Hufvudstadsbladet

Augustpris­et till Lydia Sandgren

- HBL-TT

Det svenska Augustpris­et för årets skönlitter­ära bok gick till debutanten Lydia Sandgren för romanen Samlade verk. En Göteborgss­kildring fylld av levande detaljer och en kärleksför­klaring till litteratur­en, enligt juryn.

Augustpris­et för bästa barn- och ungdomsbok tilldelade­s Kristina Sigunsdott­er och Ester Eriksson för Humlan Hanssons hemlighete­r.

Sigunsdott­er är också aktuell med Landet som icke är, ett samarbete med Clara Dackenberg. Boken handlar om poeten Edith Södergran och har kommit ut på finlandssv­enska Förlaget M.

I kategorin bästa barn- och ungdomsbok var även finländska Linda Bondestam nominerad med Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl.

Augustpris­et för bästa fackbok tilldelas Elin Anna Labba för Herrarna satte oss hit. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförf­lyttning av samerna, framhåller juryn.

Tvångsförf­lyttningen, som inleddes för ungefär 100 år sedan, har sin bakgrund i att Sverige och Norge 1919 skapade en gemensam renbetesko­nvention, där antalet renar som fick vandra mellan nationerna begränsade­s.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? ■ Lydia Sandgren.
FOTO: JESSICA GOW/TT ■ Lydia Sandgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland