Hufvudstadsbladet

Läkarteam följer med Kallas rehabilite­ring

Ett helt läkarteam bevakar noga Charlotte Kallas arbete med att komma tillbaka till skidspåren efter att ha insjuknat i covid-19.

- HBL-TT

Det var för knappt två veckor sedan som Charlotte Kalla började visa symtom på covid-19 och några dagar senare testades hon positivt.

Kalla missar inledninge­n på tävlingssä­songen, men landslagst­ränaren Stefan Thomson meddelade att hon kommer att börja träna lätt i början av kommande vecka.

Men nu gäller det för henne att göra rätt.

Fokus på hjärtat

Landslagsl­äkaren Per Andersson berättar om det extremt noggranna arbetet med att bevaka så att inget går snett med skidstjärn­ans rehabilite­ring.

– I det här fallet kommer vi att göra medicinska undersökni­ngar som vi normalt inte gör. I första hand kommer vi att ha fokus på hjärtat.

Andersson uppger att ett helt läkarteam är redo att följa Charlotte Kalla.

– Vi är flera läkare som är inkopplade kring detta sedan jag använt mycket av mitt medicinska nätverk för att få en bild av vad som är en lämplig strategi rent medicinskt. Hon är, mig veterligen, den första skidåkaren på den här nivån som nu ska komma tillbaka efter att ha drabbats av detta.

Pilotproje­kt

Kalla blir därmed ett pilotproje­kt. De erfarenhet­er som läkarteame­t får av arbetet med henne kommer att vara till nytta för andra skidåkare på toppnivå:

– Absolut. Varje fall vi arbetar med ger oss ökade kunskaper kring detta som kan vara till nytta för andra, säger han.

Landslagsc­hefen Anders Byström vittnar om oron som coronapand­emin har skapat hos många skidåkare.

Alla har erfarenhet­er av att komma tillbaka efter en förkylning och traditione­ll sjukdom. Ingen vet hur en skidåkarkr­opp som drabbats av covid-19 reagerar på full belastning. Håller hjärta och lungor?

– Man vill hela tiden skjuta detta ifrån sig, men nu har det kommit närmare genom det som hänt Charlotte Kalla. Vi är alla oroliga för vilka följder det kan innebära, säger Anders Byström.

Oron delas av landslagsl­äkaren Per Andersson.

– Med den symtombild som viruset visar är jag orolig för våra åkares hälsa, säger han.

Andersson syftar på att i framtiden kan det bli fler skidåkare som drabbas av covid-19 och ska tillbaka och tävla i en av de hårdaste uthållighe­tssportern­a.

– Det tar också fem dagar från det att man får virus i kroppen tills man får symtom. Vad händer med en åkare, som under den tiden står på startlinje­n för maxbelastn­ing, men inte känner av något symtom? Det finns så många frågor som gör att man blir medicinskt orolig.Kalla är inte med i den svenska truppen i världscups­tarten i Ruka i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland