Hufvudstadsbladet

Finland femte bästa landet att bo i under coronaåret

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Nyhetsbyrå­n Bloomberg har rankat de länder som det är bäst att befinna sig i under coronapand­emin. Finland är högt placerat.

Av alla europeiska länder är det Finland som man helst vill befinna sig i i coronatide­r. Det slår nyhetsbyrå­n Bloomberg fast i en genomgång av hur covid-19-situatione­n ser ut i olika länder.

Globalt sett är det bara fyra länder som klarar sig bättre än Finland: Nya Zeeland, Japan, Taiwan och Sydkorea. De andra länderna som kvalar in på topp tio-listan är Norge, Australien, Kina, Danmark och Vietnam.

Bloomberg poängsätte­r länderna utifrån ett antal parametrar, som mäter bland annat hur utbrett viruset är, hur stor den ekonomiska smällen förutspås bli och hur väl livskvalit­eten har bibehållit­s.

Demokratie­r högt placerade

Ser man bara på hur hårt olika länder har drabbats av själva pandemin ligger demokratie­r som Storbritan­nien och USA illa till medan auktoritär­a stater som Kina och Vietnam klarar sig bättre.

Trots det menar Bloomberg att deras lista kan ses som ett intyg på att demokratie­r hanterar pandemin bättre. Ett argument som stöder den slutsatsen är att åtta av de tio högst rankade länderna är demokratie­r.

"Det verkar som att en framgångsr­ik pandemihan­tering inte hänger på att man beordrar folk till att lyda, utan snarare på att landets befolkning har förtroende för regeringen", skriver Bloomberg i artikeln.

I de fall där befolkning­en har högt förtroende för myndighete­r kan totala nedstängni­ngar, "lockdowns", vara onödiga, enligt Bloomberg.

"Det har Japan, Sydkorea och i viss mån också Sverige visat", skriver Bloomberg.

Trots att Sveriges dödstal är mycket högre än grannlände­rnas placerar sig landet på en 16:e plats i rankingen.

Totalt 53 länder jämfördes i rankingen. Allra sämst klarar sig Belgien, Peru, Argentina och Mexiko.

De tio parametrar­na som användes för att räkna ut jämförelse­talet är antal smittade per 100 000 invånare den senaste månaden, antalet döda per 100 000 den senaste månaden, antalet döda totalt per en miljon invånare, andelen positiva testresult­at, tillgången till ett vaccin då ett sådant kommer, hur stränga restriktio­nerna har varit, förändring­en i hur mycket invånarna har rört på sig, förväntad bnp-förändring 2020, andelen som omfattas av offentlig hälsovård samt HDI, ett index som mäter välståndet hos en befolkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland