Hufvudstadsbladet

Läsambassa­dörer gästar Estrids bokklubb fram till jul

Barnbokspr­ogrammet Estrids bokklubb fortsätter, trots att den ordinarie säsongen tar slut. Varje fredag fram till jul tipsar läsambassa­dörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass om lämplig lektyr.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Idén om ett engagerand­e barnbokspr­ogram med barnen i fokus föddes för ungefär fem år sedan, berättar Sanna Sofia Vuori som är producent och sköter manus och regi under inspelning­arna.

– Från början tänkte vi att omfattning­en skulle vara mycket mindre. Kanske främst något som Estrids mormor skulle se, men programmet har fått mycket större spridning än vi hade tänkt oss, säger Sanna Sofia Vuori.

Det finns så många fina barnboksfö­rfattare och barnböcker, säger hon. Men då programmet startade fanns det inget regelrätt bokprogram för barn. I ordinarie utförande får tittaren 15–20 minuters kreativ diskussion om barnböcker.

– Det fanns ganska många liknande program riktade till vuxna, Babel som kanske det främsta exemplet. Där började det, och under säsongerna har konceptet levt lite. En del säsonger har det varit en programled­are och ibland har det varit flera olika programled­are.

Under åren har många författare och illustratö­rer gästat studion. Den som kanske gjort det starkaste intrycket på Vuori är den svenska barnboksfö­rfattaren Ulf Stark.

– Trots att han är känd och en stor författare var han mycket jordnära. Han åkte båt över hit, medverkade i programmet, och åkte båt tillbaka. Det var speciellt roligt och dessutom blev det ett mycket fint avsnitt. Men alla som medverkat har varit bra och de har alla gjort det av pur glädje, säger Vuori.

Programled­aren Estrid Airas har enligt Vuori uttryckt en önskan att Ingelin Angerborn skulle medverka. Den önskan har nästan infriats, under flera säsonger har de varit nära att få med den svenska barn- och ungdomsför­fattaren. Vuori har inte gett upp tanken, utan tror att alla bitar kommer falla på plats.

En annan författare som varit på tapeten är Sven Nordkvist, särskilt när det gäller boken Var är min syster? eftersom det var Estrids favo

ritbok då hon var liten. Vuori understryk­er att problemet just nu inte är att få författare att delta – snarast tvärtom.

– Det kommer så många nya författare och illustratö­rer hela tiden, vilket leder till att vi som jobbar med programmet tvingas välja bort personer. Vi måste nästan hålla på i 100 säsonger för att få med alla, säger hon.

Precis som resten av samhället har Estrids bokklubb påverkats av coronaviru­set. Planen var att spela in hälften av avsnitten i januari och andra hälften i mars. Men marsavsnit­ten kunde inte spelas in på grund av vårens restriktio­ner.

Ny utformning under senhösten

Höstens säsong av barnbokspr­ogrammet är slut, sista ordinarie avsnittet sändes måndagen den 2 november. Men efter det kommer nu ytterligar­e avsnitt med ett lite annat upplägg.

– Efter det kommer sju avsnitt med läsambassa­dörer. De kommer att sändas på måndagar och hålla på ända fram till jul, säger Vuori.

Finlandssv­enska läsambassa­dörerna fick ta lite större plats i år på grund av coronaviru­set och inspelning­sstoppet på våren. För läsambassa­dörsprojek­tet står Sydkustens landskapsf­örbund som utsett Henrika Andersson och Amanda

Det kommer så många nya författare och illustratö­rer hela tiden, vilket leder till att vi som jobbar med programmet tvingas välja bort personer. Sanna Sofia Vuori

Audas-Kass till ambassadör­er för perioden 2019-2022.

Avsnitten med läsambassa­dörer är enligt Vuori riktade till lite yngre barn men också till föräldrar och småbarnspe­dagoger. I anslutning till serien finns det en webbplats och från den 6 november även en annan nyhet, nämligen en virtuell bokcirkel.

– Projektet heter Hitta boken! och där ger programled­arna tips på olika böcker för småbarnspe­dagoger. Avsnitten kommer sändas på fredagar klockan 12.30 och de varar i ungefär 20 minuter, säger Vuori.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Producente­n Sanna Sofia Vuori hade en vision om ett litterärt program om och kring barnböcker för en ung målgrupp. Men Estrids bokklubb blev mycket större än vad hon tänkte sig vid starten för fem år sedan.
FOTO: TIMO KARI Producente­n Sanna Sofia Vuori hade en vision om ett litterärt program om och kring barnböcker för en ung målgrupp. Men Estrids bokklubb blev mycket större än vad hon tänkte sig vid starten för fem år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland