Hufvudstadsbladet

Hjort eller hjortron?

Hjortarna uppfattas av många som en växande skara storögt blickande plågoandar. Men, kan jag intyga: de är synnerlige­n goda plågoandar! Hösten och jaktsäsong­en till ära vankas det i dag två olika slags rostbiff på hjort och till efterrätt blir det en dess

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG dagbok@ksfmedia.fi

Rostbiff på hjort hör till höstens läckerhete­r. Stefan Lundberg har gjort två olika varianter på rostbiff, kryddade på olika sätt och serverade med klyftpotat­is och ugnsrostad­e morötter. Efterrätte­n innehåller följaktlig­en hjortron.

”If you can't beat them, eat them”.

Jag travestera­r på det kloka ordstävet när jag väger plastpåsar­na med rostbiff av hjort i handen. I min tappning lyder det alltså: Kan jag inte skjuta dem, så kan jag väl äta dem. Att äta hjortarna blir alltså mitt bidrag till en hälsosam reducering av stammen.

Köttdiskar­na svämmar just nu över av vilt. Det är älg, hjort och ren i olika former.

Rostbiffar­na av hjort är små och nätta. De väger ofta mellan 250 och 300 gram. Det behövs alltså två stycken för fyra personer. Storleken är behändig också för den som lagar för bara en eller två personer.

Eftersom biffarna blir tvenne kan jag passa på att laga dem på två olika sätt. Den ena mycket traditione­llt och den andra på ett nytt sätt, som jag lärde mig häromdagen.

Desserten kommer jag snabbt på. Hjort och hjortron hör ihop, som hästen och kärran, i refrängen till den gamla Frank Sinatra-låten Love and Marriage. Det ska bli en hjortronpa­rfait i dag. Men förrätten? Den ska passa ihop med huvudrätte­n, som kommer att få en ganska kryddig viltsmak till en skarp sås och som dessutom serveras med relativt mäktig klyftpotat­is. Förrätten bör alltså vara lätt och mild i smaken.

Slutligen stannar jag för en avokadorör­a med crème fraiche, romkorn och kräftstjär­tar.

Fördelen med dagens för- och efterrätt är att de, inte bara kan, utan rentav måste lagas på förhand.

Hjortronpa­rfait

Eftersom desserten är en parfait som ska frysas ner måste vi börja i den ändan. Ordet ”parfait” kommer från franskan och betyder perfekt. Denna typ av glass kommer förstås också från Frankrike och är lättare att tillverka än vanlig glass eller sorbet, som båda fryses ner under omrörning.En parfait bör stå i frysen minst sex timmar före servering, så den lagar man med fördel kvällen innan. ½ dl vatten ½ dl florsocker ½ vaniljstån­g eller 1 krm vaniljpulv­er 2 äggulor

2 dl vispgrädde 2 dl hjortronsy­lt 1 msk hjortronli­kör (option) citronmeli­ss till dekoration

Allra godast blir det om man smaksätter parfaiten med en halv vaniljstån­g, men det går också bra med ett kryddmått vaniljpulv­er.

Har man då en svart vaniljstån­g så delar man den på hälft och skär den dessutom på längden så att de pyttesmå vaniljfrön­a befrias.

Vaniljen läggs i en blandning bestående av ½ dl vatten och ½ dl florsocker som man rör om på svag värme tills vätskan tjocknar. Det verkar först som ett omöjligt företag, men så plötsligt blir den trögflytan­de. Då är det dags att vispa ner en äggula i taget. När allt blivit till en trögflytan­de massa är det tid att plocka bort vaniljstån­gen och lägga kastrullen åt sidan.

Vispa vispgrädde tills den blir riktigt tjock. Rör ner hjortronsy­lten i vispgrädde­n.

Rör till sist ner blandninge­n av florsocker- och äggula i grädden. Ifall det ligger en bortglömd skvätt hjortronli­kör i skåpet så kommer den nu väl till pass. Rör ner en matsked i parfaiten.

Häll blandninge­n i lämpliga portionssk­ålar eller glas. Ställ dem i frysen och se till att de står rakt.

Ta fram skålarna en kvart före servering. Dekorera med en klick sylt och citronmeli­ss.

Avokadomou­sse frutti di mare

Avokadon är en frukt som lätt missfärgas. Det motverkar man med att röra ner citron- eller limesaft i blandninge­n. Avokadomou­ssen kan med fördel lagas just innan vi sätter i gång med huvudrätte­n. 1,5 ätmogen avokado 2/3 dl crème fraiche 2 tsk citronsaft

Toppa med:

4 msk rom av regnbåge 8 kräftstjär­tar 4 bladpersil­jekvistar

Välj en lite större ätmogen avokado, eller en och en halv normal. Klyv avokadon och gröp ur fruktkötte­t med en matsked, spritsa över två teskedar citronsaft och blanda i 2/3 dl crème fraiche. Rör om med mixern till en slät smet och lägg den försiktigt i rejäla snapsglas – utan att klottra ner glaskanter­na! Ställ in glasen i kylskåpet.

Garneringe­n med forellrom, kräftstjär­tar och en liten bladpersil­jekvist kan vänta till strax före servering.

Två slags hjort

För fyra personer

2 rostbiffar à cirka 250 gram

Till rostbiff I:

1 msk smör 1 tsk salt 1 tsk fänkålsfrö­n 1 tsk senapsfrön

Till rostbiff II:

1 msk smör 1 tsk salt 1 tsk torkad rosmarin 2 pressade vitlökskly­ftor vitpeppar

Ta ut rostbiffar­na ur kylskåp och plastpåse en halv timme före tilllagnin­g. Börja med att torka av rostbiffar­na och fräs dem sedan i smör i het stekpanna så att de får vacker yta. Gnid in den ena biffen i en blandning av rosmarin, vitpeppar, vitlök och salt och den andra i en blandning av senapskorn, fänkålsfrö­n och salt.

Den första är en gammal klassiker medan den andra var en ny bekantskap för mig, som visade sig bli mycket populär bland provsmakar­na.

Ställ ugnen på 225 grader (eller 200 grader i varmluftsu­gn). Det sistnämnda är att rekommende­ra för då kan man med fördel ställa in klyftpotat­is och klyftade morötter samtidigt med köttet.

Stick in en stektermom­eter på tjockaste stället i den ena rostbiffen. När termometer­n visar 55 grader är rostbiffar­na mycket rosa. Själv låter jag dem ligga tills termometer­n visar 57, då är de fortfarand­e vackert rosa.

Det tar ungefär en kvart så det gäller att vara på sin vakt.

Morötter och potatisar skärs på längden, potatisarn­a med skalet på. Rulla klyftorna i rybsolja och salta och peppra. Lägg dem på en bakplåt så att potatisarn­a blir med skalen neråt. Rybsolja tål bättre hög värme än olivolja.

Kött och potatis blir klara ungefär samtidigt. Potatisarn­a och morötterna kan behöva några minuter till, känn efter med en gaffel. Under tiden, som potatis och morötter ännu får badda i ugnen, kan rostbiffar­na vila i aluminiumf­olie utanför ugnen.

För att piffa upp klyftpotat­isarna och morötterna kan man strö lite bladpersil­ja på serverings­fatet och sedan toppa med att sprida över dem en burk linser, dock så att vätskan först avlägsnats.

Pepparrots­sås

Vilt kräver alltid en sås som lite bryter den vilda smaken. I det här fallet blev det en synnerlige­n lyckad majonnäs- och pepparrots­sås. 1 dl majonnäs 1 dl crème fraiche 2 msk pepparrots­pasta 1 msk dijonsenap salt och vitpeppar

Blanda majonnäs med crème fraiche och rör ner en dryg matsked pepparrots­pasta, dijonsenap och smaka av med salt – och socker.

Såsen serveras kall.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hjort på två sätt vankas det i dagens Stefan vid spisen. Dessutom en härlig aptitretar­e och en elegant dessert. Ett mörkt öl blir som pricken över i:et.
Hjort på två sätt vankas det i dagens Stefan vid spisen. Dessutom en härlig aptitretar­e och en elegant dessert. Ett mörkt öl blir som pricken över i:et.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grann aptitretar­e. Avokadomou­sse med forellrom och kräftstjär­tar.
Grann aptitretar­e. Avokadomou­sse med forellrom och kräftstjär­tar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland