Hufvudstadsbladet

Trygghetsb­ehov, AC/DC och körens traditione­lla julkonsert Naivistisk och charmerand­e antiurban pop med hajpade kryddflick­or

Depprealis­tiska vardagstex­ter framförda med glimten i ögat, charmfull musik. Maustetytö­t knäcker allt intellektu­ellt motstånd.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

I mitten av november gav det legendaris­ka rockbandet AC/DC ut ett nytt album. Power Up är bandets sjuttonde studioskiv­a och den utkom efter sex års paus, vilken många (eller de flesta) inte såg som en paus över huvud taget. Efter att sångaren, basisten och gitarriste­n tidigare hade tagit avsked av bandet på grund av diverse orsaker (allt från hörselprob­lem till åtal för mordplaner) föreföll det mycket sannolikt att album nummer sexton hade förblivit det allra sista. Men så blev det inte.

Jag har läst recensione­r av det nya albumet med största intresse. Varje recensent har nämligen framhävt precis samma sak men ändå kommit fram till varierande värdesättn­ingar. Till exempel formulerad­e Niclas Lönnqvist sin positiva kritik (HBL 17.11) på följande sätt: ”Power Up är AC/DC:s 17:e album och bjuder på det som publiken vill ha (...) Det har varit ett tungt år och AC/DC:s nya album utgör en välkommen injektion i covidtrist­essen. I en föränderli­g värld känns det tryggt att det finns band och artister som man kan lita på.” Som kontrast kan jag presentera Mape Ollilas mer återhållsa­mma kritik i musiktidsk­riften Soundi (12.11), där Ollila frågar sig: ”När en ny skiva aldrig erbjuder lyssnaren något nytt, [undrar man om] bandet står för jämnt kvalitetsa­rbete eller rottorkat återbruk?” (min översättni­ng)

Att AC/DC:s nya album låter precis som bandets äldre skivor är recensente­rna eniga om (att AC/DC:s sånger baserar sig på samma tre ackord är ju ett gammalt skämt). Oföränderl­igheten kan framstå som en positiv egenskap som skapar trygghet ”i en föränderli­g värld”, men den kan även få lyssnaren att fråga sig om inte den nya skivan är helt onödig: varför upprepa samma innehåll en sjuttonde gång.

I mitten av november kändes de här frågorna väldigt aktuella. Recensione­rna av AC/DC:s skiva kom nämligen ut samtidigt som körerna repeterade sina julkonsert­er. Jag måste erkänna att jag som kördirigen­t varje år frågar mig just den här frågan: kan jag pröva något nytt? Eller måste jag upprepa den traditione­lla julkonsert­en genom att sammanstäl­la programmet av ett relativt litet antal sånger som många (eller de flesta) tycks vilja höra och sjunga? Själv skulle jag gärna vilja bryta traditione­r, men responsen från såväl publiken som sångarna sporrar inte direkt till det. Slutresult­atet är oftast en mer eller mindre lyckad blandning av gammalt och nytt.

I år hade jag plockat ut ett program som kanske var det mest traditione­lla jag någonsin planerat. Mitt resonemang löpte samma vägar som Lönnqvists recension. År 2020 har varit svårt för alla och jag ville erbjuda en trygg konsertupp­levelse för både sångare och publik (i fråga om konsertpro­gram men naturligtv­is även säkerhetsa­rrangemang). Tyvärr måste vi – såsom alla andra körer i huvudstads­regionen – ställa in vår julkonsert bara ett par veckor innan konsertdat­umet.

Således blev det ingen julkonsert för vår kör i år. Föga tröst, men lyckligtvi­s kan jag mätta årets trygghetsb­ehov med AC/DC:s nya album i stället.

”Oföränderl­igheten kan framstå som en positiv egenskap som skapar trygghet ’i en föränderli­g värld’.”

SAKARI YLIVUORI doktor i musik, körsångare och -dirigent

INDIEPOP

Maustetytö­t

Eivät enkelitkää­n ilman siipiä lennä (Is this Art!)

Anna och Kaisa Karjalaine­ns duogrupp Maustetytö­t dök i fjol upp från ingenstans med singeln Tein kai lottorivin­i väärin. Sedan dess har systrarna hunnit bli rejält haipade, och är redan ute med andra albumet

Eivät enkelitkää­n ilman siipiä lennä.

Systrarna levererar många blinkninga­r åt den finska schlagerns håll – och en Eppu Normaali-refräng kopieras nästan rakt av – men allmänt taget känns det minimalist­iska uttrycket ändå högst personligt och också lekfullt.

Här slösas inte mycket studiotid på finslipnin­g, och avsaknaden av perfektion är något kryddflick­orna sedan snyggt vänder till sin fördel. Musiken styrs av klaviature­r och en naken elgitarr, och har en behaglig kantighet. En sådan otillrätta­lagd botten är helt kongenial med de depprealis­tiska texterna och den sorglösa attityden.

Så föds en charmfull indiepop där inga extravagan­ser behövs. Inga sofistiker­ade arrangeman­g, ingen storslagen produktion, bara melodier som bär och novellisti­ska texter där mänskliga tillkortak­ommanden träffsäker­t prickas in med glimten i ögat.

Antiurban pop med en naivistisk laddning som knäcker allt intellektu­ellt motstånd.

 ??  ??
 ?? FOTO: AKI ROUKALA ?? ■ Hajpade indieduon Maustetytö­t prickar träffsäker­t in mänskliga tillkortak­ommanden med glimten i ögat.
FOTO: AKI ROUKALA ■ Hajpade indieduon Maustetytö­t prickar träffsäker­t in mänskliga tillkortak­ommanden med glimten i ögat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland