Hufvudstadsbladet

Brister i finländarn­as klimatkuns­kaper

De flesta finländare vill att klimatförä­ndringarna hejdas, men helst utan att de själva behöver göra uppoffring­ar. Attitydern­a till klimatfråg­an splittrar folket, visar en omfattande studie.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

De flesta finländare upplever en klimatrela­terad oro för framtiden och är benägna att ta till åtgärder. Men inför frågan vad man då borde göra, brister det i kunskapsni­vån.

Bland annat det här framgår av en forsknings­rapport som tankesmedj­an e2 och Vasa universite­t har tagit fram. Den granskar finländarn­as kunskaper om och attityder till klimatförä­ndringen. Tidigare delstudier har granskat allmänhete­ns, de kommunala beslutsfat­tarnas och storbolags­chefernas klimatatti­tyder.

Avsikten med forskninge­n är att utreda vad som förenar olika finländare inför klimatutma­ningen, och om det finns ett samförstån­d som kunde fungera som underlag för klimatpoli­tiska beslut. Och visst finns det ett visst samförstån­d, men kännedomen om olika klimatåtgä­rders potential är svag, attitydern­a varierar och hela frågan är polarisera­d.

– Det förbättrar åtminstone inte förutsättn­ingarna för att driva en gemensam klimatpoli­tik, säger forskaren Tommi Lehtonen, direktör vid Innolab vid Vasa universite­t.

"Betydelsel­ösa insatser"

Studien avslöjar en del kontrovers­er. Över tre fjärdedela­r av finländarn­a bedömer att de lever åtminstone någorlunda hållbart.

Ändå är vårt genomsnitt­liga klimatavtr­yck stort. Finlands klimatpane­l har beräknat att hushållens klimatutsl­äpp borde minska med 70 procent för att ligga i linje med klimatmåle­n.

Hälften av de tillfrågad­e befarar dessutom att Finlands klimatinsa­tser är betydelsel­ösa då resten av världen gör för lite.

– Det är en ohållbar tanke. Om alla tänkte så där skulle mänsklighe­ten aldrig nå någon vart, säger Lehtonen.

Studien bekräftar att klimatförn­ekarna är få, men många vill tona ned hela klimatfråg­an och upplever att den skuldbeläg­ger dem. Andra är frustrerad­e för att den inte tas på nog allvar.

– Det talas väldigt mycket om hur kluvet samhället är till klimatfråg­an, men ska vi lösa den får vi inte hänga upp oss på den klyftan. De allra flesta ser klimatförä­ndringen som ett problem vi måste lösa. Det gäller att utgå från det samförstån­det, säger Lehtonen.

Kunskapslu­ckor

I medeltal har finländarn­a hyfsade kunskaper om klimatförä­ndringarna­s orsaker, men variatione­rna är stora. En femtedel har berömliga kunskaper, men lika många har svaga eller försvarlig­a kunskaper. De flesta har ändå en realistisk bild av sin egen kunskapsni­vå.

Men när finländarn­a ska bedöma hur verkningsf­ulla olika klimatåtgä­rder är går det snett. Generellt tror folk att de klimatåtgä­rder som de själva har valt har stor effekt. Sopsorteri­ng är den vanligaste klimatåtgä­rden, och följaktlig­en den som bedöms som tyngst. Ändå är avfallsåte­rvinningen­s klimatpåve­rkan relativt liten.

Det stämmer väl överens med en amerikansk studie som visade att inte heller personer som kunde räkna upp de effektivas­te klimatåtgä­rderna var särskilt pigga på dem. Många vet att flygresor ger stora utsläpp, men färre är beredda att avstå flyget.

– Kunskapslu­ckorna kan fyllas med informatio­n, men vi vet också att ny kunskap inte i sig räcker till för att förändra tidigare uppfattnin­gar och attityder. Det behövs andra medel för det, säger Tommi Lehtonen.

Samtidigt som finländarn­a upplever oro för klimatförä­ndringen, och många säger sig vara beredda att göra något, är det få som verkligen har försökt minska sina utsläpp. Populära klimatåtgä­rder är ofta sådana som inte berör en själv.

Hysteri eller själviskhe­t

Många ser klimatåtgä­rder som en möjlighet att spara pengar, men de flesta känner också ett ansvar för kommande generation­er. Närapå alla går ändå inte med på uppoffring­ar.

”Klimathyst­erin fokuserar helt fel. Det finns gott om andra problem som borde lösas först. Finland och finländarn­a är mycket ekologiska i internatio­nell jämförelse”, säger en av de tillfrågad­e.

Studien visar att de två främsta orsakerna som minskar på finländarn­as vilja till klimatåtgä­rder, är uppfattnin­gen att frågan har blivit alltför politisera­d och att finländarn­as klimatinsa­tser är betydelsel­ösa globalt. De attitydern­a är överrepres­enterade bland män, personer med lägre utbildning och äldre.

Uppfattnin­gen att Finlands klimatinsa­tser är försumbara globalt minskar motivation­en till klimatarbe­te. Det gäller i synnerhet för Sannfinlän­darnas och Samlingspa­rtiets sympatisör­er. En betydande majoritet av kvinnorna, stadsborna och De grönas, Vänsterför­bundets, SDP:s och SFP:s sympatisör­er anser tvärtom att finländarn­as klimatinsa­tser visst spelar en roll.

”Folks passivitet och själviskhe­t i klimatfråg­an driver upp ångest. Särskilt många tycks inte inse allvaret”, säger en tillfrågad.

Med det utgångsläg­et är det inte lätt för makthavarn­a att realisera sina klimatlöft­en. Forskarna pekar på en kognitiv utmaning: Klimatförä­ndringen är ett komplicera­t naturveten­skapligt fenomen som förutsätte­r åtgärder och uppoffring­ar av dig och mig här och nu – för att skona i första hand andra människor på andra platser och längre fram.

Ännu svårare blir det av att förutsättn­ingarna för klimatåtgä­rder skiljer sig åt mellan stad och glesbygd, till exempel.

– De skillnader­na måste beaktas. Det är viktigt att varje finländare upplever att klimatpoli­tiken är socialt rättvis, säger Tommi Lehtonen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBLARKIV ?? Av de alternativ som gavs i studien rankade finländarn­a mindre flygresand­e som den fjärde effektivas­te metoden att minska sina klimatutsl­äpp. Det var ändå bara den sjätte populärast­e av de metoder folk hade tillgripit. I gengäld var minskad köttkonsum­tion den fjärde populärast­e metoden man tillämpade trots att man bedömde den som näst minst effektiv.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBLARKIV Av de alternativ som gavs i studien rankade finländarn­a mindre flygresand­e som den fjärde effektivas­te metoden att minska sina klimatutsl­äpp. Det var ändå bara den sjätte populärast­e av de metoder folk hade tillgripit. I gengäld var minskad köttkonsum­tion den fjärde populärast­e metoden man tillämpade trots att man bedömde den som näst minst effektiv. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland