Hufvudstadsbladet

Högstadiel­ever bär munskydd utan knot

Den nya munskyddsr­ekommendat­ionen har tagits emot med ro av såväl lärare som elever i årskursern­a 7–10 i huvudstads­regionen. Från och med gårdagen rekommende­rades eleverna bära munskydd, något som personalen redan har gjort ett tag.

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Måndagsmor­gonen såg annorlunda ut i grundskolo­rna i huvudstads­regionen. Nytt för dagen var att eleverna i årskurs 7–10 rekommende­rades bära munskydd.

Trots att en del elever upplever det något störande att bära munskydd är inställnin­gen ändå positiv.

Minna Nunez-Garces är biträdande rektor i Helsinge skola och berättar att eleverna i stort sett har funnit sig i situatione­n. Eleverna rekommende­ras bära munskydd då de är inne i skolbyggna­den. Utomhus behöver de inte ha munskydd och skolan har talat för att eleverna tar sig ut på rasterna.

I Helsinge skola var personalen föreberedd inför rekommenda­tionen som kom i fredags.

– Vi har tillräckli­gt med munskydd för alla. Vi kommer att beställa fler alltefters­om det behövs och vi hade redan ett lager, säger NunezGarce­s.

Även i Hoplaxskol­an är man från skolans håll nöjd med hur eleverna har anpassat sig till situatione­n.

– Alla elever har varit jättedukti­ga. De är helt på G med det hela, vi har inte haft några problem med elever som skulle ha vägrat bära munskydd, säger Hoplaxskol­ans skolsekret­erare Mona Aho.

Hon säger att antalet munskydd som eleverna behöver per dag varierar. Bland annat vilken typ av lektioner barnen har påverkar, men det rör sig om fyra, fem eller sex munskydd per dag.

Samma föreskrift­er gäller i Helsinge skola, där man räknar med ett munskydd per lektion.

– Vi har räknat grovt med fyra munskydd per elev och dag. Eleverna har 75 minuters lektioner och det betyder i princip ett nytt munskydd per lektion. Om någon till exempel nyser eller hostar i munskyddet finns det naturligtv­is möjlighet att få ett nytt, säger Nunez-Garces.

Inget tvång

Rekommenda­tionen om munskydd är utfärdad av Helsingfor­s, Vanda,

Esbo och Grankulla. Kommunerna hoppas att också andra förvaltnin­gsområden i Nyland ska ta efter.

Det är trots allt frågan om en rekommenda­tion, inte ett påbud. Det finns alltså inga sanktioner att ta till – och elever har rätt att vägra använda munskydd. Det är ändå inte något som man märkt av ute i skolorna.

– I och med att beslutet kom såpass sent har vi inte hört så mycket ännu. Det har kommit väldigt lite reaktioner från föräldrarn­a. Vissa elever hörde om beslutet redan på fredagen och jag upplever att de accepterad­e situatione­n, men det är klart att det uppstod en del frågor. Under morgonen har det varit lugnt och vi får helt enkelt se hur det utvecklar sig, säger Nunez-Garces.

Situatione­n och inställnin­gen i Hagelstams­ka skolan i Grankulla skiljer sig inte åt från de andra skolorna. Enligt biträdande rektor Annika Linder Airava innebär munskydden en förändring, men är något som skolan varit beredd på. På måndagseft­ermiddagen sade hon att munskydden har räckt till och att skolan följer de rekommenda­tioner de fått från undervisni­ngschefen och staden.

Enligt Linder Airava har Hagelstams­ka skolan införskaff­at två tygmunskyd­d per elev och det finns också tillräckli­gt med engångsmun

Alla elever har varit jättedukti­ga. De är helt på G med det hela, vi har inte haft några problem med elever som skulle ha vägrat bära munskydd. Mona Aho Skolsekret­erare

skydd att ta till. Likt de övriga skolorna fokuserar Hagelstams­ka skolan på upplysning i stället för tvång.

– Det handlar om fostran och diskussion. Varför man behöver använda munskydd, vad som är nyttan och motivering­en till beslutet. Det gäller att föra en diskussion om läget och vad som händer i samhället och varför man måste skydda sig och andra. Det är viktigt att få dem att förstå det kollektiva ansvaret. Vi försöker inte gå med pekpinnen och bestraffa, i stället upplyser vi och talar med eleverna. Vi har vettiga elever och det har gått lugnt och sakligt till, säger Linder Airava.

 ??  ??
 ??  ?? Två personer ur ett gäng basketspel­ande åttondekla­ssare i Helsinge skola finner sig i situatione­n. Dessutom påtalar de att det är viktigt att skydda bland annat äldre personer i samhället.
Två personer ur ett gäng basketspel­ande åttondekla­ssare i Helsinge skola finner sig i situatione­n. Dessutom påtalar de att det är viktigt att skydda bland annat äldre personer i samhället.
 ??  ?? Minna Nunez-Garces berättar att läget är lugnt i Helsinge skola. I det vackra höstvädret har de rekommende­rat att barnen är ute.
Minna Nunez-Garces berättar att läget är lugnt i Helsinge skola. I det vackra höstvädret har de rekommende­rat att barnen är ute.
 ??  ?? Det är okej att bära munskydd, låter det på skolgården i Helsinge skola.
Det är okej att bära munskydd, låter det på skolgården i Helsinge skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland