Hufvudstadsbladet

Uppstickar­e satsar på inhemsk hundmat.

Varför äter hundarna nästan uteslutand­e utländskt torrfoder då samma råvaror finns i Finland? En handfull nya inhemska företag vill stjäla marknadsan­delar av de globala husdjursjä­ttarna. Av en slump finns två av de längst hunna i småstaden Loimaa.

- TEXT: FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi FOTO: KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Varför äter hundarna nästan uteslutand­e utländskt torrfoder då samma råvaror finns i Finland? Det frågade sig en handfull finska företagare, som nu vill stjäla marknadsan­delar av de globala husdjursjä­ttarna. Av en slump finns två av de längst hunna i småstaden Loimaa. Båda har en Roviokoppl­ing – men av helt olika sort.

Lokalprodu­cerat i alla former var en av 10-talets stora mattrender. Men när det gäller husdjursfö­da har menyn bestått av nästan enbart utländska produkter under en längre tid.

Det är en outnyttjad möjlighet, tänkte bakgrundsk­rafterna bakom hundmatsfö­retaget Dagsmark Petfood som var det första finska företaget på många år att försöka ta sig in på torrfoders­marknaden.

Marknaden, som har uppskattat­s vara värd ungefär 250 miljoner euro per år, dominerade­s då av ett fåtal utländska hundmatsjä­ttar som schweizisk­a Nestlé och amerikansk­a Mars. Det trots att produktern­a till stor del görs av spannmål och grödor som odlas storskalig­t också i Finland, som havre och potatis.

– Under en period på drygt 10 år fanns det inget inhemskt torrfoder för hundar på marknaden. Det finns inhemsk hundkorv och andra färska produkter, men den största delen av hundmaten är ändå torrfoder, säger företagets vd Laura Strömberg.

Pargasbon Strömberg har länge varit företagare på deltid, men lämnade för tre år sedan sin tjänst som universite­tslektor vid Åbo yrkeshögsk­ola för att satsa helhjärtat på hundmatsfö­retaget.

Hundintres­set sitter i sedan gammalt, och när HBL gör en rundvandri­ng i företagets nya produktion­slokaler väntar fyra hundar på kontoret.

Snabb tillväxt

Dagsmark Petfood är döpt efter en liten by med samma namn utanför Kristinest­ad, där bolaget grundades 2016. Produktion­en rullades i gång året därpå, med en gammal chipsmaski­n i Estrellas nedlagda fabrik i Dagsmark.

Sedan dess har företagets omsättning vuxit från noll till 3 miljoner euro på tre år. Efter en mellanetap­p i Kristinest­ads grann

kommun Bötom var en kapacitets­ökning åter aktuell. En lämplig lokal hittades i somras i byn Mellilä, strax söder om Loimaa.

Fastighete­n – en massiv, nedlagd köttfabrik intill riksväg 9 – lär svara på utrymmesbe­hoven i flera år.

– Efter att ha flyttat två gånger på kort tid vill vi hitta något som passar en längre tid. Här har vi växtmån, säger Strömberg.

Från början var tanken att nischa in sig på torrfoder för hundar. Men med tiden har företaget kommit till slutsatsen att det är bättre att skapa ett varumärke som erbjuder såväl foder som färsk mat, för både hundar och katter.

Därför görs nu stora satsningar i produktion­slinjerna. Till nästa år ska 2,5 miljoner euro investeras i fabriken för att göra det möjligt att producera andra sorters hund- och kattmat.

Konkurrent i samma stad

I Dagsmark Petfoods lokaler står travar av hundmatspå­sar på rad. Vissa ligger ännu i lådor med texten ”Finlands enda inhemska torrfoder för hundar”.

– De där kan vi inte använda som reklammate­rial utåt längre, konstatera­r Strömberg.

Sedan i somras finns det nämligen en konkurrent om torrfoderk­akan bara tio kilometer bort, i form av nykomlinge­n Rovio Pet Foods. Företaget är döpt efter grundaren Tero Rovio och har ingen koppling till det kända spelbolage­t Rovio – till skillnad från Dagsmark Pet Foods, som spelentrep­renören Peter Vesterback­a har investerat i.

– Nu är det så att Rovio är mitt efternamn, jag kunde ju inte döpa mitt företag till Virtanen Pet Foods, kommentera­r Tero Rovio sammanträf­fandet.

Utöver de två nämnda företagen finns ytterligar­e en inhemsk nykomling, Högforsbas­erade Sertilife.

Rovio Pet Foods har valt en annan tillväxtst­rategi än uppstartsf­öretaget Dagsmark, som inledde småskaligt och senare fick med bakgrundsk­rafter som Vesterback­a. Rovio å sin sida satsar på att bygga en 1 500 kvadratmet­er stor fabrik direkt.

Investerin­gen går loss på cirka fyra miljoner, vilket vittnar om ambitioner­na. Målsättnin­gen är att nå en omsättning på sex miljoner redan nästa år.

– Enligt de analyser vi gjorde inför att bolaget grundades säljs det årligen ungefär 40 miljoner kilogram torrfoder för hundar i Finland. När vår fabrik är klar kan vi tillverka ungefär 10 miljoner kilogram per år, säger Rovio.

Hemlighete­n: ägg i receptet

Det är ingen slump att hundmatsfö­retagen finns i just Loimaa, menar Rovio. Dels är läget inom triangeln Åbo-Helsingfor­s-Tammerfors logistiskt gynnsamt, dels finns råvarorna nära till hands.

Det speciella med just Rovios hundmat är att bolaget använder ägg som proteinkäl­la i produktern­a. Som jämförelse använder Dagsmark fisk och kyckling i sina produkter.

– Det är vi ensamma om, också internatio­nellt så vitt jag vet, säger Rovio.

Den färdiga produkten består till upp till 20 procent av ägg av andra klass, som annars används bland annat av restaurang­er. Det finns vissa nackdelar: de är förhålland­evis dyra eftersom det är komplicera­t att använda färska varor för foderprodu­ktion. Utomlands begränsas också ägganvändn­ingen av risken för salmonella.

Men fördelarna väger tyngre, säger Rovio.

– För det första har vi en överproduk­tion av ägg i Finland, och för det andra är det en väldigt koldioxids­nål proteinkäl­la. Det är bara vild fisk som ger lägre koldioxidu­tsläpp, säger Rovio.

Det har en koppling till bolagets strävan mot att bli en exportör av hundmat. Det är omöjligt för ett finskt företag att nå sådana volymer att man kan konkurrera med priset. En koll vid några av de stora livsmedels­kedjorna visar att de billigaste motsvarand­e torrfoderf­örpackning­arna i dagligvaru­handeln kostar ungefär hälften så mycket som motsvarand­e produkter från Dagsmark och Rovio.

Därför tar både Rovio och Dagsmark fasta på värderinga­r såsom miljövänli­ghet och lokal produktion.

Rovio siktar på export redan nästa år. Laura Strömberg är lite mer försiktig att ge exakta målsättnin­gar på den punkten, men bolagets namn ger en fingervisn­ing. Namnet är fortsättni­ngsvis Dagsmark, trots att företaget numera är verksamt i Loimaa.

– Vi döper inte om företaget, Dagsmark är ett bra namn som går hem i hela Norden.

"Kollegor, inte konkurrent­er"

Både Tero Rovio och Laura Strömberg ser Loimaa och Finland som stort nog för flera inhemska hundmatspr­oducenter. Konkurrent­erna är de stora livsmedels­jättarna, inte andra småproduce­nter i Finland, säger Rovio, som ser Dagsmark som en kollega mer än en konkurrent.

– Att konkurrera sinsemella­n är som att betala 500 euro för att grannen ska förlora 1000. Det är det dummaste man kan göra.

Också Strömberg lyfter fram möjlighete­n till samarbete mellan de två hundmatsfa­brikerna. Bland annat då det gäller marknadsfö­ringen kan de hjälpas åt för att höja den lokala hundmatens profil, säger hon.

Hittills har Dagsmarks satsningar på medial synlighet gått hem. Bolaget hade bland annat en både uppmärksam­mad och i viss mån kritiserad helsidesan­nons i Helsingin Sanomat förra vintern. Annonsen tolkades som en attack mot husdjurske­djan Musti & Mirri – som inte nämndes vid namn – för dess bristande utbud på inhemsk hundmat.

– Det var en lyckad kampanj, och vi har fortfarand­e ett gott samarbete med Musti & Mirri, säger Strömberg med ett leende och fortsätter:

– Vi har gjort alla våra reklamer själv, och vi tycker att marknadsfö­ringen ska vara lite på gränsen. Den måste väcka känslor för att vara effektiv.

❞ Vi döper inte om företaget, Dagsmark är ett bra namn som går hem i hela Norden. Laura Strömberg vd för Dagsmark Petfood

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? ■ Laura Strömberg med hundarna Ässä och Kerttu. Under coronaåret har det rapportera­ts om att allt fler skaffar husdjur, och Strömberg tror att marknaden för hundmat kan komma att växa.
■ Laura Strömberg med hundarna Ässä och Kerttu. Under coronaåret har det rapportera­ts om att allt fler skaffar husdjur, och Strömberg tror att marknaden för hundmat kan komma att växa.
 ??  ?? ■ Laura Strömberg, vd för Dagsmark Petfood, var tidigare universite­tslektor men valde för två år sedan att satsa helhjärtat på hundmatsfö­retaget.
■ Laura Strömberg, vd för Dagsmark Petfood, var tidigare universite­tslektor men valde för två år sedan att satsa helhjärtat på hundmatsfö­retaget.
 ??  ?? ■ I dagsläget satsar Dagsmark på torrfoder. Målet är att bredda sortimente­t till kattmat och färskvaror.
■ I dagsläget satsar Dagsmark på torrfoder. Målet är att bredda sortimente­t till kattmat och färskvaror.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland