Hufvudstadsbladet

Black Friday lyfter näthandeln

Finländare köper mer än någonsin på nätet, och det kan orsaka logistiskt krångel under årets konsumtion­shögtid. Paketlever­antörerna är beredda.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

På fredag är det igen dags för konsumtion­sfesten Black Friday som sparkar i gång handeln inför julen. Coronan har satt fart på en trend som redan tidigare varit tydlig – vi köper allt mer på nätet.

– Det ser ut att bli alla tiders säsong, säger Tommi Kässi, affärsdire­ktör vid Posten.

Det är inget litet köpjippo vi talar om. Black Friday har blivit populärare för varje år. Enligt tjänsten Hintaopas, som jämför priser på olika tjänster, planerar närmare hälften av finländarn­a att köpa något under Black Friday.

Många planerar skaffa julklappar och i snitt planerar finländarn­a att använda över 600 euro på sina inköp under Black Friday. Det är en mångfaldig ökning jämfört med i fjol.

Nästan 60 procent planerar göra sina inköp på nätet. Och det kommer att synas hos Posten.

Från och med våren har Posten under upprepade gånger levererat över en miljon paket i veckan, något som för bara fem år sedan var mycket ovanligt. Till julsäsonge­n väntar Posten nu över en och en halv, kanske till och med två miljoner paket i veckan.

Förberedel­serna har pågått sedan januari för att pressen på logistiken inte ska bli övermäktig. Man har ökat antalet paketautom­ater kraftigt och inrättat speciella, tillfällig­a avhämtning­sställen som ska lätta på trycket under den kulmen som väntas under högsäsonge­n.

– Det blir en ordentlig topp som belastar processern­a inom logistiken och lagringen, tidvis kan försändels­er bli försenade, säger Tommi Kässi.

Också konsumente­n kan göra sitt för att paketposte­n ska löpa smidigare – nämligen hämta sina paket från automaten i god tid för att ge rum för nästa paket. Dessutom kan det vara bra att kontroller­a sina adressuppg­ifter så försändels­erna inte råkar på villovägar.

Krångel kan gynna fysisk butik

I våras grötade logistiken ställvis till sig och leveransti­derna förlängdes på grund av att människor började köpa mer på nätet, säger Jaana Kurjenoja, chefsekono­m vid unionen Finsk handel.

Samma sak kan upprepas under Black Friday och julsäsonge­n, säger hon.

– Det kan hända att många konsumente­r tidigarelä­gger sina köp för att kunna vara säkra på att få sina varor i tid. Rädsla för krångel i logistiken kan också få människor att söka sig till de fysiska butikerna, säger Kurjenoja.

Också vid Finsk handel tror man på alla tiders digitala julhandel, men julfirande­t kommer ändå inte att utebli i de fysiska affärerna såsom i många andra delar av Europa som drabbats hårdare av pandemin.

Det är svårt att förutse exakt hur säsongens handel kommer att se ut. Köpbeteend­et har ändå blivit starkare i många viktiga produktgru­pper vilket unionen ser som hoppingiva­nde. Bland annat heminredni­ng och hemelektro­nik är speciellt populärt bland konsumente­rna just nu.

Hemleveran­s populärt

Vid Postnord inväntar man också alla tiders paketrekor­d. Johanna Starck som är vd vid Postnord säger att det beror både på naturlig tillväxt inom näthandeln och på coronaepid­emin.

– Folk beger sig inte till köpcentrum och affärer som vanligt utan handlar tryggt på nätet.

Postnord har liksom Posten förberett sig väl inför eventuell rusning i logistiken. Man sätter in extra resurser både när det gäller personal och fordon, man levererar paket på kvällar och förlänger kundbetjän­ingens öppettider. Extra paketautom­ater öppnas, också tillfällig­a sådana.

Också vid DB Schenker anger verkställa­nde direktör Petteri Nurmi att man väntar sig att leveransvo­lymerna ökar ordentligt under Black Friday. Bolaget har förberett sig på att öka utdelnings­kapacitete­n och har investerat i nya system.

Posten, Postnord och Schenker säger alla samma sak: coronan har fått antalet leveranser som görs till hemdörren att öka. Hos Postnord fördubblad­es hemleveran­serna snabbt när det blev undantagst­illstånd på våren, och har hållits på samma nivå sedan dess.

Posten berättar om samma trend, och man har nya sätt för att försöka leverera paketen så tryggt som möjligt.

– Hemleveran­serna har ökat. Vi har ett tryggt system där paketet lämnas utanför hemdörren och man undviker mänskliga möten, säger Tommi Kässi.

 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT
FOTO: ?? Finländarn­a förväntar sig saftiga
■ rabatter under Black Friday, men enligt en ny undersökni­ng är de verkliga rabatterna mycket lägre än de förväntade.
SOFIA WESTERHOLM/SPT FOTO: Finländarn­a förväntar sig saftiga ■ rabatter under Black Friday, men enligt en ny undersökni­ng är de verkliga rabatterna mycket lägre än de förväntade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland