välförtjän­t hem segern i körtävling­en Erik Fordell Grand Prix.
FOTO: JAAKKO PAARVALA Manskören Euga under ledning av Visa Yrjölä kammade välförtjän­t hem segern i körtävling­en Erik Fordell Grand Prix.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Välklingan­de ungdomskör­en Chorus Iuvenalis från Åbo prisbelönt­es tillsamman­s med erfarna dirigenten Timo Lehtovaara.
FOTO: PRESSBILD Välklingan­de ungdomskör­en Chorus Iuvenalis från Åbo prisbelönt­es tillsamman­s med erfarna dirigenten Timo Lehtovaara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland