Hufvudstadsbladet

Tidsfrist löper ut för soldater i Tigray – hot om storanfall

Motstridig­a utspel sipprar ut från krigets Etiopien. En hel etiopisk armédivisi­on har ”totalförst­örts” av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulera­r i sto

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Krigföring­en i den etiopiska delstaten Tigray är uppenbart intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker i mycket i det fördolda, eftersom centralreg­eringen har strypt all kommunikat­ion där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division ”tillintetg­jorts” i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjor­ts av att en befälhavar­e hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

En division omfattar normalt sett upp till 25 000 personer.

Uppgifter om massaker

Billene Seyoum, talesperso­n för Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrå­n Reuters med att uppgiftern­a inte alls stämmer. Regeringss­idan hävdar i stället att stora mängder tigreanska soldater verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstade­n Mekele, är budskapet.

Samma federala regerings människorä­ttsorgan, EHRC, bekräftar samtidigt i en preliminär rapport uppgifter som Amnesty Internatio­nal kom med nyligen, om en stor massaker i staden Mai-Kadra den 9 november. EHRC, som alltså i och för sig lyder under en part i kriget, har efter besök i området kommit fram till att minst 600 civila icketigrea­ner dödades. Som skyldiga utpekas en lokal ungdomsrör­else, som dock ska ha haft stöd av polis och milisstyrk­or.

FN:s säkerhetsr­åd

Amnesty har, med stöd av källor på plats, beskrivit ”en fruktansvä­rd tragedi” i staden, och att offren ”uppenbarli­gen var daglönare som på intet sätt var inblandade i militäroff­ensiven”.

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområ­det, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden. Senare under gårdagen, amerikansk tid, skulle FN:s säkerhetsr­åd enligt diplomater hålla sitt första möte om det som händer i Tigray. Men mötet beskrevs som informellt, och några snabba krafttag väntas inte.

 ?? FOTO: NARIMAN AL-MOFTY/TT-AP ?? 25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray
■ nu samlas.
FOTO: NARIMAN AL-MOFTY/TT-AP 25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray ■ nu samlas.
 ?? FOTO: TT-AP-ENA ?? Den här bilden, som distribuer­ats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå,
■ uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttad­e sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
FOTO: TT-AP-ENA Den här bilden, som distribuer­ats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, ■ uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttad­e sig mellan regionerna Amhara och Tigray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland