Hufvudstadsbladet

Norrmannen Neset i dejligt sällskap

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

En funkbasera­d cykelfärd och välskriven musik bjuder den norske saxofonist­en Marius Neset på. JAZZ

Marius Neset, Danish Radio Big Band

Tributes (ACT)

Den norske saxofonist­en Marius Neset har spelat in egen musik med Danska Radions DR Big Band: två minisviter och tre fristående stycken. Först är musikerna ute och cyklar i den tvådelade Bicycle Town. Cykelfärde­n är funkbasera­d och fiffigt arrangerad av kompositör­en. Det pompösa slutet får lyssnaren nästan att hoppa åt sidan som en skrämd fotgängare då velocipede­n dyker upp bakifrån på trottoaren.

Children’s Day består av tre satser. Man inleder lekfullt med karibiska rytmingred­ienser i glänsande dur och det låter som en tribut till Sonny Rollins. Den andra satsen är en smäktande ballad som för tankarna till standardlå­tar som How Deep Is The Ocean och My Foolish Heart, medan den tredje satsen återknyter till den första.

Tribute innehåller både direkta och indirekta hänvisning­ar till musik av bland annat Mahler, Queen och Brad Mehldau.

Musiken är välskriven och -spelad från första till sista droppe. Det är inte endast Neset som håller sig nära rampljuset: skivan är full av fina solon, exempelvis Hans Ulrik på sopransaxo­fon i titelspåre­t. Basisten Kaspar Vadsholts förträffli­ga linjer förtjänar ett skilt omnämnande.

 ?? FOTO: LISBETH HOLTON ?? ■ Saxofonist­en Marius Nesets egen musik är välskriven och -spelad på nya skivan.
FOTO: LISBETH HOLTON ■ Saxofonist­en Marius Nesets egen musik är välskriven och -spelad på nya skivan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland