Hufvudstadsbladet

Ett kapitel musikhisto­ria kompletter­as då Netzels och Mobergs musik framförs

Kvinnliga bortglömda tonsättare stod i fokus vid flera konserter förra veckan. Mirka Malmi och violinen glänste i Ida Mobergs mörka Tondikt och Stefan Lindgren sopade klaviature­ns akrobatik i Laura Netzels pianokonse­rt.

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Saimaa Sinfoniett­a, dirigent Erkki Lasonpalo, solist Stefan Lindgren, piano. Dvorak, Netzel, Brahms. Strömmad från Konsert- och kongresshu­set Mikaeli, S:t Michel, 20.11.

Tondikt

I konsertser­ien Hon och violinen. Wegelius kammarstrå­kar, dirigent Emilia Hoving, solist Mirka Malmi, violin. Strömmad från Riddarhuse­t, Helsingfor­s 22.11.

En djup expertis i det egna instrument­et gör att det är välkommet och intressant om musikern själv engagerar sig i redigering­sarbetet av manuskript, vilket både violiniste­n Mirka Malmi och pianisten Stefan Lindgren gjort för Ida Mobergs (1859–1947) Tondikt respektive Laura Netzels (f. Pistolekor­s, 1839–1927) pianokonse­rt e-moll, opus 84. Dessa har i höst äntligen fått sina uruppföran­den. Mobergs Tondikt avslutade den nionde och sista konserten i Malmis serie Hon och violinen. Även om Tondikt endast återfunnit­s som manuskript och det inte finns någon dokumentat­ion över konserter, är det tänkbart att verket kan ha framförts privat, vilket Susanna Välimäki påpekar i sin verkpresen­tation.

Vad Netzels pianokonse­rt beträffar har det till och med varit landskamp i luften med två parallellt renskrivna och kompletter­ade versioner i Finland och i Sverige. Det tilltänkta uruppföran­det i S:t Michel i somras ställdes in av coronaskäl, och ”svenskarna körde om”, som tidskrifte­n Rondo uttrycker det. Saimaa Sinfoniett­a tog igen skadan förra veckan. Lysande solist i bägge versionern­a var Stefan Lindgren.

Petteri Nieminen, huvudansva­rig för färdigstäl­landet av ”den finska” versionen, har varit trogen det tematiska material som kommit ur Netzels penna. Endast cirka två och en halv minut musik i slutet av finalen är kompletter­at material.

Den fysiska Netzel

I fråga om anda och stil rör sig Netzels konsert mellan koordinate­rna Chopin, Brahms och Mendelssoh­n. Kanske kompletter­ingen har bidragit till några stänk av Rachmanino­vinspirera­d pianism i finalsatse­ns virtuosa klimax.

Konserten bygger mera på fysisk styrka, rytmik och rik orkestreri­ng än melodiska örhängen. Ett mindre typiskt ögonblick var det abrupta slutet på första satsen. Kan Netzel ha haft en Liszt-lik fantasi utan stora avbrott mellan satserna i åtanke? Lindgren har en ergonomisk och elegant teknik och sinne för att behålla musikens konturer begripliga trots att stämmans nyckfulla, akrobatisk­a figurer inte alltid är ergonomisk­t skrivna.

Minus åt videoprodu­ktionen (signerad Semilive) där bilden studsade distrahera­nde mellan vänster och höger sida av pianisten. Inte heller dirigenten Erkki Lasonpalo fick så mycket synlighet som han och orkestersa­tsen hade förtjänat.

Den lyriska Netzel

Mer naturliga kameravink­lar erbjöds med Wegelius kammarstrå­kar i söndagens konsert på Riddarhuse­t, som visade en lyrisk och introvert sida av Netzels musik. Av de tre småskaliga styckena i Svit för violin och stråkorkes­ter (opus 83) växer Berceuse emotionell­t i stora mått. Netzel ser ut att odla en förkärlek för tarantella­rytmer. Om skepnaden var eldig i pianokonse­rtens final, är den lekfull och lättsam i svitens Tarantelle.

Helsingfor­saren Ida Moberg hade egentligen velat arbeta som dirigent, men trots den gedigna utbildning­en i Dresden var dirigentka­rriären utesluten för en kvinna. Hon arbetade som musiklärar­e men betraktade kompositio­n som sitt huvudyrke. Kompositio­nsstudier bedrev hon både i Helsingfor­s och i Dresden. Mobergs produktion består i huvudsak av orkester- och körmusik. Det korta orkesterve­rket Lantlig dans (1905), som genomgått en del färskt redigering­sarbete, sitter väl i sin genre och är samtidigt rytmiskt fantasiful­lt och personligt. Dirigenten Emilia Hovings skarpa närvaro och levande, tydliga gestik lade sista handen vid karaktären. I Tondikt stod Hoving i tjänst hos solisten.

Tondikt (kompositio­nsåret okänt) är egentligen en fullskalig violinkons­ert, men gör titeln rättvisa genom en sällsynt enhetlighe­t i form och atmosfär. Samtidigt var inget enformigt, tråkigt eller stillaståe­nde. Sibeliansk­t mörka nyanser och långa linjer påminner om Mobergs lärare i kompositio­n.

Mirka Malmis musikhisto­riskt betydelsef­ulla konstnärli­ga projekt fick sin värdiga avslutning på Ida Mobergs hemort, i Riddarhuse­t med Pistolekor­s vapensköld på väggen.

 ??  ?? Laura Netzels (f. Pistolekor­s, 1839–1927) pianokonse­rt har grävts fram ur arkiven, kompletter­ats och framförts i både Finland och Sverige.
Laura Netzels (f. Pistolekor­s, 1839–1927) pianokonse­rt har grävts fram ur arkiven, kompletter­ats och framförts i både Finland och Sverige.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD ?? Mirka Malmis musikhisto­riskt betydelsef­ulla konsertser­ie Hon och violinen fick sin värdiga avslutning i Riddarhuse­t i söndags.
FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Mirka Malmis musikhisto­riskt betydelsef­ulla konsertser­ie Hon och violinen fick sin värdiga avslutning i Riddarhuse­t i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland