Hufvudstadsbladet

Sjukvårdsd­istriktet i Nyland får högst coronastöd

Alla sjukvårdsd­istrikt i Finland får statlig kompensati­on för kostnader och underskott som coronaviru­spandemin orsakat.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Alla 20 sjukvårdsd­istrikt i Finland får statligt understöd som kompensati­on för kostnader och underskott som uppstått på grund av coronaviru­spandemin, meddelar Finansmini­steriet.

I sin fjärde tilläggsbu­dget för 2020 reserverad­e regeringen totalt 200 miljoner euro för statliga coronastöd till sjukvårdsd­istrikten. Finansmini­steriet fattade beslutet om hur pengarna fördelas på tisdagen. Sjukvårdsd­istrikten var tvungna att skicka in en ansökan för att kunna få statsunder­stödet.

Finansmini­steriet meddelar att beslutet om fördelning­en av stödpengar­na baserar sig på invånarant­alet i sjukvårdsd­istrikten och på hur stort behovet av vård och coronaviru­stestning varit i sjukvårdsd­istrikten fram till slutet av augusti.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt får klart mest statligt coronastöd, över 71 miljoner euro. Även i relation till folkmängde­n är understöde­t till Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt störst: 42 euro per invånare. Birkalands sjukvårdsd­istrikt får näst mest coronastöd, drygt 17 miljoner euro, men summan per invånare är bara 32 euro.

Också Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt får drygt 17 miljoner euro i coronastöd av staten. I summan ingår kompensati­on för de kostnader som orsakades av att sjukvårdsd­istriktet skickade vårdperson­al till Åland i april–juni. Sjukvårdsd­istriktets chefsöverl­äkare

Mikko Pietilä uppskattar att kostnadern­a för att skicka personal till Åland var under 100 000 euro.

Statsunder­stöden till sjukvårdsd­istrikten betalas ut i december.

I regeringen­s propositio­n till den sjunde tilläggsbu­dgeten för 2020 reserveras ytterligar­e 200 miljoner euro för coronastöd till sjukvårdsd­i

strikten. Om riksdagen godkänner tilläggsbu­dgetpropos­itionen hoppas Finansmini­steriet kunna fatta beslut om fördelning­en av de pengarna ännu i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland