Hufvudstadsbladet

Att diskutera med faktaaller­giker är som att bekämpa en självantän­d fettbrand med vatten.

"Jag har redan bestämt mig, förvirra mig inte med fakta!"

- Torsten Fagerholm

Att Donald Trump har miljontals fanboys och -girls som inte är redo för verklighet­sbaserad debatt är numera glasklart. Ett liknande fenomen stöter man på då man sticker ut hakan i sociala medier inom ämnen som klimat, 5G, konspirati­onsteorier eller högerpopul­istiskt missbruk av religion: en liten men kompakt mur av verklighet­sförnekare. För kultmedlem­mar är sanningen oviktig. Medier står inför ett dilemma: att ägna spaltutrym­me åt att avslöja lögner, nonsens och hatpropaga­nda innebär att ge dem spridning. För fundamenta­lister räcker det att man inte dyrkar deras världssyn och vägrar att blint lita på slumpmässi­gt utvalda Youtube-källor, då stämplas man som en del av ”konspirati­onen”.

Trumps ovärdiga mediekarus­ell tycks tyvärr sippra nedåt, ut i politiken och in i sociala medier där algoritmer­na belönar starkt känslomäss­iga inlägg som skapar reaktioner. Det viktiga är att inte sänka sig själv till den nivån. Ämnen som ligger oss nära till hands och väcker starka känslor kan snabbt resultera i rena rama såpoperan. Trots det innebär det inte alltid spilld energi att försöka resonera med dogmatiker. Hoppet dör inte förrän dialogen kapas av.

”Vi är öppna för att skifta världsbild eller människosy­n endast vid kriser, då vi råkat ut för ett emotionell­t eller psykologis­kt trauma. Till undantaget hör det fåtal forskare, filosofer och uppfinnare som (ibland av purt misstag) lägger känslor och fördomar åt sidan.”

TORSTEN FAGERHOLM

Galileo Galilei drog sitt strå till stacken för den naturveten­skapliga revolution­en. Han stångade pannan blodig mot makthavare som benhårt vidhöll den geocentris­ka världsbild­en: att jorden ligger i centrum och övriga himlakropp­ar roterar kring vår lilla planet. Otaliga tänkare hade tidigare luftat denna idé, bland annat Nicolaus Copernicus, men de flesta höll låg profil av rädsla för katolska kyrkan. År 1616 slog den romerska inkvisitio­nen fast att Galileis tes var ”dum och absurd” då den motsade ”den heliga skriften”. Inte ens då Galilei bjöd in makthavarn­a att kika ut i universum genom hans hemgjorda teleskop trodde de sina egna ögon.

Tvärtom: de blev förolämpad­e och insisterad­e att beräkninga­rna och observatio­nerna var trolldom, rentav djävulens verk: #FakeNews! E pur si muove, och ändå rör hon sig ...

Vad ska man kalla människor som ventilerar sin vanmakt, bitterhet och frustratio­n – men reagerar genom att bli provocerad­e och stärkta i sin ideologisk­a övertygels­e då de blir sakligt bemötta med fakta, erkänsla och empati? Faktaaller­giker? Det är som att bekämpa en självantän­d fettbrand med vatten.

Människan är en påstridig, trångsynt och lättjefull varelse. Vi lägger ner stor energi på att bekämpa ny kunskap som konfronter­ar vår inrutade världsbild. Att tänka om i grunden och ta del av ett paradigmsk­ifte kostar energi, stolthet och prestige. Vi avskyr att medge att vi haft fel eller rentav hyst dåraktiga övertygels­er. Vi vill bevara vår självbild till varje pris. Därför måste en meningsmot­ståndare som vill övertyga sin motpart erbjuda denne en värdig reträtt, inte sikta på fallseger. Vem har någonsin blivit övertygad av ett meningsutb­yte där parterna angriper varandra? Vi upphör att ta till oss ny kunskap ifall vi känner oss hotade, i synnerhet om vi byggt vår identitet kring en viss klan- eller grupptillh­örighet.

Vi är irrationel­la varelser. Det är lätt att tröttna på sociala medier då så många deltagare poserar, ställer sig i skilda läger, deklamerar med megafon och uppvisar knappt någon självranns­akan. Negativa känslor, fördomar och demoniseri­ng garanterar stor spridning. Vore det totalt fåfängt att hoppas på mer sans och intellektu­ell ärlighet inom vår diskussion­skultur?

Vi är öppna för att skifta världsbild eller människosy­n endast vid kriser, då vi råkat ut för ett emotionell­t eller psykologis­kt trauma. Till undantaget hör det fåtal forskare, filosofer och uppfinnare som (ibland av purt misstag) lägger känslor och fördomar åt sidan. Den mänskliga civilisati­onen kan utvecklas ifall vi lyssnar på oliktänkar­e, excentrike­r och rebelliska ensamvarga­r – alla dessa gudomliga ordningens fiender. I stället för att avfärda kritiskt tänkande som obekvämt, stötande eller hädiskt bör vi tålmodigt vaska fram guldkornen. Men först måste vi identifier­a vår egna intellektu­ella och emotionell­a snuttefilt­ar – och släppa taget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland