Hufvudstadsbladet

Glöggmys med mindre socker

Den värmande vinterdryc­ken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.

- MIA GAHNE/TT

Ett säkert sätt att skapa julstämnin­g hemma är att bjuda på en rykande mugg varm glögg. Vill man hålla koll på sockermäng­den i glöggen lönar det sig att blanda egen glögg.

Det är sannerlige­n inte lätt att planera julfirande­t i år. Det vi vill göra förenas sällan med det vi får eller bör göra. Men en sak är i alla fall säker – glögg vill vi ha oavsett. Även om vi inte kan bjuda in hela bekantskap­skretsen på adventsfik­a så betyder det inte att vi behöver avstå från att mysa med en kopp glögg eller två.

Jag, och ganska många med mig, upplever dock att köpt glögg kan vara på tok för söt. Därför gör jag den mer än gärna själv. Då kan jag styra både sötman och alkoholsty­rkan efter eget sinne. Dessutom kan jag hotta upp den med allehanda godsaker i form av chili, kryddor, frukt och favoritspr­it.

Sprid dofterna

Jag har även tagit med ett recept på hemgjord glögg utan vanligt socker för den som är diabetiker eller helt enkelt inte har lust att hälla i sig mängder av flytande socker.

När tiderna är som de är känns det ännu viktigare att varva ned och se till att försöka njuta av det lilla livet emellanåt, om så bara inom det egna hushållet. Blanda en glögg och låt dofterna sprida sig i köket, tänd ett ljus och smutta sakta på en kopp med något litet gott att äta till. Prata lite. Ta en kopp till. Andas.

Om man inte har lust att blanda glöggen själv, men ändå har ambitionen att undvika de klistersöt­a variantern­a är en smart lösning att späda ut en köpt flaska starkvinsg­lögg med en flaska vanligt vin. Då blir balansen betydligt mer angenäm i gommen – och glöggsmake­n kommer i alla fall fram.

Husets äppelglögg

Ett kalasgott alternativ till vanlig glögg. Alkoholsty­rkan avgör du bäst själv.

Till 4–6 portioner, 20 minuter

1 l äppelcider 6 kryddnejli­kor 2 stjärnanis 6 kardemumma­kapslar (alt 1 tsk hela kärnor) 2 kanelstäng­er 1 bit citronskal + 1 tsk saft 3 skivor färsk ingefära 2 äpplen 3–5 dl calvados

Häll upp cidern i en stor rostfri kastrull tillsamman­s med kryddnejli­kor, stjärnanis, kardemumma och kanelstäng­er. Skär av en stor bit citronskal med potatisska­lare eller liknande utan att få med det vita och lägg i tillsamman­s med skivad ingefära. Koka upp, stäng av plattan och låt stå i 15 minuter.

Skiva under tiden äpplena och pressa över citronsaft­en.

Häll i calvados efter smak och tillsätt äppelskivo­rna. Värm upp utan att det kokar, smaka av och håll varmt. Eventuellt kan du lyfta upp kryddorna, men det ser finare ut att låta dem ligga kvar.

Pappas dunderglög­g

Den här glöggen serveras av tradition i Mias familj på julafton, då det också är något av en manlig rit att laga den. Du kan förstås justera mängden alkohol för en svagare version.

Till 4–8 portioner, 15 minuter

1 flaska rödvin 70 cl brännvin 200 g socker russin skållad mandel 30 ml tinctura aromatica eller flytande glöggkrydd­or (finns på apotek)

Värm vinet, spriten och sockret tills sockret löser sig, men se till att det inte kokar. Tillsätt generöst med russin och mandel. Häll sedan på tinkturen och blanda väl.

Håll varmt och servera gärna med extra russin och mandel vid sidan om.

Hemg jord glögg utan socker

Numera finns det ju gott om sockerfri glögg att köpa. Men det kan ändå vara läge att göra sin egen eftersom du på så sätt kan reglera sötman själv. Det här är en superenkel variant.

Till 4–6 portioner, 1 timme

1 flaska rött vin 1 1/2 dl rom 2 röda chilifrukt­er (kan uteslutas) 1 påse glöggkrydd­or 1/2–1 dl stevia eller liknande sötningsme­del 1 apelsin eller clementin, skivad

Häll upp vin och rom i en rostfri kastrull.

Dela chilifrukt­erna på längden och lägg i tillsamman­s med glöggkrydd­orna och lite sötningsme­del i taget (smaka av då och då så att du inte häller i för mycket). Rör om tills ”sockret” löser sig. Låt det bli varmt, men se till att det inte kokar.

Lägg i apelsin- eller clementins­kivor och låt stå och dra i en timme. Sila om du vill.

Häll upp på flaska. Ta fram och värm när det är dags för glöggmys. Servera med russin och skållad mandel vid sidan om.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Hemgjord äppelglögg är ett suveränt alternativ till vanlig glögg.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Hemgjord äppelglögg är ett suveränt alternativ till vanlig glögg.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Testa pappas dunderglög­g – en glögg med drag i.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Testa pappas dunderglög­g – en glögg med drag i.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Gör din egen glögg utan vanligt socker – perfekt för den som vill hålla koll på sockerinta­get.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Gör din egen glögg utan vanligt socker – perfekt för den som vill hålla koll på sockerinta­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland