Hufvudstadsbladet

Messilist låg bakom förlängnin­gen med Guardiola

En hel del höjda ögonbryn blev det då Manchester City meddelade att man förlängt med managern Pep Guardiola fram till slutet av säsongen 2023.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Något märkligt med tanke på att Citys kurva dalade rejält förra säsongen och på att laget sett om möjligt ännu mer andefattig­t ut denna säsong. Laget har bara vunnit tre av åtta matcher i ligan, ligger på trettonde plats och trots alla pengar Guardiola i vanlig ordning plöjt ner på backar läcker defensiven alltjämt betänkligt. Ruben Dias och Nathan Ake kostade en bra bit över 100 miljoner euro men inte heller de har kunnat bidra med den defensiva stadga City saknat sedan Vincent Kompany lade av.

Guardiola är inne på sin femte säsong i Eastlands och tendensen som var fullt synlig mot slutet av hans sejourer i såväl Barcelona som Bayern är fullt synlig också i City. Den oerhört pedantiska och petnoga Guardiola är känd för att ha vara besatt av små detaljer och syret brukar i något skede ta slut i klubbarna han basar över.

Guardiola hör till de stora fotbollshj­ärnorna i världen och är en utmärkt läromästar­e men Champions League har hans lag inte vunnit sedan 2011. Guardiola lockades till City för att klubben ville ha den bäste och för att shejkerna ansåg att det är tid för City att vinna just Champions League. Laget har inte varit i närheten av titeln under Guardiola. Som bäst har det blivit kvartsfina­l och med tanke på spelarmate­rial och budget är det underkänt så det ryker om det.

Så varför förlänga med Guardiola? Svaret är Lionel Messi. Messi var på vippen att skriva på för City redan i somras då han trodde att han var fri att lämna Barcelona. Men ordförande Bartomeu meddelade att utköpsklau­sulen på 700 miljoner euro är i kraft och skaffade sig en fiende för livet i argentinar­en som i femton års tid med eller utan hjälp hållit kvar Barcelona i toppskikte­t av europeisk fotboll.

Men på sommaren kan den 33-årige Messi lämna klubben gratis. Barcelona befinner sig i ett halvkaotis­kt tillstånd och Messi vill bort.

Och då han väljer ny klubb vill han en till en omgivning han tror på och människor han litar på.

Han och Guardiola hade många fina år tillsamman­s i Barcelona och den ömsesidiga respekten är oerhört stor. Lägg till att Txiki Begiristai­n är sportchef i City och sannolikhe­ten för att det blir Premier League nästa säsong ökar ytterligar­e. Begiristai­n och Messi jobbade också och trivdes tillsamman­s i Barca.

Guardiola menade förra veckan att han inte för ett ögonblick tror på att Messi lämnar Barcelona i sommar.

– Jag hoppas han avslutar sin karriär i Barcelona, sade Guardiola som med den kommentare­n ville tona ner diskussion­en lite.

Något han inte lyckades särskilt väl med. För följetonge­n om Messi lär fortsätta ända tills argentinar­en meddelar var han tänker spela från och med nästa säsong.

Utgångstip­set är att det blir Manchester City. PSG är ett annat alternativ.

DynamoKiev-Barcelona, grupp G i Champions League, 22.00 tisdag kväll.

Jag hoppas Messi avslutar sin karriär i Barcelona. Pep Guardiola tränare för Manchester City

 ?? FOTO: MICHAEL REGAN/LEHTIKUVA ?? ■ Pep Guardiola är ett trumfkort i jakten på Lionel Messi.
FOTO: MICHAEL REGAN/LEHTIKUVA ■ Pep Guardiola är ett trumfkort i jakten på Lionel Messi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland