Hufvudstadsbladet

Demokratia­ktivist riskerar fängelse

Demokratia­ktivisten Joshua Wong har erkänt sig skyldig till att ha uppmuntrat och organisera­t en otillåten manifestat­ion i Hongkong. Nu väntar sannolikt fängelse för honom och två andra unga aktivister.

- TT-AFP

– Vi kommer att fortsätta att kämpa för frihet. Nu är inte rätt läge att svansa för Peking och ge upp, sade Joshua Wong inför det att han framträdde i rätten tillsamman­s med Ivan Lam och Agnes Chow.

De tre välkända demokratia­ktivistern­a anklagas för att ha organisera­t och deltagit i en demonstrat­ion som ägde rum förra sommaren utanför Hongkongs polishögkv­arter.

Alla tre har erkänt sig helt eller delvis skyldiga till anklagelse­rna – en taktik som kan ge mildare straff. De kommer att sitta fortsatt frihetsber­övade fram tills det att dom avkunnas den 2 december, vilket tyder på att de sannolikt kommer att dömas till fängelse. Wong kan dömas till max tre år.

Redo för fängelse

Trots att Wong bara är 24 år har han redan avtjänat fängelsest­raff för sin ledande roll i demokratip­rotesterna. Han säger sig vara redo att återvända.

– Rent känslomäss­igt känner jag motvilja att fängslas men rationellt sett har jag ingen rätt att klaga över min situation jämfört med många andras, sade han utanför domstolen med hänvisning till de hundratals andra som redan har fängslats.

Hongkong skakades förra året av sju månaders omfattande och bitvis våldsamma protester, där miljontals gick ut på gatorna. Demonstran­terna drabbade inte sällan samman med polis, som använde tårgas och sköt med gummiklädd­a kulor.

Omstridd lag

Peking och det lokala styret har motsatt sig kraven från demonstran­terna och har i stället slagit ned mot proteströr­elsen med nya begränsand­e lagar.

Joshua Wong var tidigare en av ledarna för demokratir­örelsen Demosisto, som grundarna beslutade att lösa upp sedan Kinas omtvistade nya säkerhetsl­ag för Hongkong trädde i kraft i somras.

 ?? ■ FOTO: VINCENT YU/AP/TT ?? ■ Joshua Wong (till vänster) framför domstolsby­ggnaden tillsamman­s med aktivister­na Ivan Lam och Agnes Chow, som också står inför rätta.
■ FOTO: VINCENT YU/AP/TT ■ Joshua Wong (till vänster) framför domstolsby­ggnaden tillsamman­s med aktivister­na Ivan Lam och Agnes Chow, som också står inför rätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland