Hufvudstadsbladet

Sträck ut en hand till ensamma grannar

- HBL

Allt fler unga och seniorer upplever djup ensamhet. Nu uppmanar frivilligo­rganisatio­nen Helsingfor­smission folk att vara uppmärksam­ma på sin närmiljö och erbjuda hjälp.

– Ensamhet, distansstu­dier, ekonomiska problem och coronatide­ns begränsnin­gar är nedslående för unga människor. Det är också tungt för seniorer och äldre, vars livskrets krymper på grund av coronahote­t, säger direktör Hanna Kari vid Helsingfor­smission.

Organisati­onen har nåtts av betydligt fler vädjanden om hjälp än normalt. Hittills i år har volontärer träffat seniorer över 3 000 gånger, vilket är tre gånger mer än i fjol.

Nya frivilliga behövs hela tiden, i synnerhet för seniorarbe­tet. Seniorer behöver hjälp med att handla mat och sköta apoteksäre­nden, stöd för läkarbesök och handlednin­g i att använda digitala apparater. Man kan ansöka till Helsingfor­smissions frivilligu­tbildning genom att fylla i kontaktbla­nketten på webbplatse­n www.helsingfor­smission.fi.

Under november-december påminner Helsingfor­smission om att julen kan vara en speciellt svår och ångestfyll­d tid om man är ensam. Med temat Någon av dina grannar kan också vara ensam vill man påminna om att det går att motarbeta ensamhet med små insatser, som genom att hälsa på grannen, erbjuda hjälp, ringa upp en släkting eller en vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland