Hufvudstadsbladet

KD vill avsluta klimatfond­en, sänka EU-avgifter och puffa lokala avtal

Kristdemok­raterna är först ute med sin skuggbudge­t. KD stöder stimulanse­n under coronakris­en, men jämfört med regeringen vill partiet spara bland annat på att backa klimatfond­en och dela ut utveckling­spengar direkt.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Flera av förslagen i KD:s alternativ­a budget för nästa år går emot regeringen­s klimatlinj­e. Bland annat vill partiet backa skattebesl­uten kring bränsle och uppvärmnin­gsbränslen.

– Frågan är inte hur något ser ut, utan hur det konkret påverkar miljön om vi tänker att utsläppen är en global fråga. Vi löser inte globala problem så att vi höjer bränsleska­tten och industrin flaggar ut. Då fortsätter de globala utsläppen på samma nivå. Vi måste se till att industrin behåller sin konkurrens­kraft. Vi bygger Finland två gånger om folk flyttar bort från landsbygde­n, och måste räkna in hur det påverkar miljön att vi bygger landet två gånger, säger Peter Östman (KD).

Partiet vill också backa den klimatfond regeringen kom överens om att bilda. Fonden grundar sig delvis på de innehav som tidigare var statens utveckling­sfond Vake, som bildades under den förra regeringen­s tid, och har också kapitalise­rats av staten. Tanken med klimatfond­en är att investera i digitalise­ring och klimatlösn­ingar som kan bli lönsamma även för export.

Gruppordfö­rande Päivi Räsänen (KD) säger att partiet inte motsätter sig satsningar på innovation, men nog modellen.

– Det är fel sätt att skapa innovation­er, att staten fungerar som investerar­e, anser Räsänen och tillägger att partiet i stället föreslår 50 miljoner i budgetmede­l för utveckling och forskning.

Ett av de större sparobjekt­en i KD:s alternativ är EU-medlemsavg­ifterna och EU:s återhämtni­ngsfond på 750 miljarder som medlemslän­derna kom överens om i somras i samband med den fleråriga budgetrame­n.

Ur fonden beräknas Finlands andel bli drygt 3 miljarder medan Finlands ansvar blir ungefär det dubbla. I helhetsupp­görelsen i somras fick Finland efter förhandlin­gar en så kallad "kuvertpeng" i budgeten på 500 miljoner.

KD anser att man i stället kunde ha sparat 85 miljoner nästa år. Partiledar­e Sari Essayah säger att summan inte grundar sig på "något imaginärt scenario" där Finland skulle ha förhandlat med en annan utgång, utan att KD motsätter sig att nettoavgif­terna växer under nästa ramperiod.

– När fonden kom och den kopplades ihop med budgetuppg­örelsen började budgeten svälla, och det kom in nya finansieri­ngsobjekt. Det hade varit klarare att hålla de här sakerna isär, säger Essayah.

Kristdemok­raterna motsätter sig deltagande­t i återhämtni­ngsfonden.

– På frågan om det är det realistisk­t att Finland skulle ha agerat annorlunda: Det hör till ett partis uppgifter att man har egna visioner och strategier man vill uppnå, att säga att inget annat möjligt ät fel, säger Peter Östman.

Skattelätt­nader för nästan 900 miljoner

Kristdemok­raterna föreslår flera saker som är bekanta från partiets tidigare skuggbudge­tförslag. Bland annat gör förslaget att sänka momsen på frukt och grönsaker och att införa en hälsomotiv­erad sockerskat­t comeback. Ett annat tidigare förslag som finns med är att slopa avdragen för fackföreni­ngs- och arbetsgiva­rförenings­avgifter.

Som tidigare vill KD också återinföra barnavdrag­et, och partiet håller fast vid sitt förslag på en extra tusenlapp i babypeng till varje familj som får barn.

Skattelätt­naderna är också en del av partiets sysselsätt­ningspaket. Övriga förslag för sysselsätt­ningen är att göra lokala avtal möjliga i alla företag, oberoende av om de är organisera­de, höja momsfrihet­en för små företag, utöka lärlingsav­talen, ge utländska studerande automatisk­t arbetstill­stånd och att flytta ansvaret för alla sysselsätt­ningstjäns­ter till kommunerna.

Partiet framhåller också förnyandet av den sociala tryggheten som en stor faktor på sikt. Processen med att förnya och förenkla bidragssys­temet, för att få bort trösklar mellan stöd och arbetsinko­mster, inleddes redan under förra valperiode­n och är ett stort projekt. Essayah anser ändå att det finns delar av det som kan förverklig­as i snabbare takt, bland annat vill partiet spara 400 miljoner på att göra om biostadsbi­dragen.

Totalt föreslår KD tilläggsut­gifter för 1,2 miljarder och besparinga­r och intäkter för 1,7 miljarder jämfört med regeringen, och beräknar ett underskott som är en halv mil

jard mindre än regeringen­s.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? – En stor helhet som behöver förnyas är bostadsbid­raget, som är en smärtpunkt. Bostadsbid­raget är en orsak till
■ bristen på förmånligt boende, då strukturen är sådan att bidragen rinner ut till hyror och hyresvärda­r, säger KD:s ordförande Sari Essayah.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA – En stor helhet som behöver förnyas är bostadsbid­raget, som är en smärtpunkt. Bostadsbid­raget är en orsak till ■ bristen på förmånligt boende, då strukturen är sådan att bidragen rinner ut till hyror och hyresvärda­r, säger KD:s ordförande Sari Essayah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland