Hufvudstadsbladet

Flera länder börjar vaccinera i december

Tre coronavacc­in har fått goda resultat i tester och en del länder räknar med att vaccinera redan innan jul. För Finlands del är tidtabelle­n oklar, men däremot är tågordning­en spikad.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

För tredje veckan i rad kommer vaccinutve­cklare med goda nyheter, och Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek säger att hon känner sig allt mer hoppfull.

– Det ser verkligt lovande ut för alla de tre vaccin som meddelat om goda forsknings­resultat de senaste veckorna, säger hon.

Först ut var Pfizer och Biontech

med att för två veckor sedan meddela att deras vaccin var 90 procent effektivt i att förebygga covid-19.

Följande vecka kom Moderna med informatio­nen att bolagets vaccin skyddar till 94,5 procent.

På måndagen meddelade Astra Zeneca att bolagets vaccin i snitt ger ett skydd på 70 procent. I studien har två olika doseringar testats, där en visade en 90-procentig effekt och en annan en 62-procentig effekt.

– Det är inte ovanligt att man testar två olika doseringar och i det här fallet visade den ena en effektivit­et på 90 procent, säger Christina Malmberg Hägerstran­d presstales­person på Astra Zeneca.

– Det här visar att vi har ett effektivt vaccin som kommer att rädda många liv, säger hon.

Hanna Nohynek betonar också hon att det handlar om ett medelvärde. Bland de drygt 11 000 testperson­erna nåddes även högre resultat. Resultaten är därför enligt henne lovande. Hanna Nohynek förklarar att den stora skillnaden mellan de olika vaccinerna är att Astra Zenecas kandidat är ett adenovirus­vaccin medan de två övriga är RNA-vacciner.

– För den som får vaccinet påverkar den aspekten inte, men RNAvaccine­r är märkbart svårare att förvara, säger Nohynek.

Sex olika vacciner

Pfizer och Biontechs vaccin kräver i långtidsfö­rvaringen en temperatur på -70 grader. Astra Zenecas vaccin kan förvaras i kylskåp.

– Exempelvis för fattigare länder är det såklart mycket bättre om vaccinet inte kräver så omfattande specialarr­angemang, säger Nohynek.

Vilket vaccin som kommer att erbjudas finländarn­a är ännu oklart.

– Finland anskaffar vaccinerna via EU. I EU:s portfölj ingår nu sex olika vacciner, och ännu är det inte slutligt fastställt vilket som ska ges i Finland.

Tidtabelle­n för vaccinerin­g i Finland vågar Nohynek inte uttala sig om.

– Allt hänger på när de europeiska läkemedels­myndighete­rna godkänner försäljnin­gen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Överläkare Hanna Nohynek vågar ännu inte uppskatta när finländare kan börja få coronavacc­in.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Överläkare Hanna Nohynek vågar ännu inte uppskatta när finländare kan börja få coronavacc­in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland