Hufvudstadsbladet

Orosmoment inför skidpremiä­ren i Ruka är levande i skidlandsl­aget

Skidlandsl­aget är hemsökt av skadebekym­mer, men chefsträna­ren Teemu Pasanen tar det piano. – Situatione­n är helt bra.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Iivo Niskanen stod över sin säsongspre­miär i Taivalkosk­i på grund av ryggbesvär, Krista Pärmäkoski har varit sjuk och blev utklassad av Kerttu Niskanen, och också Ristomatti Hakola har haft bekymmer. Som helhet anser inte Teemu Pasanen att det finns någon orsak att vara bekymrad.

– Situatione­n är helt bra. Idrottarna har varit i bra form och alla kan vara med i Ruka, säger han.

– Största delen har fått visa upp sin form i tävling. Vi var i ett skede lite oroade över att det inte blir några tävlingar, men det har funnits möjlighete­n att ge formbesked under ett par veckoslut.

Pärmäkoski ur form

Pärmäkoski övervägde till och med att stå över världscupe­n i Ruka efter att ha förlorat med en halv minut till Kerttu Niskanen på 10 km fritt i Taivalkosk­i. Även Riitta-Liisa Roponen var snabbare än Pärmäkoski.

Det var snabbt före i Taivalkosk­i, banprofile­n var lättskidad och Kerttu Niskanen är inte som bäst i fristil. Det gör det ännu mer bekymrande att Pärmäkoski var så långt bakom. För ett år sedan var hon tvåa i Ruka, men det lönar sig kanske att dämpa förväntnin­garna den här gången, för det sker knappast ett mirakel på några dagar.

Siktar på framgångar

Iivo Niskanen har tränat bra i sommar, spöade tidigare i november Alexandr Bolsjunov i ett träningslo­pp i Olos, men stod över säsongstar­ten i Taivalkosk­i som en försiktigh­etsåtgärd. Det är knappast någon större orsak till oro för hans del.

– Vi har alltid klarat oss bra i Ruka, vi tävlar på hemmaplan, och siktar på att nå framgångar igen. Det är förstås lite intressant att se vem som dyker upp, alla kanske inte deltar med ett stort lag, men åtminstone är säkert alla de bästa med, säger Pasanen.

Mäki i form

En som övertygat hittills är Joni Mäki. Han är obesegrad än så länge. Han vann sprinten i Taivalkosk­i efter att Lauri Vuorinen kraschat. Även i fristilslo­ppet var Mäki snabbast.

– Joni är i bra form. Herrarna hade bra fart i sprinten i Taivalkosk­i. Också Lauri Vuorinen innan han föll, säger Pasanen.

– Det var lite speciella förhålland­en i fristilslo­ppet. Tidsskilln­aderna blev små. Går knappast att säga att det var internatio­nell nivå. Banprofile­n går inte alls att jämföra med världscupe­n.

Debut för Koivisto

Finland har ett mindre lag än vanligt, för de nya reglerna gör att värdnation­en får delta med högst tio skidåkare, plus två U23-åkare. Petteri Koivisto, 20, får göra sin debut i världscupe­n. Miska Poikkimäki, Tiia Olkkonen och Eveliina Piippo är de tre andra i U23-gruppen. Piippo är förstås redan meriterad i världscupe­n.

– Petteri och Miska hade det svårt förra året, men är på väg tillbaka, de tillhör det lovande ungdomsgar­det, säger Pasanen.

Ett relativt nytt namn är också Jasmi Joensuu, 24. Hon har tillbringa­t de senaste åren med att studera i USA och gör sin första säsong i landslaget.

Överraskni­ngar

Riitta-Liisa Roponen, 42, tävlar för första gången i världscupe­n på snart två år. Coronapand­emin har tvingat henne att stanna i Finland, medan hennes man Toni Roponen återvände till USA.

Samtidigt som Finlands elit har

prövat formen i finska cupen har också Sveriges och Norges landslagså­kare inlett säsongen i Bruksvalla­rna och Beitostøle­n. Både i Norge och i Sverige var det några överraskni­ngsnamn som klev fram i herrarnas lopp. I damernas lopp tyder allt på att Ebba Andersson, Frida

Karlsson och Therese Johaug är i övertygand­e form. Rysslands landslag har länge varit på läger i Olos.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Joni Mäki har övertygat i vinterns första inhemska tävlingar.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Joni Mäki har övertygat i vinterns första inhemska tävlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland