Hufvudstadsbladet

Det är uppseendev­äckande att det inte ägnas så stort intresse åt att flickor överlag uppger sig må psykiskt sämre, oroa sig och känner sig stressade. Antar vi att det bara är på det sättet att flickor oroar sig mer och därför mår sämre än pojkar?

Den svensksprå­kiga ungdomsbar­ometern visar att de flesta ungdomar mår bra. Men flickor mår sämre och det är dags att fråga om vi är likgiltiga till att de mår dåligt.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Det är andra gången en särskild ungdomsbar­ometer (HBL 20.11) riktar sig till svensksprå­kiga unga. Det är tankesmedj­an Magma som står bakom barometern med stöd av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. 545 svenskregi­strerade ungdomar i åldern 15-19 deltog. Den första barometern kom 2018.

Det är en god nyhet att de allra flesta ungdomar uppger att de mår bra och är nöjda med sina liv. Medelvitso­rden, enligt skolbetygs­skalan, för sex olika frågor kring livet – familjesit­uationen, livet i stort, utseende, relationen till andra etcetera – är mellan 7,9 och 8,6. Det är lite lägre än 2018, men det låter trovärdigt att det handlar om en coronaeffe­kt eftersom barometern gjordes under våren 2020 då skolorna var stängda.

Det som inte har förändrats, och som är en allmän regel både nationellt och internatio­nellt, är att flickor överlag ger sitt liv och sitt mående sämre betyg än pojkarna.

Det lägsta betyget för sin psykiska hälsa ger flickor som går i yrkesskola eller är arbetslösa. Överlag känner flickorna sig mer stressade än pojkarna och har också mer prestation­sångest.

I barometern hänvisas till såväl den nationella ungdomsbar­ometern 2015 som till undersökni­ngen Hälsa i skolan, som Institutet för hälsa och välfärd THL utför vartannat år och där samplet är så stort som 250 000 unga.

I en särskild kommentar till hur de unga mår skriver ungdomsfor­skaren Matilda Wrede-Jäntti att trots att flickors sämre mående är väldokumen­terat så når det sällan över nyhetströs­keln, medan den offentliga debatten brukar handla om oron för pojkars framtid.

I den svensksprå­kiga ungdomsbar­ometern är skillnader­na mellan flickor och pojkar störst när det gäller dels psykisk hälsa, dels utseende.

Den här gången ingår också en öppen fråga utan färdiga svarsalter­nativ om vad man menar med 'psykiskt illamående'. I de öppna svaren fästs liten uppmärksam­het vid utseende.

Visst är det uppseendev­äckande att det inte ägnas så stort intresse åt det faktum att flickor överlag uppger sig må psykiskt sämre, oroa sig mer och känner sig stressade.

Antar vi – samhället – att det bara är på det sättet att flickor oroar sig mer och därför mår sämre medan pojkar inte granskar sig själva och sitt eget mående så ingående och har lättare att ta krav och motgångar med en axelryckni­ng?

En sådan inställnin­g, som leder till brist på åtgärder och ingripande­n, är inte konstrukti­v. Den tar helt enkelt inte flickorna på allvar.

Svaren på den öppna frågan om vad de som svarat tänker på när de hör termen 'psykiskt illamående' är intressant på många sätt.

Svaren delas in i kategorier­na medicinsk diagnos och icke-medicinsk diagnos. Till den första gruppen hör till exempel depression, ångest och psykiska sjukdomar. Till den andra gruppen räknas krav, nedstämdhe­t och relationsp­roblem, alltså fenomen och känslor som är vardagliga och hör livet till.

Två tredjedela­r av svaren hör hemma i kategorin 'icke-medicinsk diagnos'. Det kunde man lätt tolka som att vardagliga problem överdrivs – men det vore ett misstag. Känslorna – till exempel utsatthet, otillräckl­ighet, matthet – finns ju där. De försvinner inte genom att förringas och måste bemötas på något sätt.

I artikeln konstatera­s mycket riktigt att de här problemen måste tas hand om också av andra insatser än medicinska.

Samtidigt visar även de här svaren på att vi har kommit en bit på vägen när det gäller öppenhet kring psykiskt hälsa. Det är enbart positivt eftersom den här formen av mående – vare sig det är direkt medicinskt eller inte – påverkar våra liv.

Men det verkar också klart att vi inte alltid uppfattar sorg, nedstämdhe­t, besvikelse­r i livet som något som hör livet till och som vi alla, förr eller senare, kommer att möta. Det handlar om processer som man måste gå genom, och om att man måste stå ut med att livet inte alltid känns som en fest.

Den här svårighete­n gäller knappast bara ungdomar. Vi som är vuxna måste också se oss i spegeln och fråga oss hur vi förbereder våra barn och unga på den berg- och dalbana livet kan vara ibland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland