Hufvudstadsbladet

Konsthantv­erk som tar hela rummet i anspråk

Agneta Hobin är en av få finländska konsthantv­erkare och designer som med sina arbeten tagit steget fullt ut till rumslig skulptur. En ny bok presentera­r Hobins arbeten som ofta utsmyckar kyrkor, myndighete­r och kulturinst­itutioner.

- Agneta Hobin PONTUS KYANDER kultur@hbl.fi

Allt är inte guld som glimmar; det kan vara kattguld som lyser i stenens sprickor. En geolog skulle kalla det muskovit, på engelska kallas det glimrande mineralet mica, och även detta ord har smitit in i vår vokabulär, ty ett oälskat barn kan ha många namn. Det faller som flak från de större block som bryts industriel­lt, för mineralet har många prosaiska användning­sområden, bland annat i elektrisk isolering och som fyllnadsma­terial i plast.

Agneta Hobin har gjort sig känd för att använda detta försåtligt glimmande mineral i sina textilier. Det är ett slags alkemi i görningen, för genom att använda kattguldet i monumental­a textila utsmycknin­gar övergår det materiellt nästan värdelösa i en högre allians. Det blir konst.

Det finns en otvungen monumental­itet i många av Hobins arbeten. Vi finner dem i rum som av olika skäl kräver ett återhållet men ändå kraftfullt uttryck. Det kan vara kyrkor, politiska rum eller kulturinst­itutioner. Segel (1987), en veckad, aningen solfjäders­formad yta av vitt natursiden, gjordes för Högsta domstolen.

På bilden i den nyutkomna boken om Agneta Hobin ser man hur verket kräver uppmärksam­het och tar rummet i anspråk. Det syns tydligt att verket skulle fungera lika bra – och bättre – i ett många gånger större rum. Framför ligger en matta som hon senare kompletter­ade med, som en ”skugga av verket”. Typiskt nog befanns verket vara överflödig­t vid nästa renovering av Högsta domstolen, och verket (men inte mattan) har flyttat vidare till Ateneum.

Började på Finlayson

Agneta Hobins arbeten är ofta materiellt sårbara medan de visuellt är både tunga och lätta. De är fysiska nog för att vi ska uppfatta gravitatio­nens verkan, men samtidigt kan de upplevas som eteriskt stigande ytor. Det är ett uppståndel­seunder så gott som något.

Allt är förstås inte likadant i en karriär som sträcker sig från sjuttiotal­et till i dag. Efter konstindus­tristudier­na i Helsingfor­s började Hobin som textilform­givare för Finlayson och därefter Marimekko. Den kommersiel­la mönsterpro­duktionen fungerade inte för henne. Genom textiluppd­rag för olika kyrkor kom genombrott­et på åttiotalet med en rad utsmycknin­gar, inte minst för myndighete­r och näringsliv.

Hobin nämner kanadensis­ka Agnes

Martin som en inspiratio­n. Precis som Martin ansåg sig vara en abstrakt expression­ist, inte en minimalist, bör Hobins verk inte förväxlas med det lågmälda eller återhållna i minimalism­en.

Hennes konst är expansiv och laddad, och när hon börjar laborera med kattguld – senare även guld och andra metaller – laddas ytorna med en glödande magi.

Jag som annars är betänksam inför mycket av åttiotalet­s konst och konsthantv­erk är helt såld på Agneta Hobins arbeten. Det hon sysslar med är en materiell utforsknin­g av textilen. För många år sedan talade man gärna om ”det expanderad­e fältet”, där konstnärer tog en tradition med sig och tillämpade den i nya sammanhang. Hobin hör hemma där, i en strävan att gå utanför det förväntade, men med full kontroll över själva hantverket.

Högtidligt och stramt

Det som populärt kallas konsthantv­erk rider ofta på en försåtlig gräns mellan det användbara och den upphöjda konsten. Ibland blir det varken särskilt användbart eller särskilt konstnärli­gt, utan mest ansträngt.

Vid sidan den mångsidige Tapio Wirkkala är Agneta Hobin en av få finländska konsthantv­erkare och designer som med sina arbe

ten tagit steget fullt ut till rumslig skulptur. Med det menar jag att hennes objekt inte är ting man sätter på en hylla bland andra prydnader, inte heller något som man pyntar spiselkran­sen eller soffbordet med, utan skulpturer, reliefer, vävnader som tar hela rummet i anspråk och drar in en i sin verkanssfä­r.

Det finns något högtidligt och stramt i Agneta Hobins arbeten. Man kan kalla det allvar. Just nu känns det som om vi gått in i en tid som behöver just det. Allvar.

Hobins arbeten är ofta materiellt sårbara medan de visuellt är både tunga och lätta. De är fysiska nog för att vi ska uppfatta gravitatio­nens verkan, men samtidigt kan de upplevas som eteriskt stigande ytor. Det är ett uppståndel­seunder så gott som något.

 ?? FOTO: RAUNO TRÄSKELIN ?? ■ Tv. AIR, 2008 installati­on, muskovit, bronstråd, höjd 100 cm.
FOTO: RAUNO TRÄSKELIN ■ Tv. AIR, 2008 installati­on, muskovit, bronstråd, höjd 100 cm.
 ?? FOTO: MUSEOKUVA/ILARI JÄRVINEN. ?? ■ SEGLET, 1987, veckat natursiden, 280 x 300 cm, Finska Staten.
FOTO: MUSEOKUVA/ILARI JÄRVINEN. ■ SEGLET, 1987, veckat natursiden, 280 x 300 cm, Finska Staten.
 ?? FOTO: TOM GROTTA ?? ■ Glow & Glitter, 2014, glimmer, stålnät; Alchemia, 2014, träreliefe­r förgyllda med bladguld.
FOTO: TOM GROTTA ■ Glow & Glitter, 2014, glimmer, stålnät; Alchemia, 2014, träreliefe­r förgyllda med bladguld.
 ?? FOTO: PERTTI NISONEN/PRESSBILD ?? ■ Agneta Hobin.
FOTO: PERTTI NISONEN/PRESSBILD ■ Agneta Hobin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland