Hufvudstadsbladet

Trump har fört en desperat kamp

-

DONALD TRUMP Jag hänvisar till Sven Erik Klinkmanns insändare om ämnet (HBL Debatt 19.11).

Donald Trump har skjutit på lösningen av sina ekonomiska problem under sin presidentp­eriod, och hoppats att kunna fortsätta med det. De involverad­e summorna är groteskt stora i våra ögon, men det beror närmast på fenomenet stora marknader, stor omsättning och stora intressen. Cirka hälften av skulden på omkring en miljard dollar är till IRS (skatteverk­et) där han utnyttjat en dispyt för att komma åt medel, som han med stor sannolikhe­t blir dömd att betala när han avgått från presidentp­osten.

Att Trump lyckats nå sin position och därmed temporärt skydda sina privata intressen visar på ett övertygand­e mått av hänsynslös begåvning, något som kan liknas vid Adolf Alois Schicklgru­bers (Hitlers) karriär på sin tid. För vardera gäller emellertid att det tar en ände med förskräcke­lse. I Trumps fall ligger detta än så länge i en nära framtid.

Trump har fört en desperat kamp och med skicklig demagogi som inkluderat uppmålade skräckscen­arior, övertygat förvånande många landsmän om nödvändigh­eten att han skulle få kvarstå på sin post. Arten av hans budskap och hans slängigt burdusa sätt att framföra det har tydligen tilltalat många – men alltså inte tillräckli­gt många.

Detta, tror jag, har framkallat en politisk våg som med stor sannolikhe­t lägger sig efter en kortare tid när Trump väl avgått, blivit tvungen att realisera sina tillgångar och därmed blivit avklädd sin ”gloire” allt i mediernas rampljus.

THOMAS WREDE Grankulla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland