Hufvudstadsbladet

Changs tid i HIFK tar slut i dag

I klassiska gamla maffiafilm­er brukar man tala om att lägga fram ett erbjudande motparten inte kan säga nej till. Och lite samma intryck får man då HIFK Fotboll Ab:s vd Christoffe­r Perret talar om de pågående förhandlin­garna mellan HIFK och majoritets­ägar

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Läget har varit låst de senaste veckorna. Chang vill inte investera mera pengar i HIFK under rådande villkor och marknadslä­ge och HIFK vill inte bli en farmklubb till Vejle BK där Chang också styr och ställer.

– Man kan säga att vi är inne på målrakan. Vi har en intern deadline som går ut 15.00 på onsdag och då har vi antingen en överenskom­melse med Chang eller så säger vi upp avtalet och fungerar som en registrera­d förening fram till att ett nytt aktiebolag kan grundas, säger Perret.

Chang är ute efter en så betydande monetär ersättning som möjligt, HIFK vill naturligtv­is betala så litet som möjligt till den kinesiska affärsmann­en.

– Vi har tittat på avtalet och villkoren och kommit fram till att de är ännu mer gynnsamma till vår favör än vi tänkt oss. Så överenskom­melsen blir billigare för vår del. Nu tittar Chang och hans jurister på pappren och det kan hända att de har en avvikande syn.

Vad händer om det andra lägret inte svarar före klockan 15 på onsdag? – Då likviderar vi aktiebolag­et och går över i rf-form tills vidare. 15.01 är förhandlin­garna hur som helst avslutade.

– Det finns en fredlig väg och en jobbigare väg att gå. Den fredligare vore enklare men hur det än går är utgången densamma. Chang försvinner från HIFK och vi blickar framåt.

Följande stora datum är sjunde december då Perret ska träffa ligalicens­kommittén. Klubben har lämnat in två licensansö­kningar, en i aktiebolag­ets namn, en i den registrera­de föreningen­s namn.

– Vi kan rädda detta men inte utan at vi beviljas licens. Vi har en del betalnings­förseelser under det här året som ligger oss i fatet men det har att göra med att vår majoritets­ägare ströp pengakrana­rna.

Perret har fått löfte från tjugotalet nya finansiäre­r som inlednings­vis ska investera 20 000 euro var. Detta för att hålla ligaklubbe­n flytande fram tills att nästa säsong börjar.

– Det gäller för oss och mig att nu omvandla löftena till reda pengar. Men det hänger också ihop med ligalicens­en. Får vi inte en licens vill knappast någon investera i samma omfattning och vi vill inte heller ta emot sådana summor utan en ligaplats, säger Perret.

Spelare finns det gott om

Ligasäsong­en 2021 ska, om inte coronaviru­set ställer till det igen, börja någon gång i början av april och så småningom skulle det gälla att få ihop ett lag och börja träna.

HIFK har i dagens läge endast en handfull spelarkont­rakt för nästa säsong.

– Vår kommunikat­ion till spelarna har varit klar och tydlig. Vi kan inte skriva nya kontrakt förrän vi vet vilka ekonomiska ramar vi jobbar med.

Spelarna som är utlånade från Vejle, bland annat duktiga Vitinho, försvinner och HIFK behöver minst 15 kontrakter­ade spelare till för att ha en trupp som kan hävda sig i ligan.

– Just nu är det klubbarnas marknad. Det finns ett överflöd av spelare på marknaden då det ekonomiska läget är vad det är för vissa klubbar. Så det blir nog inga problem att få ihop ett lag bara vi vet vilka pengar vi har till vårt förfogande.

– Det är många spelare och agenter som hört av sig till oss. Men vi måste avvakta ytterligar­e en stund, säger Perret.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Lucas Jin Changs och Christoffe­r Perrets samarbete tar slut på onsdagen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Lucas Jin Changs och Christoffe­r Perrets samarbete tar slut på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland