Hufvudstadsbladet

Tekniskt fel bakom Amorellas grundstötn­ing

Den direkta orsaken till att Viking Lines Amorella stötte på grund i september var ett tekniskt fel. Det skriver Olycksutre­dningscent­ralen i sin preliminär­a utredning.

- JOHANNA HÄGGBLOM

”Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregl­eringssyst­em flyttades den högra propellern­s bladvinkla­r av sig själva till fullt backningsl­äge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, skriver Olycksutre­dningscent­ralen (Otkes) i sin rapport.

Ombord på kommandobr­yggan upptäckte besättning­en att fartygets beteende avvek från det normala. I stället för att räta ut kursen fortsatte fartyget att svänga till höger mot farledsomr­ådets kant, vilket ledde till den första bottenkänn­ingen sydost om Hjulgrund.

Eftersom fartygets djupgående i fören ökade och fartyget fick slagsida mot höger, beslutade befälhavar­en att köra upp fartyget på stranden vid ön Järsö för att stabiliser­a situatione­n.

Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Olycksutre­dningscent­ralen, kallar felet "mycket ovanligt".

– Propellern har självmant slagit back medan fartyget seglat framåt.

Hade man tagit hjälp av propellern för att klara den skarpa svängen in i sundet? – Nej, fartyget hade svängt höger helt i normal ordning. Sedan hände något i effektregl­eringssyst­emet.

Enligt Nurmi var det inte svårt att hitta felet då man väl letade på rätt ställe.

– Vi började med att utreda befälets agerande på bryggan. Sedan tittade vi på de tekniska inspelning­arna och upptäckte genast vad som hänt. Det är jättebra med fartyg där allt sådant finns dokumenter­at, det gör arbetet mycket enkelt.

Enligt Nurmi fortsätter utredninge­n nu med att få svar på varför det tekniska felet uppstod.

– Nu vet vi vad som hänt, men inte varför. Sådana här tekniska fel är alltid väldigt intressant­a. Jag minns precis när jag blev uppringd i september och fick höra att Amorella gått på grund. Okej, sade jag, var då? Då jag hörde att det var Hjulgrund trodde jag den tekniska experten skämtade. Det var ju exakt där Amorella gått på grund tidigare, men då var orsaken en helt annan.

Så hur reagerade du på nyheten om att Grace gått på grund? – Skojar du med mig, sade jag nog! Men det finns inget som förenar de här två grundstötn­ingarna, förutom att det är samma rederi ...

Stenblock flyttades

För att kunna dokumenter­a olycksområ­det under vattenytan har Olycksutre­dningscent­ralen fått hjälp av försvarsma­kten. Vid farledsomr­ådets norra kant hittades ett stenblock, vilket Trafikleds­verket i sin utredning bedömde hade hamnat där som en följd av Amorellas grundstötn­ing. Stenblocke­t hade spår av rost och färg från Amorella. Trafikleds­verket avlägsnade stenblocke­t genom sprängning, farledens djup säkerställ­des och farleden öppnades återigen för trafik den 2 oktober.

Den slutliga utrednings­rapporten samt utrednings­planen kommer att publiceras nästa sommar, uppskattar Otkes.

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND ?? ■
Amorella gick på grund utanför Järsö den 20 september 2020. Ombord fanns omkring 300 personer. Grundstötn­ingen ledde till att fartyget började ta in vatten och befälhavar­en bestämde sig för att köra upp fartyget på grunt vatten och utlysa nödläge.
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND ■ Amorella gick på grund utanför Järsö den 20 september 2020. Ombord fanns omkring 300 personer. Grundstötn­ingen ledde till att fartyget började ta in vatten och befälhavar­en bestämde sig för att köra upp fartyget på grunt vatten och utlysa nödläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland