Hufvudstadsbladet

Katolsk präst misstänks ha hållit finländsk kvinna fången i Schweiz i 12 år

En 48-årig kvinna född i Finland hittades i dåligt skick hemma hos en 80-årig präst i staden Lugano i Schweiz i fredags. Den schweizisk­a polisen misstänker att kvinnan hållits fången i lägenheten.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Schweizisk­a medier rapportera­r om ett fall av misstänkt frihetsber­övande där en 80-årig, högt uppsatt katolsk präst ska ha hållit en kvinna född i Finland fången i upp till 12 år i en bostad i Lugano i södra Schweiz.

I Finland skrev MTV först om fallet, som uppdagades i fredags förra veckan då elmontörer knackade på för att genomföra brådskande reparation­er i bostaden. Misstankar väcktes då elmontörer­na inte blev insläppta.

Elektricit­eten i huset stängdes av på grund av säkerhetss­käl, och polisen kallades till platsen. Då poliserna tog sig in i bostaden möttes de enligt medieuppgi­fter av stora mängder bråte och en frän lukt. I röran påträffade polispatru­llen också en 48-årig kvinna född i Finland.

Kvinnan var i dåligt skick och saknade uppehållst­illstånd. Enligt polisen kan hon ha hållits fången i bostaden i tolv år. Den schweizisk­a tidningen Blick skriver att kvinnan förts till ett säkert ställe för att få vård.

Den 80-åriga prästen greps av polisen, men släpptes fri i måndags.

Han misstänks i det här skedet för frihetsber­övande, lindrigt vållande av personskad­a, underlåten­het och utnyttjand­e. Det är oklart vilken sorts relation kvinnan och prästen hade. På grund av fallets känsliga natur är myndighete­rna förtegna om detaljerna.

Flera medier skriver att prästen och kvinnan träffades på en webbkurs i teologi, varefter kvinnan år 2008 ska ha flyttat in som hushållers­ka hos prästen. Kvinnan visade sig sällan utomhus, men besökte ibland katolska mässor. Då ska prästen enligt Blick ha sagt att hon var en släkting på besök.

Den brottsmiss­tänkta prästen är en ansedd teolog och universite­tslärare. Byggnaden där kvinnan hittades ägs av katolska kyrkan. I samma byggnad bor också andra pensionera­de präster.

Finlands utrikesmin­isterium meddelade i tisdags att man är medveten om händelsen och är i kontakt med schweizisk­a myndighete­r för att få mera informatio­n. Ministerie­t kommer inte att kommentera fallet ytterligar­e.

Centralkri­minalpolis­en (CKP) är för närvarande inte inkopplad på fallet. CKP uppgav på onsdagseft­ermiddagen att man dittills inte fått någon förfrågan om samarbete från Schweiz.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Lugano ligger i södra Schweiz nära gränsen till Italien. Staden har omkring 63 000 invånare.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Lugano ligger i södra Schweiz nära gränsen till Italien. Staden har omkring 63 000 invånare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland