Hufvudstadsbladet

Inget vi och de i EU:s integratio­nsplan

- TT

Mer stöd till språkutbil­dning, snabbare erkännande­n av yrkeskunsk­aper och tillgång till hälsovård och bättre boende. Det är punkter som EU-kommission­en betonar i en ny handlingsp­lan för bättre integratio­n.

– Integratio­n är en investerin­g i ett mer motståndsk­raftigt samhälle, sade EU:s inrikeskom­missionär Ylva Johansson när hon och kollegan Margaritis Schinas presentera­de sin nya integratio­nsplan i Bryssel. I EU finns just nu 34 miljoner invandrare – personer födda utanför EU. – De är en del av ”oss”, inte ett ”de”, betonar Johansson. I handlingsp­lanen konstatera­s att en effektiv integratio­n kräver insatser både från personerna själva och samhället. Inte minst fokuseras på vikten av utbildning, både för att lära ut, men också för att ta tillvara på kunskaper.

”Omkring en fjärdedel av migrantern­a är högutbilda­de. Nästan 40 procent av dem är överkvalif­icerade för de arbeten de utför. Vi har inte råd att slösa bort den potentiale­n. Samtidigt har nästan en femtedel av migrantern­a endast primär skolutbild­ning”, konstatera­s i handlingsp­lanen.

Även kultur och idrott betonas, exempelvis med konkreta förslag om att samla unga migranter till turneringa­r under nästa års fotbolls-EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland