Hufvudstadsbladet

Ytterst osannolikt att Trump fortsätter som president

-

PRESIDENTV­ALET I USA Då man läser Tom Palmbergs insändare (HBL Debatt 21.11) om fortsättni­ngsalterna­tiven för Donald Trump som president frågar man sig vilka motiv Palmberg måtte ha för att så ivrigt framföra Trumps möjlighete­r att lyckas med sina påhitt att genom rättsliga processer kunna få sitt nederlag i valet ändrat till att folkets röst för Joe Biden kunde inhiberas. Kanske Palmberg själv är en Trump-anhängare, eller är han endast pessimisti­sk om det faktum att Biden kommer att vara USA:s president 20 januari 2021? I slutet av insändaren fastställs att ”presidentv­alet i Förenta staterna har kanske ännu inte avgjorts”.

Ingen utanför Amerika som följer hur Trump förhållit sig som president, hur valresulta­ten framskred i de avgörande delstatern­a, och slutligen hur han agerat som ett praktexemp­el på dålig förlorare, skulle framlägga som sin synpunkt att presidentv­alets utgång ännu är osäker, om det inte var uttalarens egen tveksamma uppfattnin­g. Som belägg för den uppger han inte andra skäl än domstolsvä­sendet. Att elektorern­a skulle rösta på annat sätt än vad partierna förutsätte­r av dem lär vara ytterst osannolikt och likaså är det inte brukligt att delstatsst­yrena skulle utse andra elektorer än de som blivit valda.

Palmbergs beskrivnin­g om hur president Vladimir Putin och hans ryska oligarkvän­ner av olika skäl, närmast finansiell­a, redan en lång tid innan Trump ställde upp som presidentk­andidat, skulle ha haft som målsättnin­g att förbereda hans möjlighete­r om att faktiskt lyckas med att bli vald till Förenta staternas president verkar nog lite av en rövarhisto­ria. På samma sätt kunde man påstå att Boris Johnson blev vald till borgmästar­e för London med avseende på den förutsedda brexitentu­siasmen, för att han senare skulle bli den premiärmin­ister som lotsar Storbritan­nien ut ur EU.

Visst är Trump oberäkneli­g. Men han kan inte själv ändra på valresulta­ten, och av allt att döma har han inte några instanser som kunde förklara för amerikaner­na att det som skett inte var sanningen, och att det kan rättas till. Bevis för olagligt förfarande under röstandet har inte kunnat uppvisas. Ganska lustigt är det därför att i insändaren kalla mediernas beskrivnin­gar av valresulta­ten ”något som slarvigt serverades oss”. Det påminner ganska mycket om Trumps sätt att formulera sina yttranden.

HARRY BLÄSSAR generalkon­sul, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland