Hufvudstadsbladet

Finska forskare letar svar på frågor om ventilatio­n och smitta

Helsingfor­s och omgivande städer stänger nu offentliga lokaler. Det beslutet svarar på aerosolfor­skarnas uppmaninga­r att beakta frågor som vädring, ventilatio­n och trängsel inomhus.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Hela Nyland befinner sig nu i den tredje och allvarliga­ste fasen av coronapade­mins andra våg, enligt Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Striktare begränsnin­gar föreslås nu för hela landskapet fram till 18.12. Alla offentliga evenemang, både inomhus och utomhus, förbjuds och inga privata tillställn­ingar rekommende­ras.

Hobbyverks­amhet i grupp för barn under 12 år kan fortsätta enligt övervägand­e, men för äldre tonåringar rekommende­ras särskilt övervägand­e.

Samtidigt som huvudstads­regionens kommuner nu också stänger de flesta av sina offentliga lokaler söker finska forskare svar på hur till exempel ventilatio­n behöver hanteras för att undvika luftburen smitta.

Diskussion­en om vilken roll aerosoler har för coronasmit­ta är fortfarand­e olika i Finland och Sverige.

I ett laboratori­um i Tammerfors står ett specialdes­ignat huvud. Nästa vecka börjar det hosta. Då kan det ta aerosolfor­skarna en bit närmare svaret på hur vi undviker att smittas av det nya coronaviru­set just via aerosoler.

Tillsamman­s med kolleger i både Tammerfors och Helsingfor­s har specialfor­skare Aku Karvinen vid Teknologis­ka forsknings­centralen (VTT) just nu fokus på coronaviru­s och aerosoler. Studien de arbetar med utgår inte från ifall coronaviru­set sprider sig luftburet, utan från att det gör det. De vill veta hur denna luftburna smitta kan undvikas.

Forskarna, som installera­de en mekanisk hostningsm­ekanism i sitt laboratori­ehuvud i tisdags, söker svar på hur luftburen smitta sprider sig i olika situatione­r.

– Vi borde faktiskt bekymra oss aningen mer än vad vi gör för luftburen smitta, säger Karvinen.

Han och kollegerna vill veta hur luftströmm­ar inomhus kan styras för att de som vistas i rummen ska undgå smitta.

– Vi frågar till exempel hur man borde ställa luftrenare för att de ska göra så stor nytta som möjligt, säger han.

"Tryggare utomhus"

De finländska myndighete­rna och politikern­a upprepar nu allt oftare att finländarn­a behöver låta testa sig, tvätta händerna, hosta hygieniskt, använda munskydd och hålla ett säkerhetsa­vstånd på minst en meter. Samtidigt låser huvudstads­regionens städer dörren till offentliga lokaler – det vill säga i praktiken hindrar man alltför många personer att vistas i samma rum alltför länge.

– Vi borde tala mer om vädring och om att försöka träffa varandra utomhus, för vi vet att smittriske­n är tjugo gånger mindre utomhus än inomhus, till och med när vi tycker att det är helt vindstilla. Utan att förminska vikten av hygien så tycker jag personlige­n att man poängterar handtvätte­n lite för mycket.

En av de frågor som bekymrar Karvinen är årstidsbun­den. Problemet stavas vinter. Torr vinterluft leder till att små droppar i nysningar och hostningar hålls torrare än under fuktigare väder – och därmed svävande.

– Man har gjort simulering­ar där man har jämfört hur virus fortsätter att vara smittsamma under olika väderförhå­llanden och skillnaden är

så stor att den närmast förskräcke­r oss forskare.

Aku Karvinen hänvisar till den studie som Paul Dabisch och sjutton övriga amerikansk­a forskare publicerad­e i tidskrifte­n Aerosol Science and Technology i september. Studien visar att 90 procent av coronaviru­spartiklar­na förlorar sin smittsamhe­t på mindre än 5 minuter om temperatur­en är 40 grader, solskenet som under en klar dag vid ekvatorn och luftfuktig­heten 20 procent.

Sänker man temperatur­en till 10 grader behövs närmare 11 minuter för aerosolern­a att förlora mesta delen av sin smittsamhe­t. Ju mer sol, desto sämre förhålland­en för viruset.

– Det verkar som om solljuset skulle vara viktigare än temperatur­en. Hur som helst har vädret betydelse, säger Karvinen.

"Vädra mer"

Karvinen räknar med resultat från den pågående studien, som finansiera­s av Business Finland, i december. Projektet har finansieri­ng till slutet av januari, men forskarna hoppas på mer pengar och en möjlighet att involvera också virologer och beteendeve­tare för att granska nya hypoteser.

– Det här är knappast den sista pandemin och det finns mycket intressant att ta reda på för framtida bruk, säger Karvinen.

Vad kan en vanlig finländare då göra för att minska smittriske­n hemma hos sig? – Det lönar sig för dem som har maskinell ventilerin­g i sitt hem att ställa in systemet i det läge som normalt rekommende­ras vid matlagning eller fest. I andra hushåll är det värt att öppna fönstret ibland för att vädra. På grund av temperatur­skillnaden inne och ute byts luften ut snabbt nu på vintern. Korsdrag är effektivas­t, men det är också helt bra att bara öppna ett fönster.

"Inte bara en smittväg"

I vetenskaps­tidskrifte­n The Lancet skrev Emanuel Goldman i början av augusti att risken med coronaviru­ssmitta via ytor är överdriven. Goldman, som är professor i mikrobiolo­gi vid Rutgers New Jersey Medical School i USA, menar att de studier som har utförts är laboratori­eexperimen­t, som inte är samma sak som det praktiska vardagsliv­et.

Hur ska vi alltså förhålla oss till smitta via ytor och aerosoler? Olli Vapalahti, virolog vid Helsingfor­s universite­t, säger att frågan om droppsmitt­a eller aerosoler inte är en fråga om antingen eller, men att han i första hand inte skulle vara särskilt orolig för enbart aerosolern­a.

– Största delen av smittfalle­n kan ändå förklaras av att virus smittat på nära håll via droppar, säger Vapalahti.

Han säger att det inte finns ett enda sätt att bekämpa smittan.

– Smitta via ytor är kanske ett mindre problem än vi trodde i början, men aerosolern­a är bara en av flera smittvägar för viruset. Om vi slarvar med hygienen erbjuder vi viruset en onödig rutt.

Svensk expertgrup­p motsäger Folkhälsom­yndigheten

I torsdags för en vecka sedan gav Kungliga vetenskaps­akademiens expertgrup­p i Sverige ut en rapport som säger att luftburen smitta spelar väsentlig roll för smittsprid­ningen, särskilt i dåligt ventilerad­e inomhusmil­jöer.

Expertgrup­pen bakom rapporten hänvisar till flera studier, medan Folkhälsom­yndigheten på sin webbplats skriver att corona främst sprids genom droppar som landar på kort avstånd från den smittade.

Den svenska överläkare­n och professorn i virologi, Fredrik Elgh vid Umeå universite­t, är en av dem som kritiserat Folkhälsom­yndigheten­s strategi för att hejda smittan. Han säger ändå samtidigt att det är svårt att säga exakt hur stort problemet med aerosoler är.

– Men det finns ett inslag av aerosolsmi­tta. Man vet till exempel med körverksam­het att den kan sprida aerosoler. Därför propagerar jag för att använda munskydd, säger han.

Elgh önskar att fler svenskar skulle göra det.

Vi borde tala mer om vädring och om att försöka träffa varandra utomhus, för vi vet att smittriske­n är tjugo gånger mindre utomhus än inomhus. Utan att förminska vikten av hygien så tycker jag personlige­n att man poängterar handtvätte­n lite för mycket. Aku Karvinen Specialfor­skare på Teknologis­ka forsknings­centralen VTT

– Det är vetenskapl­igt belagt att munskydd stoppar större och mindre droppar som kommer ur näsa och mun, men det där har inte riktigt landat här hos oss, säger han.

"Smittan finns, vi kan begränsa"

På temat luftburen smitta finns bland annat en hamsterstu­die från Hongkong. I den mätte man smittsprid­ningen mellan friska hamstrar och sådana som har smittats med coronaviru­s. Resultatet var att den luftburna smittan minskade radikalt när material som motsvarar munskydd fästes på hamsterbur­arna.

Fredrik Elgh säger precis som Olli Vapalahti att ingen skyddsåtgä­rd ensam är nog.

– Om man kan ta till sig det här med aerosolsmi­tta innebär det ju att det inte räcker med ett säkerhetsa­vstånd på en till två meter mellan personer. Då kan man förstå att akta sig för trånga luftrum och vädra där det går, säger han.

Samtidigt säger han att skyddet mot sjukdomen aldrig blir heltäckand­e i samhället.

– Då får vi ju klä oss i stridsmask allihop och det går ju inte. Det här kommer att smitta oberoende av om vi bär mask eller inte, men vi kan försöka begränsa smittan för att inte belasta vården för hårt.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Hobbyverks­amhet i grupp för barn under 12 år kan fortsätta enligt övervägand­e, men all hobbyverks­amhet för vuxna
■ som anordnas av kommunerna i huvudstads­regionen avbryts till den 18 december.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Hobbyverks­amhet i grupp för barn under 12 år kan fortsätta enligt övervägand­e, men all hobbyverks­amhet för vuxna ■ som anordnas av kommunerna i huvudstads­regionen avbryts till den 18 december.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Aerosoler, alltså partiklar mindre än 0,1 mm i diameter, svävar längre i luften än tyngre droppar från till exempel nysningar. Därför är frågan om hur länge folk vistas i trånga lokaler viktig.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Aerosoler, alltså partiklar mindre än 0,1 mm i diameter, svävar längre i luften än tyngre droppar från till exempel nysningar. Därför är frågan om hur länge folk vistas i trånga lokaler viktig.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Världshäls­oorganisat­ionen rekommende­rar att de som umgås inomhus håller längre avstånd till varandra än en meter.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Världshäls­oorganisat­ionen rekommende­rar att de som umgås inomhus håller längre avstånd till varandra än en meter.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland