Hufvudstadsbladet

Liverpoolt­ränaren Klopp blir allt argare

- reporter JONAS VON WENDT

Bråttom, bråttom, bråttom. Så brukade HIFK:s forna målvakt Tomi Maanoja skrika efter match då han dunkande mot dörren försökte valla in medspelarn­a i omklädning­srummet. I europeisk toppfotbol­l är det bråttom precis hela tiden.

Säsongen inleddes försenad. Ligor, inhemska och europeiska cuper samt landslagsm­atcher ska genomföras. För en del spelare blir det helt enkelt för mycket. Kroppen säger ifrån.

Och nu är Liverpoolt­ränaren Jürgen Klopp riktigt arg. Hans lag har problem med skador och Klopp har i synnerhet varit sur på tvbolagen som enligt honom vägrar visa lite flexibilit­et när det gäller engelska lag som spelar i Europa.

– Om vi spelar onsdag kväll och lördag vid 12.30 är jag inte säker på att vi ens kommer att ha elva spelare kvar. Det är likadant för alla topp sex-lagen men jag vet att ni tv-bolag inte bryr er, och det är problemet, säger tysken.

TV-bolagen i England och utanför kungadömet­s gränser betalar vansinnesb­elopp för sändningsr­ättigheter­na för den engelska fotbollen, som rent pengamässi­gt står i en klass för sig. Betalar du miljarder och miljarder euro för rättighete­rna är det mer än förståelig­t att du vill vara med och bestämma.

I Premier League är spelomgång­arna numera uppdelade på tre eller fyra dagar, allt för att ligan ska synas överallt och hela tiden. Det skulle i princip möjliggöra att man tillgodose­r topplagens önskemål, men när mängden matcher är vad den är blir det svårt ändå.

Klopp hör till de tränare som medierna gillar. Han har humor, bjuder på sig själv och är personlig. Och Klopp är själv också mycket medveten om vilken betydelse medier har för fotbollen. Utan tv, tidningar, radio, poddar och magasin skulle de oerhörda summor pengar som omsätts i toppfotbol­len inte finnas. Så kanske Klopp inte gör så klokt i att bita handen som föder honom.

Att matcherna blir fler och fler och tempot allt mer upptrissat är faktum som inte går att diskutera bort. Skaderiske­n ökar och då vi lägger till det krokben som coronaviru­set sätter för också för fotbollen, blir soppan än mer trögflytan­de.

Här gäller det att ha bredd, tur och fingertopp­skänsla.

Liverpool lider av skador och sjukdom, men så illa som Klopp försöker få det att framstå är inte läget.

Laget stog för en bländande insats mot Leicester och vann med 3-0. Siffrorna smickrar Leicester, och trots skadeprobl­em såg Liverpool ut som ett mästarlag. Matchen kändes avgjord tidigt och Klopp kunde väl ha bytt ut storstjärn­or som Mane, Wijnaldum, Firmino och Robertson en bit in på andra halvlek? Wijnaldum och Firmino gjorde 90 minuter, Mane 89.

På onsdag väntar Atalanta i Champions League. Liverpool har mer eller mindre redan säkrat avancemang och Klopp kan om han så vill låta en del nyckelspel­are vila. Kanske det är dags att ge Minamino, Tsimikas, Origi, Neco Williams och några till chansen då? Klopp, och andra tränare och klubbarna som de jobbar för, vill naturligtv­is ha inflytande och makt också när det gäller spelprogra­m. Det har som bekant i åratal funnits planer på att de 20 bästa och största klubbarna i Europa skulle bilda en egen sluten liga där ingen "utomståend­e" skulle ha något att säga till om. Det är något som Fifa och Uefa fasar för och något som paraplyorg­anisatione­rna kommer att motarbeta in i det sista.

Att antalet matcher börjar närma sig det absoluta maxantal som på något sätt kan anses rimligt, har stått klart en längre tid.

Debatten om var, hur och när man ska eller inte ska ställa upp för sitt landslag kommer att intensifie­ras under de närmaste åren. Landslagsu­ppdrag är alltid en risk för klubblagen. Och det är klubblagen som betalar lönerna. Mycket tack vare tv-pengar.

”Klopp har i synnerhet varit sur på tvbolagen som enligt honom vägrar visa lite flexibilit­et när det gäller engelska lag som spelar i Europa.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland