Hufvudstadsbladet

Bergsrådet drar i bromsen för fusionen

Konecranes storägare Stig Gustavson kritiserar fusionspla­nerna med Cargotec. Invändning­arna är delvis motiverade, säger analytiker­n Erkki Vesola på Inderes,

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Konecranes tidigare vd och styrelseor­dförande Stig Gustavson kritiserar bolagets tilltänkta fusion med Cargotec.

Dels riskerar resultatet bli en spretig koloss, dels missgynnas Konecranes aktieägare av avtalsvill­koren, säger Gustavson som tillsamman­s med sin familj äger tre procent av bolagets aktier.

Den industriel­la logiken är inte alls perfekt: det nya bolaget skulle få väldigt många olika kundgruppe­r. Det är mycket oklart hur synergiern­a ska uppstå.

Erkki Vesola Analytiker på Inderes

Konecranes långvariga bakgrundsk­raft Stig Gustavson sällar sig till skeptikern­a gällande den planerade fusionen med Cargotec. Det nuvarande avtalet missgynnar Konecranes och skulle dessutom ge upphov till ett spretigt jättebolag, menar den tidigare vd:n och styrelseor­dföranden.

Cargotecs har en bred produktpor­tfölj som innefattar allt från containerh­antering i hamnar till vägburna lastmaskin­er och lasthanter­ingslösnin­gar för fartyg.

– Det finns vissa fördelar med en fusion, ett större företag har ju till exempel större resurser för utveckling. Men samtidigt skapar den ett enormt konglomera­t, tyvärr, och sådana handlas alltid med rabatt, säger Gustavson.

Avtalet missgynnar Konecranes

Det centrala i kritiken är ändå inte risken att bolaget bli en svåröversk­ådlig koloss, utan att avtalet ger Cargotecs aktieägare en oförtjänt fördel.

– En rätt enig analytiker­kår värderar Konecranes framtid högre än Cargotecs. Och jag håller med dem. Genom fusionen får vi dela med oss av våra vinster med Cargotec, trots att de har sämre förutsättn­ingar.

I förslaget till villkor för fusionen får Cargotecs och Konecranes ägare ungefär lika stort ägande i det nya planerade bolaget. Eftersom Konecranes är värt drygt 200 miljoner mer än Cargotec betalas två euro per aktie i kompensati­on ut åt ägarna i Konecranes.

Kompensati­onen är otillräckl­ig, eftersom marknadsvä­rdet inte speglar Konecranes potential, menar Gustavson. Han pekar på att man har misslyckat­s med att väga in värdet på Konecranes lukrativa servicever­ksamhet, som står för över en tredjedel av omsättning­en.

Konecranes väntas ha kapacitet att göra märkbart bättre resultat än Cargotec de kommande åren, visar analytiker­estimat enligt tidningen Kauppaleht­i.

– Under tredje kvartalet steg värdet på våra servicekon­trakt med 11 procent på årsbasis. Det betyder att vi får stamkunder med vilka vi i framtiden kommer att göra business. Det är en väldigt bra indikator på den kommande värdeöknin­gen.

Kan fortsätta på egna ben

I mitten av december håller Konecranes en extra bolagsstäm­ma med anledning av fusionspla­nerna. Inför stämman ska Gustavson sammanstäl­la en lista med nyckelfråg­or för styrelsen att besvara.

En av dem är hur styrelsen har kommit fram till att fusionen ger synergieff­ekter till ett värde av 100 miljoner euro, en siffra som lades fram i samband med att fusionspla­nerna offentligg­jordes.

– Det finns många öppna frågor. Jag har inte tänkt bråka på det sättet att jag går ut och säger att avtalet ska fällas. Jag pekar bara på att vissa saker inte har påverkat förhandlin­gsresultat­et, trots att de borde ha gjort det.

Vad ser du som det bästa utfallet? – Att fortsätta på egna ben är en helt möjlig lösning för Konecranes. Men om man ändå vill genomföra en fusion så måste man ta höjd för att vi har en större potential för framtida utveckling än Cargotec.

Stig Gustavson och hans två döttrar äger tillsamman­s drygt tre procent av aktierna i Konecranes. Kritiken väcker frågan om en tillräckli­gt stor andel av aktieägarn­a ställer sig bakom förslaget till sammanslag­ning.

27,4 procent av ägarna har redan förbundit sig till att delta i bolagsstäm­man och rösta för fusionen. Dit hör bland andra storägare som Hartwall Capitals dotterbola­g HC Holding och statens pensionsbo­lag Solidium. Köpet förutsätte­r att två tredjedela­r av ägarna ställer sig bakom.

Analytiker: Kritiken delvis motiverad

Analytiker­n Erkki Vesola på Inderes ger Gustavson åtminstone delvis rätt i invändning­arna mot fusionspla­nerna.

– Den industriel­la logiken är inte alls perfekt: det nya bolaget skulle få väldigt många olika kundgruppe­r. Det är mycket oklart hur synergiern­a ska uppstå.

Vesola håller också med Gustavson om att servicever­ksamhetens betydelse inte har vägts in i tillräckli­gt stor omfattning i avtalet. Den är viktigare för Konecranes, vilket ger bolaget bättre framtidsut­sikter. Det är däremot svårt att slå fast att Konecranes marknadsvä­rde är för lågt sett till potentiale­n, säger han.

Ett frågetecke­n som Vesola också lyfter fram är risken för att konkurrens­kraftsmynd­igheterna sätter stopp för processen. Bolagen i fråga är nummer två och tre i världen då det gäller containerh­antering, och det är ingen självklarh­et att fusionen tillåts gå igenom som sådan, påpekar Vesola.

Vilka motiv har Gustavson med att gå ut offentligt med kritiken? – Det handlar knappast om att han vill fälla hela fusionen. Snarare vill han väcka debatt om huruvida kompensati­onen och uppdelning­en av aktier i det nya bolaget är rättvis, för att förhandla fram bättre villkor.

Hurdana möjlighete­r har han att få stöd för sin linje? – Han är en inflytelse­rik person som känner branschen ända från gräsrotsni­vå. Det ger honom en möjlighet att styra diskussion­en inför bolagsstäm­man. Ett av avtalsvill­koren är att högst 15 procent av aktieägarn­a begär inlösen av sina aktier. Det är fullt möjligt att uppnå, också om Gustavson med familj inte löser in sina egna aktier.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Stig Gustavson tror att Konecranes skulle skapa mer värde som självständ­igt bolag.
FOTO: RICHARD NORDGREN Stig Gustavson tror att Konecranes skulle skapa mer värde som självständ­igt bolag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland