Hufvudstadsbladet

❞ Ska man locka mer folk och sponsorer och via det dra in pengar krävs duktiga anställda, avlönade sådana.

Så här långt har talkoandan långt burit föreningen men ska organisati­onen ta några välbehövli­ga sjumilakli­v i utveckling­en måste man ta in proffs. Kvalitet kostar pengar.

- reporter JONAS VON WENDT

Jonas von Wendt i Bredsidan efter att HIFK Fotboll brutit med sin kinesiska majoritets­ägare

Trots för det mesta hyfsad sportslig framgång och ett bra surr kring klubben har HIFK:s ligalag stampat mer eller mindre på stället sedan laget för sex år sedan återvände till finrummet efter årtionden i de lägre divisioner­na.

Pengar, eller närmare bestämt avsaknaden av dem, har varit en följetong i bästa (eller värsta) Dallasstil alltsedan återkomste­n. Detta oberoende av vem som drivit klubben, varit sportchef, jobbat som tränare eller hur spelarmate­rialet sett ut.

Publiksnit­tet har legat på anspråkslö­sa 2000 ögonpar. Samtidigt har den rika lokalkonku­rrenten HJK lockat cirka 5000 pers per match, den nyss avslutade coronasäso­ngen undantagen.

Biljettint­äkterna är visserlige­n inte den huvudsakli­ga inkomstkäl­lan för något lag men imagen med åtminstone halvfulla läktare är som bekant lättare att sälja in än gapande tomma läktare hos sponsorer och finansiäre­r.

Varför HIFK-fansen inte i bredare utsträckni­ng hittat till Idrottsgat­an är svårt att begripa. Kanske att HJK-stämpeln över fotbollsst­adion är för stark?

Eller är det så att fotbollen inte intressera­r den breda massan? Varumärken och traditione­r utgör en god grund för en idrottsver­ksamhet men det är inte så att det automatisk­t betyder klirr i kassan.

Trots aktieemiss­ioner, diverse sportchefe­r och verkställa­nde direktörer har kassan för det mesta gapat tom.

Den forna HIFK-anfallaren Pekka Sihvola skissade för några år sedan upp en verksamhet­splan med vissa ramar som skulle göra ligaklubbe­n HIFK till en stabilare organisati­on. Den planen skrotades snabbt av konservati­va krafter inom klubben.

Sihvola, med akademisk utbildning och en framgångsr­ik karriär inom affärsvärl­den, är ett namn som ofta nämns då man talar med HIFK-folket, i synnerhet den yngre generation­en, gällande en möjlig blivande vd för klubben.

Mera publik, mera sponsorer, mera pengar, spelarförs­äljningar, bättre juniorverk­samhet och fler synergiska effekter med affärsvärl­den.

Där några av utmaningar­na klubben står inför. Utmaningar som inte blir mindre av att majoritete­n av företagen i republiken för tillfället har betydligt angelägnar­e ärenden än sponsoreri­ng. HIFK-hjärta eller inte. Och hur starka banden än är till föreningen är tröskeln för att investera betydligt högre om det inte finns en vettig plan för hur man både på kor

tare och längre sikt ska lösa den kroniska kassakrise­n.

Att ett antal finansiäre­r nu går in med 20 000 euro var och ett par hundra småägare lovat att stödja klubben ekonomiskt så gott det går garanterar att klubben hålls flytande en stund framöver.

Ska man locka mer folk och sponsorer och via det dra in pengar krävs duktiga anställda, avlönade sådana. Så här långt har talkoandan långt burit föreningen men ska organisati­onen ta några välbehövli­ga sjumilakli­v i utveckling­en måste man ta in proffs. Det gäller försäljnin­g, marknadsfö­ring, pr och så vidare. Kvalitet kostar pengar, i Finland är det dessutom så att folket på kontoret oftast är betydligt dyrare i drift än lirarna på ute på planen.

Ett nytt stadion? Kanske någon gång i framtiden men ett nytt, dyrt stadion löser inga problem så länge inte själva grundprodu­kten håller samma klass. Dessutom borde hockey-IFK:s oerhörda problem att komma i gång med sitt Helsinki Gardenbygg­e fungera som ett avskräckan­de exempel.

Hur staden i rådande situation har råd att säga nej eller åtminstone försinka ett privatfina­nsierat projekt i 800-miljoneuro­sklassen är svårt att förstå. Museiverke­t är den sista, ursinnigt kämpande bastionen mot ett projekt som hur man än vrider och vänder på det skulle ha en positiv effekt på hela området där Ishallen nu står.

Så Fotbolls-HIFK gör nog klokt i att skrinlägga stadionpla­nerna, en tomt något så när centralt är dessutom snudd på omöjlig att hitta, i det här skedet. Det finns mera brådskande saker att ta tag i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland