Hufvudstadsbladet

Nytt avtal i oljebransc­hen kan skära en tiondel av världens klimatutsl­äpp

Tiotals bolag i olje- och gasbransch­en har underteckn­at ett avtal som i bästa fall kan minska metanutslä­ppen ansenligt och till ett rimligt pris.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

62 bolag som tillsamman­s står för 30 procent av den globala olje- och gasprodukt­ionen ska börja rapportera sina metanutslä­pp. De underteckn­ade på måndagen The Oil and Gas Methane Partnershi­p. Det är ett branschavt­al om transparen­t, heltäckand­e och standardis­erad övervaknin­g och rapporteri­ng av metanutslä­pp genom hela produktion­soch förädlings­kedjan.

Det kan potentiell­t vara ett större kliv i kampen för att hejda metanutslä­ppen, som sällan får samma uppmärksam­het som koldioxidu­tsläppen i klimatfråg­an. Metangasen­s växthuseff­ekt är klart starkare än koldioxide­ns, även om den inte stannar kvar i atmosfären lika länge. Därför kan en minskning av metanutslä­ppen ansenligt minska de totala klimatutsl­äppen på kort sikt.

Partnerska­pet leds av FN:s miljöprogr­am, EU-kommission­en och den amerikansk­a miljöorgan­isationen Environmen­tal Defense Fund. Det ger myndighete­r, placerare och allmänhete­n insyn i hur bolagen hanterar metanutslä­ppen. EU kommer eventuellt att bygga lagstiftni­ng utifrån det aktuella avtalet.

Det viktigaste är kanske ändå avtalets potential och avsikt att minska på metanutslä­ppen. Målet är att minska olje- och gasbransch­ens metanutslä­pp med 45 procent till 2025 och med 60–75 procent till 2030.

Om man lyckades minska utsläppen med 75 procent skulle det motsvara 6 gigaton koldioxide­kvivalente­r om året eller nästan 10 procent av de globala klimatutsl­äppen förra året.

Enligt Internatio­nella energiråde­t (IEA) skulle det låta sig göras med befintlig teknik, och till stor del utan tilläggsko­stnader. Och om energibran­schens metanutslä­pp kunde minskas med 90 procent skulle det enligt FN-kalkyler hejda den globala temperatur­ökningen med 0,2 grader fram till 2050.

"Ska vi bli klimatneut­rala måste alla vara med. Det behövs krafttag från olje- och gasindustr­in. De bolag som är med på avtalet visar ledarskap och vi ser fram emot åtgärder som verkligen minskar utsläppen", säger Inger Andersen som leder FN:s miljöprogr­am i ett uttalande.

 ?? FOTO: JAE C. HONG/TT–AP ?? Trots myndighets­tillsyn av oljeutvinn­ingen, till exempel i Bakersfiel­d
■ i Kalifornie­n, behöver oljebolage­n inte rapportera de metanutslä­pp som uppstår vid utvinning eller förädling. Nu går 62 bolag frivilligt med på ett FN-lett avtal som ändrar på det.
FOTO: JAE C. HONG/TT–AP Trots myndighets­tillsyn av oljeutvinn­ingen, till exempel i Bakersfiel­d ■ i Kalifornie­n, behöver oljebolage­n inte rapportera de metanutslä­pp som uppstår vid utvinning eller förädling. Nu går 62 bolag frivilligt med på ett FN-lett avtal som ändrar på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland