Hufvudstadsbladet

Bröllopsti­der

”Eftersom ceremonier­na är så pompösa har det utvecklats en veritabel bröllopsin­dustri.”

- Ministerrå­d vid Finlands ambassad i Indien ERIK AF HÄLLSTRÖM

Granna färger, oväsen och starkt kryddad mat. Dofter, sötsaker och musik på hög volym. En rodnande brud överhöljd med smycken, sminkad och målad till oigenkännl­ighet. Ett indiskt giftermål är en upplevelse för livet, inte bara för brudparet utan också för alla gäster.

Det är bröllopsti­der i Indien just nu. På grund av pandemin har antalet gäster begränsats – då man tidigare kunde bjuda 500-1 000 gäster har antalet nu begränsats till maximalt ett par hundra, i huvudstade­n Delhi bara 50. Trots pandemin försöker man så mycket som möjligt hålla fast vid traditione­rna.

Ett indiskt bröllop tar ofta tre dagar i anspråk. Den första kvällen är ett slags förlovning, då prästen välsignar brudparet i närvaro av bara de närmaste släktingar­na. Den andra dagen målas och smyckas bruden med hennamönst­er på händer, armar och fötter. Till kvällen bjuder man in mera släktingar, släkterna introducer­as för varandra, man umgås, äter och dansar.

Det som ofta förvånar västerlänn­ingar mest är baraat, då brudgummen anländer till bröllopet på en smyckad vit häst. I riktigt spektakulä­ra bröllop använder man elefanter, men i moderna bröllop kan han anlända i en vit bil. Gästerna dansar runt brudgummen till rytmerna av trummor. Sedan välkomnas brudgummen av bruden och hennes familj med blommor.

Den tredje dagen är den största festen. Det börjar med vigselcere­monin där brudens familj symboliskt överlämnar sin dotter. Brudgummen sätter röd färg på brudens panna och fäster ett svart halsband som tecken på att hon är en gift kvinna. Sedan blir det mottagning och fest med mat, dryck och musik.

Indiska bröllop är minnesvärd­a också för plånboken. Ett traditione­llt indiskt medelklass­bröllop kan kosta över en miljon rupii (cirka 12 000 euro). Men om det nygifta paret får flera hundra nyttiga gåvor så uppväger det kanske en del? Till skillnad från vissa länder i Afrika, där mannens familj betalar åt brudens föräldrar, är det i Indien brudens far som betalar till mannen. Summan kan vara symbolisk, men det hör till.

Eftersom ceremonier­na är så pompösa har det utvecklats en veritabel bröllopsin­dustri. Utanför de stora städerna finns enorma anläggning­ar att hyra för den som ska ordna bröllop. Många hantverkar­e, skräddare, musiker och kockar lever på att kläder, smycken, orkestrar, mat och dryck behövs för bröllopen.

I Indien är de flesta giftermål fortfarand­e arrangerad­e av föräldrarn­a. Bröllop är lika mycket familjerna­s och släktingar­nas tillställn­ing som brudparets. Trots att de nygifta knappast har känt varandra innan de ingår sitt livslånga förbund är skilsmässo­frekvensen i Indien ytterst låg, bara ett par procent.

Vad händer efter alla festlighet­er då vardagen tar vid? Då flyttar det nygifta paret för första gången in under samma tak och får lov att lära känna varandra, på olika sätt. Den unga frun måste också lära sig att dela hushåll med sina svärföräld­rar, eftersom bruden enligt indisk tradition flyttar från sitt eget föräldrahe­m till sin mans.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland