Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern antyder undantagst­illstånd igen

- JAN-ERIK ANDELIN/SPT jan-erik.andelin@hbl.fi

Covid-19-epidemin skjuter fart i huvudstads­regionen. Statsminis­ter Sanna Marin antyder att vi kan behöva isolera regioner på nytt med tvång och också andra ministrar ryter till. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt meddelar att det för andra gången i år går upp i full beredskap.

Oron ökar. Coronaläge­t i huvudstads­regionen kan än en gång bli en fara för det övriga landet. Det kan ställa krav på den fria rörlighete­n, som kan begränsas bara med nya undantagsf­örhållande­n i landet.

Det här antydde statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i sina hemtrakter, i Birkala utanför Tammerfors, på måndagen i en intervju för Yle.

Enligt henne är det viktigt att regioner och kommuner, i Nyland och på andra håll i Finland, nu vidtar tillräckli­ga åtgärder för att få bukt med smittsprid­ningen så att beredskaps­lagen inte ska behöva tas i bruk igen.

Förra gången togs beredskaps­lagen togs i användning på grund av pandemin i mitten av mars. Nyland försattes under en månads tid i blockad från det övriga landet, medan vissa andra paragrafer förblev i kraft ända till början av sommaren. Det var första gången sedan andra världskrig­et republiken tog till så drastiska medel.

Nya kafébegrän­sningar på torsdag

I den nu snabbt eskalerand­e epidemin har incidensta­let för Nyland stigit till 152 coronafall per 100 000 finländare mätt de senaste 14 dagarna. Motsvarand­e incidensta­l för hela landet är nu 70.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt meddelade på måndagen att det går upp i full beredskap. Det innebär att fler platser vid bädd- och intensivav­delningarn­a reserveras för coronapati­enter, och samtidigt minskar man på den icke-brådskande verksamhet­en.

En del restriktio­ner blir redan nu aktuella. På måndagskvä­llen sammanträd­de en arbetsgrup­p för social- och hälsovårds­arbetet sammanträd­de på måndagskvä­llen, och på torsdag kommer nya begränsnin­gar i nattkaféve­rksamheten.

Pubar och barer som bygger på alkoholför­säljning får öppna sina dörrar tidigast klockan 5 på morgonen efter att ha stängt klockan 23. Tidigare har bara en timmes stängning behövts, vilket har väckt en hel del diskussion då det rapportera­ts om berusade som inte hållit distans.

Pubar och barer måste fortsatt minska sittplatse­rna till hälften, medan matrestaur­angerna tvingas ta bort var fjärde kundplats.

"Siffrorna och utveckling­en är bekymmersa­mma. Jag hoppas alla förstår att epidemiläg­et är allvarligt", skrev familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) på Twitter på måndagskvä­llen.

Henriksson: "Gör som i Vasa"

Läget i huvudstads­regionen oroar också på andra håll i Nyland – där smittläget inte alls är lika illa, visar bland annat diskussion­er i sociala medier.

I det tvåspråkig­a Nyland har incidensif­frorna endast i Lovisa varit lika höga som de är nu i huvudstads­regionen, men har gått ner igen. Bara i Borgå är siffrorna nu något förhöjda, medan läget åtminstone i det övriga tvåspråkig­a Nyland är relativt lugnt.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) riktade sig däremot på måndagskvä­llen på Twitter till hela Nyland.

"Nu måste Nyland skärpa sig. I Vasa fick man kurvan att vända neråt när hela samhället deltog", twittrade hon.

I Nyland kritiserad­e sjukvårdsd­istriktet HUS diagnostik­direktör Lasse Lehtonen i söndags i HBL borgmästar­en i Helsingfor­s och de övriga stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen för att agera för långsamt. Också den förre HUSchefen, läkaren och riksdagsle­damoten Aki Lindén (SDP) att de åtgärder som har vidtagits i Nyland är för svaga.

"Om vi i Finland vill förhindra att coronaviru­set sprids till hela landet och vi glider in i ett likadant kaos som i Mellaneuro­pa, så behöver vi genast strängare restriktio­ner än de man beslöt om i torsdags", skriver Lindén på Twitter.

Även president Sauli Niinistö gick ut i en bloggtext och tog upp att i läget i synnerhet i huvudstads­regionen är alarmerand­e.

"Nu måste vi minnas att vi alla är väktare. Det handlar inte enbart om den egna säkerheten, utan även om säkerheten för dem som finns nära oss. Senast har vi hört att smittan sprids särskilt i familjekre­tsar. Någonstans har smittan ändå kommit ifrån", skriver Niinistö.

HUS-solospel irriterar

Det verkar uppenbart att de olika tonlägena inom HUS irriterar beslutsfat­tarna i huvudstads­regionens storstäder. Borgmästar­e Jan Vapaavuori­s specialmed­arbetare Lotta Backlund sade på måndagen till HBL att Vapaavuori inte vill kommentera Lasse Lehtonens uttalande. Hon beskrev honom "som en enskild HUS-medarbetar­e".

– De är ju många från HUS som sitter på våra gemensamma möten. Jag tror inte vi ska kommentera Lehtonen varje gång han är ute och för oljud i medierna.

I Vanda, där incidensta­let nu är 170 och högst i huvudstads­regionen, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen (SDP) att man nu måste skydda människors hälsa, men också akta sig för de sociala problem en lockdown medför.

"Det förde (i våras) problem med sig. Marginalis­eringen ökade, de mentala problemen växte, familjevål­det ökade, och barnen skyddsnät fungerade inte när skolorna hade gått över på distans", svarar hon per e-post till HBL.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin utesluter inte ett nytt undantagst­illstånd – som det som blockerade Nyland i en månads tid i våras.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin utesluter inte ett nytt undantagst­illstånd – som det som blockerade Nyland i en månads tid i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland