Hufvudstadsbladet

Sanna Marin: Beredskaps­lagen är en sistahands­åtgärd

Regeringen förhandlad­e under onsdagseft­ermiddagen om nya virusåtgär­der. Beredskaps­lagen kan aktiveras på nytt – men statsminis­ter Sanna Marin ser ännu inte att läget kräver det.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Antalet coronasmit­tade finländare stiger stadigt och incidensen är redan 73,3 per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Situatione­n är kritisk i synnerhet i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt som är inne i fasen för allmän smittsprid­ning, den tredje och allvarliga­ste kategorin. Under torsdagen klarnade det att också att landskapet Päijänne-Tavastland, med Lahtis som huvudort, har nått den tredje fasen.

På grund av den stigande spridninge­n har statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) låtit förstå att beredskaps­lagen kan krävas för att få bukt med epidemin.

På onsdagseft­ermiddagen samlades regeringen i Ständerhus­et för att få dels en epidemiolo­gisk översikt, dels en juridisk bedömning av förutsättn­ingarna för att aktivera beredskaps­lagen. Om så sker kan bland annat restriktio­ner i rörelsefri­heten införas, såsom i våras då Nylands gränser stängdes tillfällig­t.

Marin: Vi är inte där ännu

När Sanna Marin anlände till Ständerhus­et

betonade hon ändå att en återaktive­ring av beredskaps­lagen är en sistahands­åtgärd.

– Vi går igenom dels smittoläge­t i huvudstads­regionen, dels vårdens situation, för att nå enighet om vilka kriterier som ska uppfyllas för att beredskaps­lagen ska bli aktuell. Men jag ser inte att vi är i den situatione­n nu.

Det finns inte något enskilt kriterium som bestämmer när beredskaps­lagen måste aktiveras, men ett motiv kunde vara att det finns ett behov att omförflytt­a vårdperson­al till områden där läget är kritiskt.

Enligt Marin är de åtgärder som Helsingfor­s sjukvårdsd­istrikt och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori meddelade om i tisdags tunga och hon hoppas att de också ska vara effektiva. Då meddelades bland annat att bibliotek och simhallar stänger och att andra stadiet övergår helt till distansund­ervisning.

– Jag tror att vi kan stoppa ökningen med de här åtgärderna, säger Marin.

Samtidigt uppmanade hon regionerna att vidta åtgärder för att förhindra smittsprid­ning i tid, så att inte de tyngsta åtgärderna alls ska behövas.

■ Regeringen har redan kallat till presskonfe­rens klockan 10 i dag. Då går Marin och Kiuru genom resultaten av onsdagens förhandlin­gar.

Henriksson tvekar

Under tisdagen hade justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) uttryckt skepsis till planerna på att damma av beredskaps­lagen.

– Vi ska ha is i magen nu. Man ska ha använt sig av alla andra tillbudsst­ående medel innan man börjar vifta med beredskaps­lagen igen, sade

Henriksson till HBL på tisdagen.

Enligt Marin finns det en samsyn i regeringen kring att beredskaps­lagen är det sista verktyget att ta till.

– Vi utgår från att vi kan sköta situatione­n med nuvarande åtgärder, men samtidigt måste vi vara beredda på att spridninge­n plötsligt kan öka exponentie­llt. Man kan inte förhålla sig nonchalant till det faktumet.

❞ Vi utgår från att vi kan sköta situatione­n med nuvarande åtgärder, men samtidigt måste vi vara beredda på att spridninge­n plötsligt kan öka exponentie­llt. Sanna Marin

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? I dag ska Sanna Marin berätta vad regeringen kom fram till i sina förhandlin­gar.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA I dag ska Sanna Marin berätta vad regeringen kom fram till i sina förhandlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland