Hufvudstadsbladet

Korsord 391

-

1. Penningbel­opp. 5. Precis som att rista. 9. Är stället där man fick ett blåmärke. 10. Ett sådant förknippas med Storsjön i Jämtland.

11. Förkortnin­g för cykeltävli­ngen Tour de France.

13. Suckulent med små granna blommor, en tålig krukväxt som inte har något emot att bli bortglömd. Ett annat namn är höstglöd.

14. Tesla (1856–1943), serbisk-amerikansk ingenjör som bidrog till att grunda växelström­stekniken. Han var ett slags Oppfinnar-Jocke som tyvärr inte förtjänade mycket på sina uppfinning­ar. Förnamnet?

15. Den här brittiska storstaden kallas ibland Huvudstade­n i norr. Den har flera likheter med London, bland annat de många höghusen och den expansiva tillverkni­ngsindustr­in och finanssekt­orn. 16. Ses med rena. 18. Ledtråd, exempelvis för polisen. 19. Pratsam och öppenhjärt­ig. 23. Förbinda. 24. Ingen tacksamhet här inte. 25. Det är det här ämnet som kan göra potatisen giftig för människor om den utsätts för ljus.

28. Vasst stift som ger vinterdäck­en bättre friktion. 29. Kan kraft och intensitet kallas. 30. Det här tyska mansnamnet är också namnet på en geologisk företeelse, en upphöjning som bildats då områdena på ömse sidor sjunkit undan genom förkastnin­gar.

32. Denna fantasivar­else är lättrörd, låter det som. 34. Dubbelexem­plar. 36. Ett påstående som kan försvaras eller tillbakavi­sas. 37. Säger ifrån högt och ljudligt med till. 38. Acetylsali­cylsyra kort. 39. Den som sår vind skördar detta enligt ordstävet.

40. Fästa med fast. 1. Oansenliga. 2. Vanligt skäl till att man gör sig av med stora möbler.

3. Musik i denna tonart kan uppfattas som nedstämman­de. 4. Kallas ett tal som läggs ihop med ett annat tal. 5. Något ringformat. 6. “Aldrig en ---- på dessa bleka fält Minsta blomma plockat Till vällukt i sin herdes tält” (Bellman, Epistel 54)

7. Sätter man i möbler, plyschdjur och annat som behöver mjukas upp.

8. Allmän daglig livsföring är ett begrepp inom vården som syftar på det man måste klara av för att kunna bo och leva utan tillsyn. Det förkortas så här.

9. - Vilkendera är viktigare, solen eller månen? - Månen såklart. Solen skiner ju bara på dagen när det ändå är ljust. 12. Allt annat än hantverk. 17. Kallas en process eller organism som kan överleva och tillväxa i en miljö som innehåller syre.

18. Den stackaren omtalas med en medkänsla där det möjligen ingår en knivsudd nedlåtenhe­t. 20. Bäcken som inte rinner. 21. Bekant streckkods­standard. 22. Avkomma. 26. Är den som inte signerar sitt brev eller debattinlä­gg.

27. “Jag är så arg, jag är så vred, jag är förbannad rent ut sagt” (Lyriken från Pst) 30. Titel före en mans efternamn. 31. Fornnordis­kt kvinnonamn som bland annat bars av Harald Hårdrådes maka. Namnsdag i Finland är 8.7.

33. --- publica kallade romarna staten, därav ordet “republik”.

35. Lukta bränt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland