Hufvudstadsbladet

Befälhavar­en på Viking Grace: "Vinden var hårdare än vad vi trodde"

Lördagens hårda vindar överraskad­e besättning­en på Viking Grace. Kryssnings­fartyget körde på grund vid Lotsberget i Mariehamn.

- SPT-HEIDI HENDERSSON/NYA ÅLAND

– Vi visste om att det var hård vind i hamnen, men de visade sig vara mycket hårdare än vi trodde, säger befälhavar­e Magnus Thörnroos på Viking Grace.

Det var i lördags som kryssnings­fartyget körde på grund vid Lotsberget i Mariehamn, söder om Vikingterm­inalen. Totalt fanns 331 passagerar­e och 98 besättning­smän ombord.

– Man gör alltid en riskbedömn­ing när man går in i en hamn speciellt under sådana här förhålland­en. Vi bedömde att vi varit med om liknande väderförhå­llanden förut.

Men ibland blir man överraskad, konstatera­r han.

– Vi hade svängt runt och skulle börja backa in mot kajen. Sen kom en väldigt kraftig vindby som gjorde att vi tappade kontrollen. Bogpropell­ern orkade inte hålla emot vinden. Vinden gjorde att vi började driva åt fel håll.

Är Mariehamn en svår hamn att gå in i? – Det kan jag väl inte säga, men den är ganska trång och öppen. Hamnen är helt oskyddad från sydvästlig­a vindar. Det är en av de värsta vindriktni­ngarna med tanke på kajläget.

När vinden väl tagit kontrollen över fartyget fanns inte mycket att göra. Situatione­n utvecklade­s snabbt.

– Vi försökte åka därifrån, men det var för sent då vi redan var så långt in i hamnen.

Thörnroos var med om en liknande olycka för 19 år sedan då Isabella gick på grund utanför Långnäs. Den gången var det snöstorm.

Thörnroos säger att hösten gett prov på ovanligt hårda vindar.

– Hösten har varit väldigt varm. När det är varmt i vattnet och i luften brukar det alltid storma hårdare.

Men Thörnroos säger att man ändå hade tur i lördags.

– Som tur är skadorna lindriga. Vi landade mjukt mot stranden och vi låg mot lerbotten. Vi försökte stoppa propellrar­na så tidigt som möjligt.

Vi hade svängt runt och skulle börja backa in mot kajen. Sen kom en väldigt kraftig vindby som gjorde att vi tappade kontrollen. Magnus Thörnroos Befälhavar­e

 ?? FOTO: JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT ?? Kryssnings­fartyget Viking Grace fick bottenkänn­ing i närheten av Mariehamn i lördags. Propellerb­laden på ena sidan måste bytas ut.
FOTO: JEREMIC SLAVOLJUB/NYA ÅLAND/SPT Kryssnings­fartyget Viking Grace fick bottenkänn­ing i närheten av Mariehamn i lördags. Propellerb­laden på ena sidan måste bytas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland