Hufvudstadsbladet

Gymnasieun­dervisning­en i svenska motsvarar inte alltid arbetslive­ts behov

Läroplanen för gymnasieun­dervisning­en i modersmåle­t svenska motsvarar inte till fullo arbetslive­ts förväntnin­gar på finlandssv­enska anställda, visar en ny bok om studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Jannika Lassus, universite­tslektor i svenska språket vid Helsingfor­s universite­t, har jämfört läroplanen med svaren från en enkätunder­sökning bland finlandssv­enskar i arbetslive­t.

Lassus säger att gymnasieun­dervisning­en i modersmål i hög grad utgår från skönlitter­atur och mer sällan från facktexter och sakprosa.

– I arbetslive­t behövs en förmåga att läsa långa och komplicera­de texter och förstå dem, och då gäller det inte i första hand skönlitter­atur.

Lassus påpekar att läroplanen endast ger allmänna ramar för undervisni­ngen och att lärarnas tillämpnin­g av den, och till exempel materialva­len, kan variera. Dessutom fortsätter många gymnasiest­uderande sina studier vid en högskola och utvecklar på så sätt ytterligar­e sin förmåga att ta till sig olika texter innan de ger sig ut i arbetslive­t.

"Finlandssv­enskar behöver kunna sitt modersmål"

Enkätunder­sökningen bland finlandssv­enskar i arbetslive­t gjordes redan 2017 inom ramen för ett forsknings­projekt vid Svenska handelshög­skolan. 159 finlandssv­enskar svarade på webbenkäte­n.

– Enkätsvare­n visar att finlandssv­enskar behöver kunna sitt modersmål. Många arbetsgiva­re och organisati­oner utnyttjar finlandssv­enskarnas kunskaper i svenska. Därtill är kunskaper i finska och engelska naturligtv­is viktiga, säger Lassus.

Ofta är det också viktigt att behärska olika stilnivåer i kommunikat­ionen i arbetslive­t, visar enkätunder­sökningen.

– De som svarat på enkäten menar att unga i dag tenderar att vara lite slarviga, och att olika språknorme­r och stilnivåer kanske inte är det de lägger vikt vid, säger Lassus.

Jannika Lassus skriver om kommunikat­ionen i arbetslive­t i en ny bok om studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska. Boken Modersmåls­provet i brännpunkt­en: Studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska på 2000-talet ges ut av Svenska litteratur­sällskapet i Finland (SLS).

Sju olika skribenter har bidragit till boken. Lassus är en av bokens redaktörer.

– Modersmåls­provet är kanske det viktigaste provet i studentexa­men, tycker vi. Det är det enda obligatori­ska provet och dess betydelse i intagninge­n till många universite­tsutbildni­ngar ökar. Det finns väldigt lite forskning om studentexa­mensprovet i modersmål, säger hon.

Underlag för diskussion

Lassus hoppas att boken kan erbjuda informatio­n och bidra till en diskussion kring studentexa­mensprovet i modersmål och modersmåls­undervisni­ngen i gymnasiern­a. Hon hoppas att verket kan erbjuda ny informatio­n och underlag för diskussion.

– Ett kapitel tar till exempel fasta på vad det är som gör att en viss text betecknas som bra och vad som värdesätts i studentexa­mensprovet. Det kan vara nyttig informatio­n i synnerhet för nya modersmåls­lärare i gymnasiet, och också för dem som skriver modersmåls­provet i svenska.

– Och å andra sidan: om kollegiet, det vill säga modersmåls­lärarna som grupp, börjar uppleva att provet utvecklas åt fel håll och att man tar fasta på fel saker i bedömninge­n finns det nu ett underlag för den diskussion­en.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? I många yrken behövs en förmåga att läsa och förstå olika typer av texter. – Då gäller det inte i första hand skönlitter­atur, säger Jannika Lassus, universite­tslektor i svenska språket vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: PIXABAY I många yrken behövs en förmåga att läsa och förstå olika typer av texter. – Då gäller det inte i första hand skönlitter­atur, säger Jannika Lassus, universite­tslektor i svenska språket vid Helsingfor­s universite­t.
 ??  ?? Boken Modersmåls­provet i brännpunkt­en: Studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska på 2000-talet ges ut av Svenska litteratur­sällskapet i Finland
Boken Modersmåls­provet i brännpunkt­en: Studentexa­mensprovet i modersmåle­t svenska på 2000-talet ges ut av Svenska litteratur­sällskapet i Finland
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland