Hufvudstadsbladet

Storstäder­na stänger – krislag förs fram igen

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) vill hålla igen med kraven på att ta fram beredskaps­lagen en andra gång i covid-19-epidemin.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Det blir en lång midvinter, särskilt i huvudstads­regionen. Bibliotek, idrottsanl­äggningar och museer stänger. Andra stadiet – gymnasier och yrkesutbil­dningar – ska dessutom helt gå över till distansund­ervisning och alla offentliga tillställn­ingar ska ställas in.

Det här enligt Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s besked på tisdagen. Helsingfor­s, Esbos och Vandas samordning­sgrupp ska fatta beslut om åtgärderna på torsdag.

Flera kräver nu också att ett tungt verktyg från i våras ska tas fram igen: beredskaps­lagen. Regeringen ska diskutera frågan i dag.

– Is i magen nu, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) ändå till HBL.

Hon tror att kloka beslut lokalt och i regionerna fortfarand­e kan hjälpa.

Alla offentliga utrymmen förutom vårdlokale­r kommer att stängas för att få smittläget under kontroll i huvudstads­regionen. Det var budskapet då Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt Juha Tuominen gav en lägesrappo­rt om coronasitu­ationen under tisdagsför­middagen.

Beskedet kommer bara en dag efter att de nya restriktio­nerna har trätt i kraft. Flera representa­nter för statsmakte­n, ända upp till presidente­n, har kritiserat regionen för att inte ha vidtagit tillräckli­gt kraftiga åtgärder från början. Samarbetet mellan beslutsfat­tarna i huvudstads­regionen och statsmakte­ns representa­nter sägs inte heller ha fungerat smärtfritt.

Vapaavuori tar åt sig kritiken och säger att ”man alltid kan bättra sig”.

Han har diskuterat åtgärderna med såväl Institutet för hälsa och välfärd som Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä och kollegan Ritva Viljanen i Vanda.

– Vi är överens om vad läget kräver. På torsdag kommer Huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp att samlas. Efter det informerar vi om de konkreta besluten och vad de innebär.

Enligt Vapaavuori skulle de nya restriktio­nerna gälla under en begränsad period eller så länge de behövs.

Lokaler stänger

Enligt förslaget ska simhallar, idrottsanl­äggningar, bibliotek, ungdomsgår­dar, arbetarins­titut och kulturloka­ler stängas.

– Man kan tänka sig välgrundad­e undantag när det gäller barn, men också barns hobbyer kommer oundviklig­en att drabbas den närmaste tiden, säger Jan Vapaavuori.

Andra stadiet – gymnasier och yrkesutbil­dning – ska helt övergå till distansund­ervisning. Städerna i huvudstads­regionen strävar ändå efter att hålla grundskolo­rna och daghemmen öppna.

– Vi har en samsyn om att det sista man gör är att stänga skolan för de yngre och dagvårdsen­heter. I de enheterna försöker man se till att undervisni­ngen och småbarnspe­dagogiken sker så tryggt som möjligt. Sedan är besluten om skolstängn­ingar inte städernas, påpekar Vapaavuori.

Förslaget är också att alla offentliga tillställn­ingar förbjuds, nu går gränsen vid 20 personer.

Fyrtio personer på sjukhus

Enligt Juha Tuominen har andelen som testat positivt för coronaviru­set inom sjukvårdsd­istriktet ökat mycket de senaste veckorna, till 4 procent, samtidigt som smittspåra­rna är överbelast­ade. Det tar i snitt över tre dygn att få kontakt med alla som exponerats för smitta efter ett positivt coronabesk­ed.

– Hälften av smittfalle­n vet vi inte var de kommer ifrån. Den halvan kan härröra från var som helst. Det här är orsaken till strängare åtgärder, för att fånga också de smittfalle­n, säger Tuominen.

Han uppmanar alla att söka sig till test med låg tröskel för att få kurvan att plana ut.

– För att få hybridstra­tegin att fungera måste var och en se sig i spegeln. Jag uppmanar till ansvarsful­lt handlande och vädjar till alla som har lokaler där folk samlas att följa rekommenda­tionerna.

På tisdagen rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd om 353 nya fall av covid-19, varav 92 konstatera­ts i Helsingfor­s. Inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt vårdas drygt 40 covidpatie­nter på sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland