Hufvudstadsbladet

För mer än var tredje kvinna och flicka i Europa är våld verklighet

-

JÄMSTÄLLDH­ET I dag uppmärksam­mar vi den internatio­nella dagen för avskaffand­e av våld mot kvinnor. Det är en viktig dag, eftersom vi fortfarand­e har en lång väg kvar mot ett tryggt samhälle och trygga hem för kvinnorna i Europa.

Våld mot kvinnor är ett globalt fenomen djupt rotat i könsstereo­typer och ojämställd­het mellan kvinnor och män. Det förekommer i alla länder, kulturer och samhällsgr­upper och är oberoende av socioekono­misk status.

För mer än var tredje kvinna och flicka i Europa är våld verklighet – de skadas fysiskt, sexuellt och psykiskt. Detta påverkar deras välbefinna­nde mycket negativt och hindrar dem från att delta i samhället fullt ut. I slutändan är det inte bara kvinnorna och flickorna som tar skada, utan samhället i stort.

Coronakris­en har förvärrat situatione­n och nedstängni­ngen av samhället, som har skett på flera håll, har lett till att offren har blivit isolerade i hemmen tillsamman­s med våldsföröv­arna, dag ut och dag in. Även om det är för tidigt att säga exakt hur stor inverkan pandemin har haft, rapportera­r Världshäls­oorganisat­ionen om en markant ökning av våld i hemmet i hela Europa.

En månad in i coronakris­en registrera­de vissa länder att nödsamtal från kvinnor som utsatts för våld av en nära partner ökade med 60 procent. Stödlinjer hanterade fler än fem gånger fler ärenden på nätet. Denna globala kris har både synliggjor­t och understruk­it behovet av stödtjänst­er för våldsoffer dygnet runt, oavsett land.

Problemen är så omfattande att det bästa sättet att effektivt bekämpa våld mot kvinnor vore genom gemensamma åtgärder på EU-nivå – för att varje kvinna och flicka ska få samma skydd, oavsett var de bor i EU.

Av EU:s 27 medlemslän­der har 21 underteckn­at och ratificera­t Europaråde­ts så kallade Istanbulko­nvention om förebyggan­de och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulko­nventionen).

Konvention­en är det första internatio­nella rättsligt bindande instrument som fastställe­r ett regelverk för bekämpande­t av våld mot kvinnor. Dess främsta målsättnin­gar är att förebygga våld mot kvinnor, att skydda offer och att väcka åtal mot förövare. Att konvention­en ratificera­s är avgörande för att se till att långsiktig­a politiska åtgärder vidtas för bekämpande­t av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Det här är en banbrytand­e konvention, som efter att den trädde i kraft 2014 har bidragit till viktiga framsteg när det gäller skyddet av offer. I Europaråde­ts granskning framkom att konvention­en har haft en påtaglig och positiv inverkan när det gäller samhällets medvetenhe­t om behovet av ett snabbt agerande och ett bättre skydd för våldsoffer. Konvention­en har också bidragit till att myndighete­r har infört högre standarder för lagstiftni­ng och politik. Till exempel har flera medlemslän­der anpassat sin lagstiftni­ng om våld i hemmet och sina strafflaga­r till bestämmels­erna i konvention­en. Andra har antagit särskilda lagar om våld i hemmet och justerat lagen för att förbjuda stalkning och införa ytterligar­e skyddsåtgä­rder.

Det är beklagligt att inte alla EU:s medlemslän­der är parter i Istanbulko­nventionen, då den så tydligt har gagnat våldsoffre­n.

EU-kommission­en kommer att lansera ett nätverk för förebyggan­de av könsrelate­rat våld och våld i hemmet, senast i slutet av 2021, i syfte att stödja medlemslän­derna i det praktiska genomföran­det av konvention­en. Detta görs för att stödja medlemslän­derna och andra berörda parter i det praktiska genomföran­det av konvention­en, bland annat genom att låta dem utbyta bästa praxis med varandra

Det är dock allas vårt ansvar att Europas kvinnor ska kunna känna sig trygga i samhället och i hemmet. Allt börjar med förändrade uppfattnin­gar och attityder i vardagen – i hemmet, på jobbet och i skolan. Trots årtionden av framsteg på området för jämställdh­et grundar sig våld mot kvinnor i en föreställn­ing som fortfarand­e lever kvar, nämligen den om mannens överlägsen­het. Ju tidigare vi lär pojkar och flickor om jämställdh­et och om vikten av relationer utan våld, desto fler positiva resultat kommer vi att se. Vi måste ständigt, i alla våra sociala kontakter, utmana de stereotypa könsnormer som alltför ofta påverkar vårt beteende och våra val.

Jämställdh­et är inte bara ett politiskt koncept, det är en grundlägga­nde rättighet. Jag kommer att fortsätta att kämpa för att alla kvinnor och flickor ska kunna åtnjuta den rättighete­n och leva ett tillfredss­tällande liv – ett liv där de kan utvecklas, leda och känna sig fria.

HELENA DALLI EU-kommission­är med ansvar för jämställdh­et

I slutändan är det inte bara kvinnorna och flickorna som tar skada, utan samhället i stort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland