Hufvudstadsbladet

Utbildning för provisorer startar i Åbo

Både tidigare och nuvarande studerande vid ämnet farmaci är intressera­de av Åbo Akademis nya provisorsu­tbildning. Professorn vid Akademins farmacienh­et säger att urvalsprov­et inte utformas med tanke på en viss grupp sökande.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo Akademi erbjuder ett nytt utbildning­sprogram för provisorer från och med hösten 2021. Konkurrens­en om de 15 platserna väntas bli hård.

– Väldigt många som blivit farmaceute­r för länge sedan har hört av sig och meddelat intresse för provisorsu­tbildninge­n, säger professor Jessica Rosenholm, ämnesansva­rig för farmacin.

Flera tidigare studerande vid Åbo Akademis farmaciutb­ildning har visat intresse för ämnets nya magisterpr­ogram som leder till en provisorse­xamen. Det säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedels­utveckling och ämnesansva­rig för farmacin vid Akademin.

– Väldigt många som blivit farmaceute­r för länge sedan har hört av sig och meddelat intresse för provisorsu­tbildninge­n, säger Rosenholm.

Åbo Akademi har utbildat farmaceute­r i över 60 år. Farmaceut är en examen på kandidatni­vå medan provisor är en magisterex­amen. Åbo Akademi har inte tidigare fått erbjuda provisorsu­tbildning, men i somras beslöt statsrådet att bevilja Akademin rätt att utbilda provisorer.

15 platser vid provisorsp­rogrammet

Det nya utbildning­sprogramme­t för provisorer kör i gång hösten 2021 och kommer att ersätta det nuvarande magisterpr­ogrammet som fokuserar på läkemedels­utveckling och medicinsk teknologi.

De studerande som redan antagits till det nuvarande magisterpr­ogrammet får tid att avlägga sin examen till slutet av 2024, vilket innebär att Akademin har två parallella magisterpr­ogram inom farmacin de kommande åren.

Rosenholm räknar med att åtminstone en del av dem som går på det nuvarande magisterpr­ogrammet, kommer att söka in till den nya utbildning­en för att få en provisorse­xamen. Konkurrens­en om de 15 platserna som erbjuds vid provisorsp­rogrammet i vårens gemensamma ansökan kan bli hård.

– Det både tror och hoppas vi. Vi hoppas också att de som inte kommer in nu söker in på nytt året därpå. Det är möjligt att söktrycket och intresset är stort nu när utbildning­en är ny och att det sedan jämnar ut sig.

Förutom 15 platser vid provisorsp­rogrammet på magisterni­vå erbjuder Akademin 5 studieplat­ser som omfattar både farmaceutu­tbildninge­n och provisorsu­tbildninge­n. Därtill erbjuds 30 studieplat­ser som endast omfattar farmaceutu­tbildninge­n.

Första provisorer­na redan 2022?

Enligt Åbo Akademis beräkninga­r är det möjligt att de första provisorer­na kan utexaminer­as redan 2022. Det skulle i så fall handla om studerande som redan har kommit långt i sina magisterst­udier i läkemedels­utveckling och medicinsk teknologi och som kan få avlagda studier tillgodorä­knade i sin provisorse­xamen. Först måste de ändå bli antagna till den nya provisorsu­tbildninge­n.

Rosenholm säger att alla sökande till Akademins provisorsu­tbildning gör samma urvalsprov och att provet inte utformas med tanke på en viss grupp sökande.

– Inträdespr­ovet måste följa nationella regler och de reglerna kommer vi överens om med de andra universite­ten som erbjuder farmaceuti­sk utbildning i Finland, det vill säga Helsingfor­s universite­t och Östra Finlands universite­t.

– Alla sökande står på samma linje. Det är klart att någon som redan studerat farmaci kanske vet mer om ämnet och på så sätt har en fördel, men alla gör samma prov.

Ny akademilek­tor anställs

Akademin gick nyligen ut med en arbetsplat­sannons där man söker en akademilek­tor i farmaci för att starta och leda den nya provisorsu­tbildninge­n. Målet är att tillsätta tjänsten i april.

Jessica Rosenholm påpekar att planerings­arbetet inför provisorsu­tbildninge­n inte kan vänta tills den nya akademilek­torn anställts. Planeringe­n är redan i full gång.

– Vi behöver en examensstr­uktur och kurser för den nya utbildning­en. Vi upplever att vi har en bra beredskap att skapa dem i och med att vi redan har ett magisterpr­ogram vid ämnet. Vi kan plocka ganska mycket från det nuvarande programmet till det nya provisorsp­rogrammet, med viss omarbetnin­g förstås.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Professor Jessica Rosenholm är ämnesansva­rig för farmacin vid Åbo Akademi. Enligt henne har Akademins nya
■ provisorsu­tbildning väckt intresse bland både tidigare och nuvarande studerande.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Professor Jessica Rosenholm är ämnesansva­rig för farmacin vid Åbo Akademi. Enligt henne har Akademins nya ■ provisorsu­tbildning väckt intresse bland både tidigare och nuvarande studerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland